Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Billigaste kompaktkameran bäst

Billigaste kameran blev bästa köp i ett nytt test av den nya generationens kompaktkameror som skryter med ofattbara 20x zoom eller mer.

Kameror på marknaden med 20x zoom eller mer, har testats i senaste numret av tidskriften Bild & Ljud Hemma.

På pappret ser specifikationerna förvillande lika ut. De har lika stor bildsensor, liknande optik och kostar ungefär lika mycket. Det borde väl betyda att de är ungefär lika bra?

Inte alls, se hur förbluffande stor skillnad det faktiskt var.

Canon Powershot SX10IS

Canon har byggt en mycket bra kamera som känns proffsig och är enkel att använda. Reglagen är bra och den praktiska svängbara skärmen gör den mycket flexibel att fotografera med. Bildkvaliteten är dessutom mycket bra överlag men överraskande nog är det i extremlägena som den är allra bäst. Både i makro och i full tele tar den utmärkta bilder. Hade det inte varit för att den saknar RAW-format och HD-video så hade det blivit full pott.

Olympus SP-590UZ

Olympus kamera brister något i hanteringen med sina onödigt invecklade menyer och svåråtkomliga knappar. Testarna är inte heller förtjusta i det udda minneskortformatet. Det är dock en bekväm kamera att fotografera med och den klarar snabba bildserier. Men framför allt är bildkvaliteten mycket bra med tanke på prislappen. Är man ute efter superzoom med en begränsad budget så anser de därför att 590UZ är det bästa valet.

Nikon Coolpix P90

Där det spelar mest roll, det vill säga bildkvalitet, har testarna inte mycket att klaga på hos P90. Den låg konstant bland de bästa i varje delmoment. Däremot fanns det brister i hantering och funktioner som gör att den går miste om segern. Där man brassar på med någon imponerande finess så finns det nästan alltid en allvarlig begränsning som förtar glädjen. Men på det hela taget är det en utmärkt allroundkamera som dessutom har en spektakulär zoom.

Casio Exilim EX-FH20

Det här är en kamera för en ganska smal målgrupp. Låter det kul att experimentera med slowmotion-video är den helt enkelt det enda valet. Den kan dessutom passa för sportfoto tack vara den imponerande snabba seriebildstagningen. Men dessa gimmickar är också dess enda styrka. För mer normala fotosituationer är det svårt att rekommendera FH20. Den är visserligen inte verkligt usel på något men å andra sidan är den inte heller riktigt bra på någonting.

Kodak Easyshare Z980

Många lockas säkert av Kodaks Easyshare-koncept och alla kreativa fotolägen där man inte måste kunna något för att ta artistiska bilder. Man ser ut att få mycket för pengarna och på pappret ser det mesta bra ut. Men det är bortkastat när kvaliteten på bilderna blir så här pass dålig. Det är dessutom krångligt att använda knappar och menyer. Inte ens porträttläget som låter som en smart idé fungerar i praktiken. Trots det relativt låga priset på Z980 kan testarna inte anse den köpvärd.

Pentax X70

Pentax har satsat på att göra en lättanvänd kamera för dem som inte vill eller kan göra några manuella inställningar och det har man lyckats bra med. Däremot känns kameran plastig och man får inget bekvämt grepp om den. Dessutom är den inte speciellt snabb. Men det stora problemet är att bildkvaliteten är medelmåttig. Det är egentligen bara i full tele som man får bra resultat och det duger inte för en kamera som ska kunna användas i alla situationer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.