Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här testas de tryckfördelande egenskaperna hos bäddmadrassen.

Billigaste bäddmadrassen bäst

Ligger du obekvämt? Det kan räcka med en ny bäddmadrass istället för att spendera en halv förmögenhet på en ny säng. Men det är stora skillnader mellan olika märken.

En bäddmadrass kan göra stor skillnad för ergonomin och komforten när du sover. 
- Om madrassen tillåter kroppen att sjunka ner i underlaget, samtidigt som den ger stöd åt svank och rygg så kan sovställningen bli bättre, säger Dr Florian Heidinger, specialist på ergonomi och testledare på Ergonomie Institut München. 
Bäddmadrassens uppgift är också att fördela trycket från kroppen över en större yta, så att det känns bekvämare och inte trycker hårt mot vissa punkter. Men när Testfakta på uppdrag av oss testar sju olika madrasser på samma hårdare standardsäng visar det sig att tillverkarna klarar de här uppgifterna olika bra.

KLICKA PÅ BILDEN så blir tabellen större. (om du sitter vid en dator)


Bäst i test är Mios bäddmadrass Sleep. För en medeltung person förbättrar den stödet för rygg och svank med 43 procent, om man jämför mot att ligga direkt på sängen. Det kan jämföras med Ikeas madrass Tromsdalen som bara förbättrar stödet med 28 procent.
Madrassen från Mio får också högt betyg när det gäller tryckavlastning, samtidigt som den klarar att transportera bort fukt som kroppen avger när man sover. Att göra en madrass som ger bra stöd och tryckavlastning utan att det går ut över andningsförmågan är annars den största utmaningen för tillverkarna, menar Florian Heidinger.
- När kroppen sjunker ner i madrassen på ett bra sätt ökar samtidigt kontaktytan mot underlaget. Därför är det viktigt att materialen i madrassen kan transportera bort fukten, säger Florian Heidinger.
Sängjättens madrass lyckas inte så bra med att kombinera de olika egenskaperna. Den har bäst tryckavlastande förmåga, men näst sämst andningsförmåga.
- Om du har tendenser att svettas när du sover skulle jag inte rekommendera Sängjättens bäddmadrass.
En bra bäddmadrass måste också hålla sin form över tid. Formfastheten undersöktes genom att bitar av madrassernas kärna pressades ihop och placerades i en fuktig klimatkammare. Efteråt undersökte laboratoriet hur bra bitarna återfick sin form. Sämst var Ikea som förlorade 12 procent av sin ursprungliga höjd, medan Kungsängen och Sängjättens madrasser förlorade två procent. 
En bra bäddmadrass kan alltså vara en billig väg till bättre nattsömn. Men bara om din säng är för hård. Sover du på en för mjuk säng med hängmatte-läge för ryggen kan inte bäddmadrassen göra mycket för att rädda situationen. 
- En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärtom – en hård bäddmadrass kan inte kompensera för en alltför mjuk bas, säger Florian Heidinger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.