Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bästa och sämsta kaffet längs vägen

En kaffe eller två längs vägen kan vara ett måste för att klara semesterns långa bilresor. Men var smakar kaffet bäst? Och var får du mest koffein? Vi har svaret.

Mackar och snabbmatskedjor är smidiga stopp för den som kör långt i sommar. För den kaffesugna kan det verka lovande – så gott som alla kedjor lovar numera kaffe av prima kvalitet på nymalda bönor. Men det är långt ifrån alla som lyckas.
Testfakta har låtit två erkända kaffeexperter blindtesta kaffet på sju olika mackar och snabbmatskedjor. Vi köpte mellanstora koppar med vanligt svart kaffe. I de flesta fall blev testarna inte alls imponerande.
– Nymalet är ingen garanti för att det är gott, säger Linnéa Vannesjö, svensk baristamästare 2015.Henrik Sandén, kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning håller med.
– Flera av kopparna vi testade är för tunna och blaskiga, och i flera fall är bönorna för kraftigt rostade, säger Henrik Sandén. 
En kopp skiljde dock ut sig som klart bättre än de andra, och det visade sig vara kaffet från OKQ8.
– Det hade mycket av de positiva egenskaper man vill ha hos ett kaffe: Det var välbryggt, inte tunt, det fanns en fyllighet och ganska mycket sötma, och det fanns några tydliga smaker, som toner av choklad och en viss bärighet. Faktiskt riktigt trevligt, säger Henrik Sandén.

På andra plats kommer kaffet från Mc Donald's, men det får bara nästan godkänt.
Allra sämst betyg får kaffet från Max.
– Helt odrickbart, säger Linnea Vannesjö.
– Det är väldigt mörkt rostat, man har rostat bort alla kaffets ursprungliga smaker och kvar finns bara beska och vatten, säger Henrik Sandén. 
I samtliga koppar finns det enligt testarna oönskade bismaker, och inte ens vinnarkoppen är perfekt. 
– Där finns en smutsig eftersmak som ligger och stör. Troligen beror det på att maskinen inte är ordentligt rengjord, säger Linnéa Vannesjö.

Förutom kaffets smak mättes också koffeinhalten i de olika kopparna. Mest koffein har kaffet från Max och Preem, som innehåller 710 milligram per liter. Lägst koffeinhalt uppmättes i kaffet från Burger King, bara 480 mg per liter.
– Det kan bero på flera saker, som hur mycket kaffe som använts vid bryggningen eller på bönorna.

Hur det kan det då komma sig att det är så stora skillnader i smak?
Det är många faktorer som spelar in, menar Henrik Sandén.
– Först behövs bönor av hög kvalitet. De ska sedan rostas lagom mörkt för att få fram bönornas unika smaker. Sedan behöver kaffet också doseras rätt och bryggas i rätt temperatur under en tillräckligt lång tid. 
Att göra godare kaffe är långt ifrån någon omöjlighet för vägställena, men det skulle troligen kosta kedjorna mer pengar.
– Jag tror att om man ställer in maskinerna att använda lite mer kaffe per deciliter vatten så skulle flera koppar bli godare. Bytte man kaffebönorna till lite högre kvalitet skulle det bli ännu godare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.