Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Borg-kalsonger 08

Skyhöga halter av miljögift. Det blev resultatet när GP Konsument lät analysera Björn Borg-kalsonger. Giftet är förbjudet inom EU, men tillåtet i importerade textilier.

GP Konsument lät analysera två par Björn Borg-kalsonger, det ena paret var köpt på NK, det andra i en större sportaffär. Resultatet är anmärkningsvärt. Båda innehöll höga halter av det skadliga miljögiftet nonylfenoletoxylat - det första paret 860 milligram per kilo och det andra 490.

Kemikalien är förbjuden vid tillverkning inom EU eftersom den kan ge allvarliga miljökonsekvenser, som att fiskar blir tvåkönade och inte kan fortplanta sig.

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, och organisationen Svenskt Vatten rekommenderar en maxnivå på mellan 20 och 50 milligram per kilo textil för att inte miljön ska ta skada.

När SNF tidigare testade handdukar respektive t-shirts innehöll majoriteten det farliga ämnet. Efter studien drog Cheap Monday tillbaka en t-shirt som innehöll 940 milligram per kilo, vilket var tio gånger högre än klädföretagets egna gränsvärden.

Trots att kemikalien inte längre får användas inom EU hittar man rester i till exempel vatten. Anledningen är de textilier vi importerar från framför allt Asien. Där används nonylfenoletoxylater för olika tvättprocesser vid tillverkningen. När vi sedan tvättar kläderna, gardinerna eller handdukarna här hemma följer rester av giftet med ut i avloppsvattnet.

- Det här är ett jättestort miljöbekymmer som vi importerar. Själva förekomsten av nonylfenoletoxylater visar att allting från den fabriken kommer att innehålla en större eller mindre mängd av ämnet, säger Torbjörn Synnerdahl, miljöexpert på analysföretaget Eurofins som svarar för analysen.

Den svenska branschorganisationen Textilimportörerna rekommenderade redan för många år ett förbud mot bland annat nonylfenoletoxylater i företagens inköpsvillkor. Nu har man föreslagit ett gränsvärde på 250 milligram per kilo textil.

- Företaget måste naturligtvis gå på sin leverantör och säga att de får leta upp källan till det här och ta bort det. Jag tror att varje sådant här larm leder till en skärpning, säger Åke Weyler, vd på Textilimportörerna.
Annacarin Modin, produktchef på Björn Borg AB, säger att företaget följer Textilimportörernas föreskrifter, och att alla de stickprov som gjorts visar på värden mellan 120 och 200 milligram per kilo textil.

- Jag vet inte vad som har hänt här, men vi tar jätteallvarligt på det. Uppenbart brister det någonstans. Våra leverantörer gör tester i Fjärran Östern och så skickar vi egna stickprov till textilläderlabbet. Nu kommer jag att skicka ytterligare prover för test av de svarta kalsongerna för att gå till botten med detta, säger hon.

Kemikalieinspektionen välkomnar uppmärksamheten kring nonylfenoletoxylaterna och har även i EU-sammanhang framhållit att reglerna borde bli strängare.

- Vi tycker att det är ett problem att det verkar finnas i ganska mycket olika importerade textilier. Och även om det saknas regler bör det finnas en vilja hos branschen att komma till rätta med detta. Ingen vill väl ha miljöfarliga ämnen i avloppet. Det bästa vore om det inte fanns över huvud taget, säger utredare Christina Rudin Snöbohm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.