Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brist på ansjovis ett hot mot frestelsen

Årets julbord är hotat. Åtminstone för den som vill äta Janssons frestelse. I år är nämligen ansjovis en bristvara.
De pyttesmå, smakstarka fiskfiléerna är det som ger Janssons frestelse sin typiska smak. Men i år har tillverkarna inte lika många ansjoviskonserver som marknaden behöver - tillgången till råvara är helt enkelt för liten.

Anledningen är förra höstens stormar, då skarpsillen, som ansjovisen tillverkas av, inte kunde fångas i tillräcklig mängd. I Skagerrak landade man 1 000 ton skarpsill förra året, mot 3 700 ton 2005, under fisket som pågår från oktober till nyår.

- Nu har vi kunnat börja bereda ansjovis av årets första fångst och fortsätter allt eftersom. Men ansjovis kommer ändå att bli en bristvara i butikerna i jul. Vill man försäkra sig om ansjovis, ska man passa på när man hittar det i affären. Annars riskerar man att bli utan, helt enkelt, säger Matz Bengtson, vd för Fram Food, som tillverkar under varumärkena Lysekils och Ica.

Ansjovis på tub
På Abba Seafood, med varumärkena Grebbestads och Abba, började man redan i januari att söka en ersättningsprodukt. Resultatet är en ansjovispaste på tub, med fiskkött. Råvaran kommer från det kött som blir över vid filéandet och som i vanliga fall används för att bland annat smaksätta leverpastej.

- Vi hoppas att fisket kommer att bli bättre nu i höst. Men det påverkar ändå inte tillgången till ansjovis i jul, konstaterar produktchefen Maria Alexandersson på Abba Seafood.
Fiskeriverket har ingen information som tyder på att skarpsillsbestånden i de svenska vattnen är hotade eller har minskat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.