Billiga flyg en snårskog

ANNONS
|

Lågprisflyget klarar krisen hyggligt. Under januari ökade till exempel Ryanair antalet passagerare med 11 procent i jämförelse med samma månad förra året.

Om de nu kan kallas lågprisflyg. Tilläggskostnader gör att priset kan dra iväg och då kan även traditionella flygbolag vara intressanta.

Eller som en informationsansvarig på Landvetter flygplats uttrycker det:

- De flesta flygbolag har pressat sina priser rejält. Även hos de stora, traditionella bolagen går det numera att hitta billiga resor.

Från Göteborg City Airport i Säve flyger i dag Ryanair, Wizz Air och Air Berlin. Upplägget för bokning på respektive hemsidor varierar stort.

GP har kollat vad det egentligen kostar.

ANNONS

Vi bestämde oss för en vecka i nära anslutning till påsklovet och valde resmål.

Första intrycket:

Hos Ryanair är det knepigt att i ett första skede hitta till den veckovisa redovisningen av flygtider och därmed de lägsta priserna. Finessen med flexibla söktider syns för dåligt.

Wizz Air visar resor en dag innan och en dag efter önskat datum. Det är enkelt att klicka sig en vecka framåt eller bakåt.

Air Berlin har en lättöverskådlig förstasida, men här är du tvungen att själv välja "saver", lågprisalternativet. "Flex" är rejält mycket dyrare - i vårt fall drygt 3 000 kronor. Alla prisuppgifter är i euro (Oj, vad det ser billigt ut!) så glöm inte att klicka i om du vill ha dem i svenska kronor.

Grundpris:

Den största skillnaden mellan bolagen är att Wizz Air redan i grundpriset bakat in skatter och vissa avgifter. Stort plus!

Men Air Berlin ligger inte långt efter. Redan på första sidan är obligatoriska avgifter tydligt summerade i anslutning till totalsumman. Dessutom skrivs det redan här ut att serviceavgift tillkommer och vad den kostar.

Både Wizz Air och Ryanair är hopplöst efter vad gäller att snabbt få fram ett totalpris. Hos Wizz Air tar det dessutom extra lång tid eftersom du på ett tidigt stadium i bokningsprocessen måste skriva in namn, adress, telefonummer och dylikt.

ANNONS

Observera dock, lågt flygpris med Air Berlin innebär ofta lång väntan i samband med byte i Berlin.

Incheckat bagage:

Ryanair är det enda av de tre bolagen som har 15 kilos maxvikt, övriga 20 kilo, och som specifiserat flygplatsincheckning som kostnad. Att flyga utan väska och checka in online är gratis, att flyga utan väska men checka in på flygplatsen kostar 110 kronor.

Wizz Air har klar och tydlig information om vad som gäller för bagage men inget om handbagage på samma plats. Klart minus för att kostnaden för bagage dubbleras först vid sammanräkningen, både ut- och hemresan kostar alltså.

Air Berlin: Det är krångligt att ta reda på vad som gäller för bagage, men å andra sidan är bagaget utan extra kostnad.

Handbagage:

Maximal storlek, 55 x 40 x 20 cm, men vikten varierar.

Ett handbagage som väger max 10 kilo är gratis att ta ombord på planet hos Ryanair och Wizz Air. Men se upp, som handbagage räknas hos Ryan Air numera även handväska, datorväska eller portfölj. Wizz Air tillåter förutom handbagage även till exempel en liten handväska, videokamera och reselektyr.

Handbagaget hos Air Berlin får endast väga 6 kilo och om man har en dator i storlek A4, 8 kilo.

ANNONS

Försäkring och extra benutrymme:

Hos både Ryanair och Wizz Air är du tvungen att bekräfta att du inte vill köpa försäkring. Ryan Air har även prioriterad ombordstigning ifylld (det vill säga att vara första grupp som stiger ombord). När GP försökte gick det inte att välja både prioriterad ombordstigning och extra benutrymme hos Wizz Air.

Bästa upplägg: Air Berlin - trots att det inte går att boka extra benutrymme via nätet.

Varning:

Strax innan det är dags att fylla i kontokortsnummer hos Wizz Air visas "Summa att betala senare 0 kr". Då gäller det att ha noterat betalningshanteringsavgiften (jo, det heter så hos Wizz) vars storlek varierar beroende på vilket kontokort du betalar med.

Visa och Master Card kostar exempelvis 38 kr per passagerare och enkel resa, Diner´s Club 94 kr. För två personer som flyger till och från Budapest handlar det alltså om 376 kr som visas första gången vid betalningstillfället.

Räkna alltid med rejält extra kostnader hos bolagen för till exempel extra eller tyngre bagage än tillåtet, eller om bokningen måste ändras på något sätt.

Tips för den som vill hålla flygpriset nere:

Res enbart med handbagage, checka in online och köa vid ombordstigning.

ANNONS

För visst går det att flyga billigt. Riktigt billigt. Men det blir ett par timmar framför datorn och kräver koll på tilläggskostnaderna.

Så gjorde vi

Alicante,

Grundpris:

Ytterligare kostnader:

Totalt: 2 318 kr

Budapest,

Grundpris:

Ytterligare kostnader:

Totalt: 1 262 kr

Wien,

Grundpris:

Ytterligare kostnader:

Totalt: 1 474 kr

ANNONS