Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cateringmat - test

Maj och början av juni är den festtätaste delen av året. Vårkalas, konfirmationer, avslutningar och studentfiranden avlöser varandra.

Färdig kalasmat är ett lockande alternativ. Den minskar stressen och ger tid för umgänge. Men det gäller förstås att den är god, helst även vackert upplagd, och att den räcker även om gästerna är hungriga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns hundratals cateringfirmor bara i Storgöteborg. Vi beställde mat från sex av dem. Kockläraren Kenneth Junström, med 40 års erfarenhet från restaurangbranschen, hjälpte oss att bedöma det vi fick utifrån kvalitet och pris. Han visste inte vilka leverantörerna var när han satte betygen.

Vi valde kalla festfat med minst två sorters kött, med priser mellan 100 och 250 kronor per portion. Det handlade alltså om bjudmat i låg- och mellanprisklassen; vi undvek de lyxigaste bröllopsbufférna. Vi tog det som stod på menyerna och beställde inga extra tillbehör.

Det var väldigt stor skillnad på det vi fick. Från ett enda fat med huvudsakligen olika köttskivor till fyra-fem lådor med mat och tillbehör. Dessertost ingick i två av bufféerna. Ett ställe, Lyck-osten i Landvetter, skickade med potatissallad fast det inte stod på listan.

Allmänt sett var de flesta bufféer prisvärda. Ett minus var dock de trista burkoliverna som dök upp på många håll. Mozzarellaosten var också ett osäkert kort – i många fall rätt smaklös.

Var det tillräckligt med mat? Jo, även de minsta portionerna var väl tilltagna. Fatet från Ica Maxi kom dock helt utan tillbehör, så där hade man fått köpa till exempelvis bröd och pasta. Ett par leverantörer skickade väldigt mycket mat, det skulle ha räckt till dubbla antalet personer.

Bäst i test blev Coop kök & café i Bäckebol. Deras buffé var inte bara god utan också relativt billig. Kenneth Junström var full av lovord över både maten och uppläggningen.

- Fantastiskt vackert, saftigt och härligt. Himla bra gjort, sammanfattade han.

De billigaste faten, från Ica Maxi och Lyck-Osten, var också riktigt goda.

Det dyraste alternativet, GI-buffén från Din catering, fick däremot hård kritik. Den trista maten i kombination med det höga priset gav en etta i betyg.

- Detta är inte godkänt. Jag hade blivit väldigt besviken om jag betalat drygt 240 kronor för detta, sa Kenneth Junström.

Fakta och omdömen om alla bufféerna finns här nedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.