Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykelhjälm - barn test

Tre av nio cykelhjälmar för barn klarar inte kraven, visar GP Konsuments test. - Det är inte acceptabelt. En hjälm som inte dämpar stöten tillräckligt ökar risken för skallskador, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

När vi köper cykelhjälmar till våra barn utgår vi från att säkerheten är garanterad. Men när Testfakta på GP Konsuments uppdrag låter SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testa nio hjälmar på den svenska marknaden får tre underkänt.

En av hjälmarna klarar inte de grundläggande stötdämpningskraven. De övriga två lever inte upp till kraven på hakbanden.

- Bristerna i stötdämpningsförmågan är allvarligast här. Att hjälmen inte dämpar stöten tillräckligt ökar risken för vissa typer av skallskador. Det är inte acceptabelt att sälja en sådan hjälm, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

För att testa hjälmens stötdämpande förmåga släppte laboratoriet ett hjälmförsett provhuvud mot både ett platt städ och ett kantstensstäd. Det ska motsvara ett fall till marken och ett fall mot en trottoarkant. Falltestet genomfördes i fyra hjälmpositioner under två olika temperaturförhållanden.

Laboratoriet mätte vilken kraft som det hjälmförsedda provhuvudet utsätts för när det träffar städen. G-krafterna – accelerationskraften – får inte överstiga 250 g. Om den uppmätta kraften är större än så betyder det att hjälmen inte dämpar stöten tillräckligt bra och att huvudet innanför hjälmen får ta en för stor smäll.

Hjälmen Abus Chilly låg över gränsvärdet i två moment, ett när framsidan slog i kanten och ett när ovansidan slog i platt.

- 395 g-krafter vid kantträffen överstiger gränsvärdet rejält. Man kan väl säga att vi har hittat den här hjälmens två svaga punkter, något som tillverkaren själv borde ha upptäckt redan på teststadiet, säger Klas-Gustaf Andersson, testledare på SP.

Enligt Matthew Wise, marknadschef för Abus i Norden, ser företaget allvarligt på resultaten från Testfaktas test. Men innan företaget bestämmer sig för att dra tillbaka produkten vill de själva undersöka hjälmarna.

- Vi utför regelbundet egna tester och har aldrig tidigare fått resultat som inte lever upp till standarden, säger Matthew Wise.

Två av hjälmarna fick underkänt vid provning av hjälmarnas hakbandssystem och Limar 149 underkändes i testet som mäter hjälmens motstånd mot avryckning. Detta visar på att det finns risk för att den kan ramla av vid en olycka.

- Resultatet berodde på att den bakre infästningen av hakbandet brast. Vi gjorde även ett omprov för att vara säkra på resultatet, säger K-G Andersson.

Både Limar och Etto svarar via mejl att de nu kommer genomföra egna undersökningar av sina hjälmar.

Förutom de rena säkerhetskraven är frågan om vad som utmärker en bra cykelhjälm för barn inte helt okomplicerad.

- Ett hjälmköp handlar om både ergonomi och utseende. Därför ska man alltid prova först. Trivs barnet inte med hjälmen minskar ju sannolikheten för att den används, vilket är den viktigaste säkerhetsaspekten, säger K-G Andersson.

Fotnot:

Hjälmarna i detta test har inte det gröna spänne som Konsumentverket rekommenderar för barn upp till sju år för att minimera risk för strypskador. Det är framförallt i Sverige som hjälmar med grönt spänne används. Eftersom detta test publiceras i hela Norden valde Testfakta att testa cykelhjälmar med vanliga hakbandsspännen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.