Billigaste kompaktkameran bäst

ANNONS
|

Kameror på marknaden med 20x zoom eller mer, har testats i senaste numret av tidskriften Bild & Ljud Hemma.

På pappret ser specifikationerna förvillande lika ut. De har lika stor bildsensor, liknande optik och kostar ungefär lika mycket. Det borde väl betyda att de är ungefär lika bra?

Inte alls, se hur förbluffande stor skillnad det faktiskt var.

Canon Powershot SX10IS

Canon har byggt en mycket bra kamera som känns proffsig och är enkel att använda. Reglagen är bra och den praktiska svängbara skärmen gör den mycket flexibel att fotografera med. Bildkvaliteten är dessutom mycket bra överlag men överraskande nog är det i extremlägena som den är allra bäst. Både i makro och i full tele tar den utmärkta bilder. Hade det inte varit för att den saknar RAW-format och HD-video så hade det blivit full pott.

ANNONS

Olympus SP-590UZ

Olympus kamera brister något i hanteringen med sina onödigt invecklade menyer och svåråtkomliga knappar. Testarna är inte heller förtjusta i det udda minneskortformatet. Det är dock en bekväm kamera att fotografera med och den klarar snabba bildserier. Men framför allt är bildkvaliteten mycket bra med tanke på prislappen. Är man ute efter superzoom med en begränsad budget så anser de därför att 590UZ är det bästa valet.

Nikon Coolpix P90

Där det spelar mest roll, det vill säga bildkvalitet, har testarna inte mycket att klaga på hos P90. Den låg konstant bland de bästa i varje delmoment. Däremot fanns det brister i hantering och funktioner som gör att den går miste om segern. Där man brassar på med någon imponerande finess så finns det nästan alltid en allvarlig begränsning som förtar glädjen. Men på det hela taget är det en utmärkt allroundkamera som dessutom har en spektakulär zoom.

Casio Exilim EX-FH20

Det här är en kamera för en ganska smal målgrupp. Låter det kul att experimentera med slowmotion-video är den helt enkelt det enda valet. Den kan dessutom passa för sportfoto tack vara den imponerande snabba seriebildstagningen. Men dessa gimmickar är också dess enda styrka. För mer normala fotosituationer är det svårt att rekommendera FH20. Den är visserligen inte verkligt usel på något men å andra sidan är den inte heller riktigt bra på någonting.

ANNONS

Kodak Easyshare Z980

Många lockas säkert av Kodaks Easyshare-koncept och alla kreativa fotolägen där man inte måste kunna något för att ta artistiska bilder. Man ser ut att få mycket för pengarna och på pappret ser det mesta bra ut. Men det är bortkastat när kvaliteten på bilderna blir så här pass dålig. Det är dessutom krångligt att använda knappar och menyer. Inte ens porträttläget som låter som en smart idé fungerar i praktiken. Trots det relativt låga priset på Z980 kan testarna inte anse den köpvärd.

Pentax X70

Pentax har satsat på att göra en lättanvänd kamera för dem som inte vill eller kan göra några manuella inställningar och det har man lyckats bra med. Däremot känns kameran plastig och man får inget bekvämt grepp om den. Dessutom är den inte speciellt snabb. Men det stora problemet är att bildkvaliteten är medelmåttig. Det är egentligen bara i full tele som man får bra resultat och det duger inte för en kamera som ska kunna användas i alla situationer.

Pentax och Kodaks modeller lyckades inte övertyga i detta test. Något bättre gick det för den snabbskjutande Casio vars nästa modell kan bli riktigt intressant. Nikon missade i detaljerna och gick därmed miste om topplatserna. Ungefär lika bra var Olympus som tack vare ett bra pris blev Bästa köp.Testarna blev riktigt imponerade av bildkvaliteten från Canons snabba och gedigna kamera vilket innebar Bäst i test.

Megapixel är hur många bildpunkters upplösning fotona maximalt kan ha.

Raw-format är ett sorts digitalt negativ där all data från kameran sparas, till skillnad från komprimerade bilder som JPEG. Detta föredras av fotointresserade då det ger betydligt större möjligheter att i efterhand påverka bildens vitbalans och exponering i bildbehandlingsprogram som Photoshop.

Testet har genomförts av två personer från tidskriften Bild & Ljud Hemma. De samlade ihop alla kameror på marknaden med 20x zoom eller mer, med undantag för Sonys som inte hann fram i tid till testet.

De utsatte kamerorna för olika vardagsrelaterade fotosituationer som avslöjar svagheter, fast under kontrollerade förhållanden så att alla fick samma förutsättningar. Både vid zoomtesterna och vid dåliga ljusförhållanden användes stativ för att inte skakningar skulle påverka resultatet.

ANNONS