Burkar med vassle

ANNONS
|

Innehållet är något så enkelt som en restprodukt från mejeriindustrin.

Kraftuttryck och omfattande innehållsdeklarationer får det att se mer komplicerat ut än vad det är: Huvudingrediensen i preparaten är i många fall rent vassleprotein. Restprodukten har gått från djurfoder till hälsopreparat - och omsätter idag miljarder.

Pulvret, som kan kosta flera hundra kronor kilot i butik, förknippades från början med kroppsbyggare men riktar sig numera lika mycket till vanliga motionärer.

- För 10-15 år sedan handlade nästan allt om kroppsbyggare. Sen kom spinningpassen och motionärerna hittade till gymmet. Nu är det mer legitimt att ta en proteindrink eller en bar efter träning, säger Martin Dalblad, vd för kosttillskottsföretaget Dalblads.

ANNONS

- Det är inte så att fru Svensson får näringsbrist om hon inte gör det. Men hon kanske vill gå ner i vikt och känna sig bättre, då kan protein vara ett verktyg längs vägen.

I Sverige har marknaden exploderat och ett 50-tal varumärken erbjuder kosttillskott i form av proteinpulver. Det handlar om koncentrerat protein från vassle, mjölk, ägg och soja och olika kombinationer och blandningar.

Vasslen kommer från mejeriets ostproduktion. Tio liter mjölk ger ett kilo ost och nio liter vassle. Det proteinrika vasslet har historiskt sett främst gott tillbaka till mjölkproduktionen som foder till djuren, men det finns stora pengar i att förädla det genom filtrering och koncentrering.

Proteinet köps in som koncentrat eller isolat (se faktaruta). I branschen berättar man inte gärna var råvaran kommer ifrån, men samtidigt är det just ursprunget som avgör kvalitén.

- Det handlar om renhetsgrad. Genom noggrann kontroll av hanteringen minskar risken för kontaminering, säger Martin Dalblad.

Även mjölk- och sojaprotein är livsmedel i koncentrerad form. Äggproteinpulver är äggvita som högtrycksprutats från hög höjd och faller ner som torkat pulver. Hos kosttillskottsföretagen tillsätts sedan smakämnen och ibland kolhydrater.

När GP Konsument gör en snabb granskning av innehållet i ett antal burkar från olika tillverkare skiljer sig namnen något men innehållet är i princip det samma - koncentrerat protein.

ANNONS

Till kroppsbyggaren marknadsförs preparaten med manliga muskler och kraftuttryck. Men GP:s genomgång visar att det är samma produkter som också säljs med löften om hälsa och viktminskning till motionären.

Varför kunderna ska välja en eller annan burk är det svårt att få någon att svara på.

Det är mycket en trendfråga. Man betalar för ett varumärke, anser branschföreträdare som GP varit i kontakt med.

Argumentationen för proteintillskotten sker till stor del på matematisk nivå. Svenskar rekommenderas att äta 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Ett hårt träningspass ökar behovet.

- Stress och livsstil kan göra det svårt att få i sig en balanserad kost. Då kan de behöva komplettera med kosttillskott. Efter träning behöver du till exempel 20-25 gram protein beroende på kroppsvikt. En banan ger 1 gram protein, säger Martin Dalblad, vd för kosttillskottsföretaget Dalblads.

Enligt den amerikanska hälsosajten Nutraingredients.com tyder allt mer på att konsumenter i större utsträckning överger läsken för mer näringsriktiga produkter, vilket fått dryckesjättarna Cocacola och Pepsi att agera. Företagen ska till exempel ha köpt på sig stora vassleproteinlager för att kunna möta den förväntade efterfrågan på proteindrinkar när den västerländska hälsovågen når Kina och Indien.

Danska analysföretaget 3A Business Consulting menar att just proteinkoncentrat och isolat är det som ökar mest på marknaden och att sport- och kostillskottsbranschen är den drivande faktorn.

ANNONS

Även för den svenska mejerijätten Arla har vassleproteinerna en central roll. Förra året såldes 30 miljoner ton koncentrerat vassleprotein, bland annat till kosttillskottsbranschen, vilket är dubbelt så mycket som för fem år sedan. De kommande fem åren väntas ännu en dubblering och affärsområdet är i dag ett av Arlas mest lönsamma.

- Det är ett sätt för våra bönder att få mer betalt för mjölken, enligt Tobias Wåhlén, presschef på Arla.

Samtidigt väntas minskande tillgång på råvaror att bli allt mer påtagligt för branschen. Redan i år har importörer märkt av en viss brist på vassleprotein, som tros bestå det kommande halvåret.

I framtiden krävs det att man hittar proteiner från fler vegetabiliska livsmedel, tror Martin Dalblad.

- Om tio år kommer mjölken vara mer svåråtkomlig och det gäller att hitta alternativ. Redan i dag finns försök med protein från potatis, ris och ärtor. Kunskaperna hos konsumenterna ökar hela tiden och i framtiden tror jag att intresset för att äta rätt och må bra kommer att vara ännu större, säger han.

WPC 80 är koncentrerat protein från vassle där en stor del fett och laktos filtrerats bort. Kvar blir ett luddigt pulver som består av 80 procent protein, 5-10 procent kolhydrater och 5-10 procent fett. Pulvret är näst intill smaklöst. Vassleprotein rekommenderas till frukost och/eller efter träning, så väl som under långa intensiva träningspass.

WPI är vassleproteinisolat med cirka 90 procentig proteinhalt och nästan utan fett och laktos. WPI är det närmaste rent protein man kan komma. Vassleprotein är ett fullvärdigt protein med ”snabbt” upptag tack vare en hög koncentration av grenade aminosyror.

Kaseinat utvinns liksom vassleprotein ur mjölk men har en annan struktur. Består till 85-90 procent av protein, och bara enstaka procent kolhydrater och fett. Kasein tas upp långsamt i kroppen och rekommenderas som mellan- eller kvällsmål. Kaseinprotein sväller i vätska och ger en tjock milkshakeliknande drink.

Sojaprotein utvinns ur sojabönor och kan även tas av veganer och dem som är allergiska mot ägg eller mjölkprotein. Sojaprotein är rikt på glutaminsyra och är ett fullvärdigt vegetabiliskt protein.

Äggprotein kommer från äggvita, äggula eller helst en blandning av dem. Aminosyraprofilen är fullvärdig men har ett lägre proteinvärde (82-86 procent) än vassleprotein isolat. Äggprotein har ett medelsnabbt upptag i kroppen.

ANNONS