Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bästa matlådorna

Tid för vardagslunk och lunchraster. GP Konsument har testat åtta matlådor.

Efter sommarens grillningar, utflykter och spontana infall är det dags för rutiner

GP Konsument har testat hur matlådorna är att hantera och använda. Dyraste burken från Curver fick en delad förstaplacering med fem fyrar, medan den billigaste från samma tillverkare fick nöja sig med en bottenplacering.

Mest prisvärd i genomgången blev Ikeas burk också med högsta betyg. Men även tredje­platsens klassiker från Nordisk plast kvalar in som prisvärd.

Plastlåda med matrester är en vanlig lunch på många arbetsplatser. En del väljer att lägga upp sin medhavda mat på tallrik, medan and­ra värmer lunchen direkt i burken.

Allra bäst är att använda matlådor med plast som klarar värmning. Toxikologens avråder från att i stället använda glassbyttor regelbundet:

– Det är olämpligt, säger Kettil Svensson på Livsmedelsverket.

Tål inte hög värme

Plasten som glasslådan är gjord av är inte avsedd för de högre temperaturer som uppkommer i mikrovågsugn vid värmning av mat.

– Glasslådan kan mjukna om den är av polyeten och migrationen, eller vandringen, av kemiska ämnen kan då bli högre än av den lägre temperaturen i frysen, säger Kettil Svensson.

Burkarna som ingår i jämförelsen är alla lämpade för mikrovågsugn, frys och disk­maskin. Detta anges med symboler som kan se olika ut, och som är stansade i plasten.

Det finns också dyrare lunchlådor med inbyggt frysblock. Vill du ha samma funktion: fäst en kylklamp vid din vanliga burk. Ett billigare alternativ och det går att flytta klampen till nästa burk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.