Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykellås 07

Det dyraste cykellåset var inte sämre - men inte bättre heller. Enligt låssmeden ger ett bygellås av härdat stål maximal säkerhet. Oavsett vad det kostar.

Nu är det hög tid igen. Att ta ut den gamla cykeln eller investera i en ny. Men samtidigt som cyklisterna vädrar morgonluft, så gör cykeltjuvarna samma sak. Cykelstöld är ett säsongsbetonat brott och under vår- och sommarmånaderna stjäls det som mest.

Men det är inte så dyrt att investera i ett bra cykellås. Ett bygellås från Clas Ohlson för 169 kronor är minst lika bra som ett för 649 kronor i cykelaffären. Det visar GP:s minitest av tio vanliga cykellås.

- Alla lås går att öppna, hävdar dock Ove Enander, låssmed på Låsproffsen i Johanneberg.

Han får tillsammans med lärlingen Joel Bogren bevisa sin tes. Med hjälp av avbitartång, hammare, borr och vinkelslip får de uppdraget att så snabbt som möjligt bryta upp de tio låsen. Och med rätt verktyg blir det en relativt enkel match.

- Det finns inget lås som står emot en vinkelslip, konstaterar Ove Enander.

Men självklart är det så, att ju bökigare det är desto mer avskräcks cykeltjuvarna. Särskilt de som tycker att de bara "lånar" en cykel när spårvagnen slutat gå på lördagsnatten.

- Det där kan man ju slå upp med en sten, fnyser Joel Bogren och syftar på Clas Ohlsons enkla vajerlås för 39 kronor.

Samtliga vajerlås och slang får underkänt av låssmederna. Med en enkel kraftavbitare är låsen värdelösa på ett nix. Och det hjälper inte att pryda förpackningen med en ilsken dobermannhund och kallar det för ett "elakt lås", som Locks on Guard har gjort. Det är lika simpelt att få upp
Det enda lås som genererar ett litet plus av Ove Enander är Abus slanglås, som är för tjockt för att avbitaren ska nå runt.

- Men med en bultsax går det på en sekund, säger han.
Däremot ger låssmeden tre av de fyra bygellåsen högsta betyg. De är samtliga konstruerade av härdat stål, både i bygeln och i själva låset.

Säkrare än så kan inte ett cykellås bli, menar Ove Enander. De dyra låsen är varken sämre eller bättre än de billigare, oavsett hur många låskolvar och försäkringar de stoltserar med. En batteridriven vinkelslip gör jobbet på mindre än en minut.

- Själv har jag dubbla lås på min cykel. Ett som är monterat på ramen och ett bygellås som jag kan fästa i en stolpe, berättar Ove han.

TEST CYKELLÅS

FEM FYRAR
Protector 500
Typ av lås: Bygellås
Inköpsställe: Clas Ohlson
Pris: 169 kr
Kommentar: Borra går inte. Släggan lyckas slå sönder plasten, men låset är fortfarande intakt. Vinkelslipen är det enda som gäller - och efter 14 sekunder är låset avkapat.

Argo Abus
Typ av lås: Bygellås
Inköpsställe: Sportex
Pris: 329 kr
Kommentar: Det här är Sveriges mest sålda cykellås.Klippa av det går inte. En liten roterande bricka i låset gör det nästan omöjligt att få dit ett borr. Här är det vinkelslipen som måste fram. Det tog 12 sekunder att kapa bygeln med den.

Granit Plus Abus
Typ av lås:
Bygellås
Inköpsställe: Cykelhuset
Pris: 649 kr
Kommentar: Det här är inte sämre än de andra bygellåsen, men inte bättre hellre. Bygeln har samma tjocklek som de övriga, men en mer avancerad låsmekanism. Här krävs en vinkelslip, något annat funkar inte eftersom hela låset är härdat. Det kan knappast bli säkrare. Däremot billigare.

FYRA FYRAR
Spectra Ring Lock
Typ av lås:
Fast montering
Inköpsställe: Cykelhuset
Pris: 229 kr
Kommentar: Ett riktigt bra lås. Går inte att få upp med borrmaskin - här krävs vinkelslip. Eftersom låset sitter fast i cykeln är det dessutom svårt att komma åt. Enda nackdelen är att det inte går att låsa cykeln vid en stolpe, och då är det bara att bära iväg med den.

TRE FYRAR
Cykellås
Typ av lås:
Bygellås i sektioner
Inköpsställe: Biltema
Pris:159 kr
Kommentar: Stålet i bygeln är härdat, vilket gör att avbitartången kan väljas bort med en gång. Men låset är inte härdat, vilket gör att det går att borra upp. Det tog ett par minuter att borra upp låset med maskin.

Basta ramlås
Typ av lås:
Fast montering
Inköpsställe: Biltema
Pris: 219 kr
Kommentar: Det tog inte ens en minut att borra upp låset och sen slå sönder det med skruvmejsel och hammare. Själva stålkonstruktionen är dock härdad, vilket gör att den inte går att klippa sönder utan då krävs en vinkelslip. Att låset monteras fast på cykeln, gör det svårare att komma åt. Å andra sidan krävs ett lås till, om inte tjuven bara ska bära med sig cykeln.

EN FYR
Abus
Typ av lås:
Slanglås
Inköpsställe: Sportson
Pris: 49 kr
Kommentar: Det här avskräcker inte tjuvarna - eftersom de vet hur dåliga den här typen av lås är. Däremot är slangen för tjock för kraftavbitaren. Med en bultsax tog det mindre än en sekund att knipsa av låset. Men en bultsax är trots allt lite stökigare att släpa med sig.

ÖVERKORSAD FYR
Doberman Locks on Guard
Typ av lås:
Vajerlås
Inköpsställe: Sportson
Pris: 99 kr
Kommentar: Det tog max två sekunder att bita av vajern med en kraftavbitare. Löjligt enkelt, mer fanns inte att säga.

Med hänglås
Typ av lås:
Vajerlås
Inköpsställe:Clas Ohlson
Pris: 39 kr
Kommentar: Frågan är vilket som går snabbast, att klippa upp hänglåset med en bultsax, eller att knipsa av vajern med en avbitartång? Det tog bara en sekund så hade kraftavbitaren gjort jobbet.

Bumper
Typ av lås:
Slanglås
Inköpsställe: Clas Ohlson
Pris: 19 kr
Kommentar: Här räcker det med en vanlig avbitartång, med en kraftavbitare tar det mindre än en sekund. Det kan inte bli lättare än så här.

Så här gjordes testet:
Tio cykellås av varierande prisklass och kvalitet köptes in runt om i stan. Allt emballage togs bort, och varumärkena maskerades med svart tejp. En låssmed anlitades för att bryta upp låsen, och därmed kontrollera deras säkerhet.

Detta betyder betygen:
5 fyrar=lysande
4 fyrar=utmärkt
3 fyrar=bra
2 fyrar=godkänt
1 fyr=underkänt
Överkorsad fyr=uselt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.