Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Babysitter 07

Sju av åtta babysitter klarar inte säkerhetskraven i ett nytt laboratorietest. En kan välta och en annan klarar inte tyngden. Dessutom riskerar babyn att klämma sig.

I flera decennier har babysittern varit en kär vän för många föräldrar. Den är bekväm och praktisk. Dessutom får föräldern ögonkontakt med babyn. Men hur bra är de egentligen?

Testfakta har låtit laboratorietesta åtta populära modeller i prisklass från 250 till 2 000 kronor. Testets två billigaste modeller hamnade på topptre-listan.
Endast testvinnaren Svan Bouncer klarade den internationella standarden utan anmärkning. Sämst var Babybjörn och Zekiwa. De klarade inte den europeiska säkerhetsstandarden i flera moment.

Sittern från Zekiwa kan ramla framåt och få stolen att välta. Sittern från Babybjörn klarade inte belastningskravet. En babysitter ska klara en belastning på 20 kilo, men Babybjörns rygg vek ner sig till golvet redan vid 15 kilo.

- Ska man rangordna bristerna så är den från Zekiwa allvarligare. Under vissa omständigheter kan sittern välta, även om risken är liten. När det gäller Babybjörn så var det endast i ett av tre inställbara lägen på ryggstödet som den inte klarade standarden, säger Bengt-Åke Johansson ingenjör och testare på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Laboratorietestet hade tyngdpunkt på säkerhet. Men några moment handlade också om hanterbarhet.

Testet visade också att:
*Sex modeller inte hade en godkänd bruksanvisning, Bloom och Zekiwa bröt mot kravet att bruksanvisningen ska vara på svenska. De hade bara anvisningar på engelska. På Carlobaby, Zekiwa, Babyseat (båda modellerna) och Babybjörn saknades viss varningstext.
*Det fanns risk att babyn klämmer sig på sex modeller - Carlobaby, Babyseat GL, Fisher Price, Babybjörn, Zekiwa och Bloom.
*Ingen sitter hade otillåtna halter av tungmetaller. Testvärdena för bland annat bly, kadmium och kvicksilver låg långt under gränsvärdet.
Oavsett vilken sitter man väljer är det viktigt att den används riktigt.

- Man får absolut aldrig ställa sittern på ett bord. Rör barnet sig kan sittern välta i golvet, säger Kerstin Csiffary, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

- Det här med bruksanvisningen är ett generellt problem på barnprodukter. Tyvärr är det inte första gången bruksanvisningarna inte håller måttet. Många importörer kan inget om standarden utan köper in något och bara översätter en broschyr. Om de ens gör det.

Ska Konsumentverket agera?
- Ja, vi måste nog samla branschorganisationen Barn och Baby och ta upp det här vanliga problemet med bruksanvisningarna. Vi måste få ordning på det här, säger Kerstin Csiffary.

Varken Kerstin Csiffary eller Bengt-Åke Andersson vill, trots anmärkningarna, gå så långt att de säger att man ska undvika att köpa någon av de testade modellerna
Efter testet har företaget Tommy Annika uppgett att de inte kommer saluföra babysittern från Zekiwa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.