Bakterierna frodas i det felbehandlade köttet

ANNONS
|

Det ommärkta köttet kan vara farligt enligt Elisabeth Borch som är expert på mikrobiologi, hygien och säkerhet på SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB.

- Det finns ju en anledning till att man har de här reglerna, det är en koppling till köttets kvalitet och sannolikheten för att man ska bli sjuk. Den största risken är troligtvis att man får kött som smakar illa, säger Borch.

Hon beskriver vad som händer om man plockar ut färsen ur sin förpackning, och mal färsen på nytt:

- Färs har allmänt så väldigt kort hållbarhet.Om det kommer luft in och man blandar om bakterierna så växer de väldigt fort .Ofta har färs från start en relativt hög nivå av bakterier eftersom de hela köttbitarna ofta har lagrats innan de mals.

ANNONS

Elisabeth Borch understryker flera gånger hur viktigt det är att hålla temperaturen låg, vilket hämmar tillväxten av bakterier i köttet. Bakterierna dör inte ens av nedfrysning, men tillväxten stoppas.

I svallvågorna efter avslöjandet har det förekommit berättelser om att det är vanligt att butikerna marinerar kött som håller på att bli gammalt, och på så sätt förlänger användningstiden. Men marinad ger inte längre hållbarhet.

- Nej, det gör det vanligtvis inte. Möjligen kan hållbarheten förlängas om man har riktigt sur marinad. Jag tror mer på att ha bra kvalitet på köttet.

Ehec största problemet

Den bästa metoden för att ta död på skadliga bakterier är upphettning.

- En färsprodukt ska alltid genomstekas, och man ska inte smaka på smeten. Men när det gäller en hel biff så finns bakterierna på ytan och inte inne i köttbiten. Därför behöver inte biffen vara genomstekt, säger Elisabeth Borch, som ser ehec-bakterier som det största problemet vad gäller kött.

- Dessa bakterier har förmågan att bilda ett speciellt gift som gör att njurarna förstörs, och det räcker med att man får i sig mycket låga bakteriehalter. Bakterierna finns spridda i nötkreaturbesättningar i Sverige. De finns i kreaturens tarm och är mycket svåra att hantera, säger Elisabeth Borch.

ANNONS

Livsmedelsverket gjorde nyligen en undersökning som visade att det förekom gödselrester på slaktkroppar i slakterierna, och det är på det sättet man befarar att ehec-bakterierna kan spridas.

- Vi har haft ett antal utbrott i Sverige. Bakterien ger diarréer men värst är att njurarna förstörs, och oftast är det barn som drabbas, säger Borch.

Att tänka på

ANNONS