Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bundet avtal ger billigaste mobilen

Frihet kostar. Vår jämförelse visar att det finns tusenlappar att spara genom att köpa mobilen i paket med bundet abonnemang.

Frågan är ständigt aktuell: Är det inte billigare att köpa telefonen separat och sedan teckna vilket abonnemang man vill, än att låsa in sig i avbetalningsplaner och bindningstider?
Nej, det är det inte. Det visar vår sammanställning.

Vi har tittat på totalkostnaden under 24 månader för tre nya telefonmodeller – Apple Iphone 7, Samsung Galaxy S7 och Huawei Honor 8 – inklusive bundet fastprisabonnemang med minst 4 Gb surf per månad hos nio olika operatörer.
Vi har sedan jämfört med kostnaden för att köpa telefonen separat hos någon av de stora näthandlarna och teckna samma abonnemang för sig, utan bindningstid (se tabell).
Och det visar sig att vilken telefon man än vill ha, så blir det billigast att köpa den i paket tillsammans med abonnemang och binda upp sig på två år.

Operatörerna har olika modeller för att knyta kunderna till sig. Telia ger rabatt på telefonen om du binder abonnemanget, Telenor sänker abonnemangskostnaden men tar fullt betalt för telefonen, och några lockar med kraftigt rabatterade eller gratis telefoner. Köper du en Huawei tillsammans med abonnemang hos Tre, blir månadskostnaden till och med lägre än om du enbart tecknar abonnemang.

Det billigaste alternativet för den som vill ha en Apple Iphone 7 är att köpa den hos Comviq, med en minsta totalkostnad på 10 920 kronor på två år eller 455 kronor i månaden.
När det gäller Samsung- och Huaweilurarna är det Tre som lockar med de billigaste erbjudandena. Där landar Samsungtelefonen på en minsta totalkostnad på 10 776 kronor på två år (449 kronor i månaden) och modellen från Huawei på 8 376 kronor (349 kronor i månaden).

Samtidigt har Tre – med råge – de dyraste abonnemangen, vilket gör operatören till den minst attraktiva om du hellre köper telefon och tecknar abonnemang separat.
För den som värdesätter friheten i att med kort varsel kunna byta operatör eller säga upp abonnemanget – till exempel under en längre utlandsvistelse – är Telenors lågprisoperatör Vimla billigast, tätt följd av Göteborgsbaserade Fello.
Till exempel blir totalkostnaden för två år hos Vimla 12 215 kronor för en Samsung Galaxy S7. Det är 1 439 kronor dyrare än att köpa samma telefon med bindningstid hos Tre.
För Iphone 7 skiljer det 2 195 kronor mellan det billigaste paket-erbjudandet (Comviq) och att köpa telefonen separat och teckna abonnemang hos Vimla. För Huawei Honor 8 är skillnaden 1 739 kronor på två år mellan det billigaste paketet (Tre) och separatköp med Vimla-abonnemang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.