Bearnaise-sås - test

ANNONS
|

I topp placerade sig de två dyraste sorterna. Vinnare blev Biggans klassiska variant med tre fyrar i betyg och snäppet efter med samma antal fyrar placerade sig Eriks bearnaise.

Det ska vara en hemmagjord bearnaisesås, annars får det nästan vara. Det var den stämning som rådde när panelmedlemmarna bänkade sig runt testbordet.

–Gör man den inte själv kan man låta bli att äta, sa Per Ölmunger.

Trots det fick i alla fall fem av åtta såser minst godkänt.

–Att det finns så många sorters färdig bearnaise, konstaterade Carin Åkesson.

Bäst med få ingredienser

Då hade vi ändå valt bort pulversåser och sådana som endast ska serveras kalla eller rumsvarma direkt ur förpackningen.

ANNONS

De negativa kommentarerna haglade runt testbordet. Korta invektiv som usch, fy och blä blandades med något fylligare iakttagelser. ”Smakar som soppa”, ”smakar bara smör” och ”smakar som remouladsås”. Kommentarer om konsistensen skiftade mellan rinnig och slemmig. Misstankar om förtjockningsmedel kungjordes. Härmed kan bekräftas att alla såser innehåller något som påverkar konsistensen. Antingen modifierad stärkelse, emulgerings-, stabiliserings- eller förtjockningsmedel.

Dessa tillsatser beskrivs antingen med namn eller E-nummer och finns i ingre­diensförteckningarna. Oftast håller regeln att ju kortare lista, desto naturligare produkt. Vinnaren Biggans hade 10 ingredienser och Eriks bearnaise 12, liksom Örneborgs.

Längst lista hade Jensen´s med 25 olika ingredienser.

Pia Johansson använder ett engelskt recept som läsarna också kan testa:

–Det går inte att misslyckas med. Den skär sig aldrig.

Smakar bättre i annan miljö

De tio testdeltagarna hade olika smak. Alla åtta såserna fick lägsta betyg av mellan en och fyra av panelmedlemmarna. Testdeltagarna tyckte att det var ett svårt test, även om de också kunde konstatera att snittkvaliteteten på produkterna var låg.

Men panelen äter bearnaisesås.

–Ja, det är gott till riktigt kött, stekt eller grillat, sa Pia Johansson.

Och de andra höll med.

–Jag har säkert köpt någon av de här såserna och tyckt att den var okej. Men då har den varit i en annan miljö, tillsammans med kött och grönsaker, konstaterade Calle Ljungblad.

ANNONS

Vi valde åtta färdiga bearnaisesåser, som ska serveras varma – eller hade det som serveringsalternativ. Såserna värmdes enligt instruktion på paket eller burk.

Såserna serverades utan att konsumentpanelen fick veta vilka de var. Ena halvan av panelen började med såserna som numrerats ett till fyra och andra halvan började med nummer fem till åtta. Efter att ha smakat de såserna fick de fortsätta med de återstående. Under testet serverades vatten och neutralt vitt bröd.

Testpanelens deltagare noterade efter varje testad sås sin bedömning av utseende, doft, konsistens och smak. Inför den slutliga betygssättningen var instruktionen att de skulle lägga störst vikt vid smaken.

Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker. Kommentarerna är hämtade ur testpanelens protokoll.

Bearnaisesås är en klassisk smör- och äggulesås, där smaken kommer från ett silat hopkok av vinäger, schalottenlök, dragon, körvel och persilja. Såsens namn stammar från franska orten Béarn, där dess upphovsman, kocken Collinet på restaurang Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye, föddes.

Källa: ne.se

2 st äggulor

1/5 msk torkad dragon

1/5 msk vatten

2 dl flytande smör

1 stänk worchestersås

1 stänk tabasco

Peppar och salt efter smak

Gör så här:

1. Vispa äggulorna i vattenbad (se receptet på Pias variant) tillsammans med dragon och vatten tills konsistensen blir krämig. Är värmen för hög blir det istället äggröra.

2. Strila i smöret, mycket långsamt i början. Såsen tjocknar i takt med att mer smör vispas ner i den. Ha i lite vatten om den blir för tjock. Eller mer smör om du vill ha den tjockare.

3. Krydda.

3 st äggulor

2 msk färsk dragon (eller 2 tsk torkad)

2 msk dragonvinäger

200 g osaltat smör, skuret i 1 cm tärningar

0,5 st citron

1 kvist dragon, finhackad färsk

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en kastrull och låt sjuda. Ställ en rostfri skål eller annat lämpligt kärl ovanpå, utan att den nuddar vattnet.

2. Lägg i äggulor, finhackad färsk eller smulad torkad dragon och vinäger och börja vispa. Vispa hela tiden och lägg i smöret, lite i taget. Ha gärna en kastrull kallt vatten i beredskap intill, för om såsen ser ut att vilja skära sig är det bara att lyfta över skålen dit och kyla den lite. Sedan kan du sätta tillbaka den på värmen och fortsätt vispa med mer smör.

Vispa, vispa, vispa, tills allt smör gått åt och såsen är riktigt tjock. Ställ skålen åt sidan och smaka av med pressad citron.

3. Strö över lite hackad färsk dragon just före servering. Denna sås är supergod! Servera gärna till helstekt biff och klyftpotatis eller rostade rotfrukter.

ANNONS