Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bästa tv-köpen runt 13 000 kronor

Test: Dags för en ny TV? Här är modellerna som ger dig skarp bild och moderna finesser utan att tömma bankkontot.

Årets nya tv-modeller har fått flera viktiga förbättringar när det gäller finesser och bildkvalitet, som tillsammans innebär ett riktigt "kvantsprång” för användarvänligheten och hur man upplever bildkvaliteten. Mycket kommer numera från appar och streamingtjänster som kan kräva att man har en modern smart-tv med internet. De som har en äldre tv kan lösa det med en extern enhet men man kan välja att ta steget till en sprillans ny 4K-tv med HDR och få vara med på allt det roliga. 
Tidsskriften Ljud&bild har samlat ihop vad de tycker är de mest intressanta modellerna i prisklassen runt 13 000 kronor och blev positivt överraskade över bildkvaliteten. I testet har man fokuserat på bilden, men också ljudet och skötseln. Dessutom ställs högre krav på tv:ns fjärrkontroll och övriga gränssnitt. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klicka på bilden så blir den större


1 Samsung 55KS7005 har bländande ljusstyrka och tjusiga färger. Bildkvaliteten har fått ett lyft tack vare nya avancerade ”Quantum Dot”-LCD-paneler som utlovar både bredare färgspektrum och högre kontrast. Skärmen är den enda i testet som kan ge en någorlunda fullvärdig upplevelse av de nya HDR-formaten. Smartfinesserna fungerar utmärkt och urvalet av appar är mycket bra. Enligt vår mening det bästa valet i prisklassen. 

2 Panasonic 58DX700 gör det mesta rätt, den som vill ha en bra allround-tv hamnar rätt. Panasonic har en lång tradition av att bygga välkonstruerade tv-apparater med förnuftiga prislappar som lägger störst vikt på de mest väsentliga kvaliteterna utan för mycket krusiduller. Modellen höga poäng på de flesta områden. Den är inte den mest imponerande eller ljusstarkaste HDR-skärmen, men har mycket naturliga färger och fin bildbehandling.

3 Grundig Immensa 55VLX8670 har stram design. Detta anrika tyska märke är nu i turkiska händer, närmare bestämt Arcelik, världens största tillverkare av vitvaror. Men Grundig har inte slutat med tv-apparater: 55VLX8670 är en välutrustad modell Ultra-HD-upplösning, Netflix 4K och inte minst HDMI 2.0-anslutning. Den imponerar med en rejält ljusstark och kontrastrik bild. Störst minus är att den ännu inte stöder HDR från Netflix och/eller Ultra-HD Blu-ray, men Grundig arbetar på en firmware-uppdatering. 

4 LG 55UH770 bjuder på snygg design på skärmen och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.  LCD-skärmen har knivskarpa detaljer och korrekt färgåtergivning, dessvärre kommer kontrast, svärta och ljusstyrka till korta mot de bästa i testet. Det beror delvis på att bakbelysningen i skärmen inte är tillräckligt finmaskig. LG har däremot en av de bästa smart-plattformarna och är snabb och enkel att använda, med ett bra urval av appar.

5 Philips 55PUS7101 har inte den bästa HDR-skärmen, men kan vara ett bra köp som allround-tv. Den är en prisvärd med Ultra-HD och HDR. Skärmen har flera goda bildegenskaper som många uppskattar, inklusive det unika Ambilight-färgljuset. Skärpan är också övertygande, men färgerna gärna kunde ha varit mer neutrala. Dock brister modellen i ljusstyrka och kontrast. I dagsläget saknar Philips-skärmen dessutom stöd för Netflix HDR.

6 Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen så den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna. Den är prisvänlig men inte den bästa vi har sett. Den har vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast: Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar. Vill du ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.