Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blöjor - test

2012. Dagens blöjor är överlägsna gårdagens. Men det skiljer ändå mycket i förmågan att hålla barnstjärten torr, visar ett laboratorietest.

De flesta småbarnsföräldrar har säkert varit med om att barnets stjärt fått röda utslag – något som i värsta fall kan leda till mycket sveda och obehag. Den vanligaste anledningen till röda barnstjärtar är urin eller avföring som stängts in i en blöja för länge.

- Fukten och friktionen mellan blöjan och huden gör att huden luckras upp och kan inflammeras. Om man inte åtgärdar detta finns det risk för svampinfektion som kan vara svår att bli av med, säger Ann Broberg, överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

En bra blöja ska därför hålla barnets stjärt så torr som möjligt, inte läcka och helst släppa igenom luft. Om blöjan inte andas blir det varmt, något som ökar risken för att huden ska påverkas negativt, enligt Ann Broberg. Samtidigt vill hon framhålla att det är stor skillnad på dagens blöjor jämfört med gårdagens.

- Jag har jobbat med det här sedan 70-talet och i dag har vi inte alls samma problem med hudirritationer från blöjor som för 15–20 år sedan. I dag verkar blöjorna kunna suga upp hur mycket kiss som helst men ändå kännas torra på ytan, säger hon.

Men även om materialutvecklingen har gått framåt skiljer det ändå en hel del i prestanda mellan de vanligaste fabrikaten på den svenska marknaden, visar den undersökning som GP låtit Testfakta göra. Testet är utfört av det franska laboratoriet Courtray Consulting som är specialiserat på blöjor och liknande sanitetsprodukter. I testet har risken för läckage fått största vikten i totalbetyget.

- Det är väldigt viktigt, speciellt på natten. Man vill inte att barnet ska vakna i en blöt pyjamas. En blöja som läcker ökar också risken att barnet sover sämre och vaknar tidigare, säger Franck Courtray, ansvarig för testet.

Laboratoriet har använt sig av en provdocka med urinöppningar motsvarande flicka och pojke.

- Tidigare fanns det blöjor som var för antingen pojkar eller flickor. Nu är alla blöjor av unisexmodell, vilket innebär en kompromiss. Men flera tillverkare har blöjor som fungerar väldigt bra för både pojkar och flickor, vilket visar sig i testet, säger Franck Courtray.

Samtidigt visar testet att det är svårare för en blöja att hålla nere fukten mot huden när blöjan sitter på en flicka än när den sitter på en pojke. Därför är betygskraven högre för pojkar i detta testmoment.

Bäst i test blev Libero comfort med totalbetyget 4,2. Blöjan läcker minst och är bra på att hålla huden torr. Däremot får den avdrag för att den andas sämre än många andra blöjor i testet. Mest prisvärd är en av testets billigaste blöjor från Willys, med relativt höga betyg rakt igenom.

Klart sämst betyg får ICA basic. Blöjan andas bra, men läcker mest och är sämst på att hålla huden torr. Även Huggies super dry får genomgående låga betyg.

Något som också kan irritera barnets hud är om blöjan innehåller parfym, lotion eller andra tillsatser.

- Detta är verkligen inget att rekommendera. Har man lotion och feta salvor i blöjan kan det bidra till hudbesvär. Ännu värre är det med parfym som kan ge allergiska reaktioner hos både barnet och föräldrarna, säger Ann Broberg.

Vad blöjan innehåller framgår inte alltid på paketen. Testfakta bad därför tillverkarna att lämna information om detta och alla lovade att deras blöjor är helt fria från parfym och lotion. Pampers blöja innehåller dock en salva med aloe-extrakt.

- Men det är viktigt att understryka att det inte handlar om lotion utan just en salva som inte innehåller vatten, säger Ursula Rytömaa på Procter & Gamble, som tillverkar Pampers blöjor.

Martin Hansson/Testfakta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.