Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

App, app – du hinner visst träna

Varje minut räknas. Så marknadsförs apparna som erbjuder ett träningspass på sju minuter. Men det är inte lätt att hitta rätt i appdjungeln – det finns hundratals varianter.

Hur löd årets nyårslöfte? Om det hade att göra med att börja röra på dig mer är du inte ensam. Nu finns inga undanflykter för att inte träna. Det finns många träningsappar och flera av dem är gratis att ladda ner och använda. Några innehåller mer, andra är väldigt enkla och erbjuder bara ett träningspass.

En av de stora trenderna inom träning är att använda sig av appar som hjälpmedel för att klocka, få inspiration eller mäta sin träning. Konsumentredaktionen har tittat närmare på sex populära träningsappar som erbjuder korta intensiva träningspass, med övningar du enkelt kan utföra hemma. Vi har tittat på användarvänlighet, vad som ingår och hur de skiljer sig åt.

7 Minute Workout – Free daily fitness routines från Wahoo Fitness
En enkel och lättmanövrerad app med tydlig design. Appen erbjuder två olika träningspass där man i förväg kan se vilka övningar som ingår och hur man gör dem. Under själva träningspasset syns inte övningen utan du måste lära dig den innan. Träningen går att pausa men man kan inte bläddra mellan övningarna för att göra om en eller hoppa över en.

För 10 kronor kan du köpa till fler träningspass och även bygga ihop ett eget pass med appens övningar. För 20 kronor får du fullversionen av appen där du bland annat kan ändra tiden för övningarna och vilan, ändra övningarnas ordning och rösten som hörs i appen.

Plus för tydlighet. Minus för att man behöver registrera sig med mejladress.

Läs också: "Lite träning är bättre än ingen träning"

Seven – 7 minute workout training challenge från Perigee
En enkel och tydlig app för den som vill starta träningen med bara ett tryck. Ett pass ingår och man kan skapa egna pass med sina favoritövningar, däremot har man bara tolv övningar att välja mellan om man inte låser upp fler pass med nya övningar. Flera pass kan köpas till för 30 kronor styck eller alla för 50 kronor under en månads tid.

Du kan ställa in hur många varv du köra och vem som ska prata med dig under passet. Välj mellan en sergeant, en hejaklacksledare och en Kung-Fumästare. Under träningen visas tydligt hur övningen ska göras och hur lång tid det är kvar.

Plus för tydlighet och snabbt att komma igång med passet. Minus för lite innehåll.

The Johnson & Johnson official 7 minute workout från Johnson & Johnson health and wellness solutions
Definitivt den app med flest funktioner. Trots att appen innehåller mer än sina konkurrenter är den tydlig och enkel att använda. Under träningspasset kan du välja om du vill se en stor nedräkning eller se övningen du ska göra. Byt enkelt genom att swipa åt sidan.

Hela 22 olika träningspass med olika svårighetsgrad ingår och det finns möjlighet att själv sätta ihop flera pass med favoritövningar. De tuffare passen innebär att varva övningarna med kort vila mellan och tar längre tid än sju minuter. 

Plus för tydlighet och gratis fullversion. Minus för mycket prat under passet.

7 minuter – Snabba träningspass från Passion4profession
Den enda av de jämförda apparna där rösten pratar svenska. Ett urval av bakgrundsmusik till träningen ingår och det går att bläddra fram och tillbaka mellan övningarna under passet. Övningarna och tiden visas tydligt under träningen men bara ett pass ingår. Fullversionen är den dyraste av apparna i jämförelsen och kostar 109 kronor.

Plus för peppande musik. Minus för mycket reklam.

7 Minute Workout Challenge Free från Ornate Apps
Mycket enkel app som erbjuder ett pass med tolv övningar. Under träningen syns bilder på övningarna och en klocka räknar ner varje moment. Du kan själv ställa in hur många varv du köra och hur lång vilotiden mellan varje övning ska vara. Extra är en kalender där man kan se vilka dagar man tränat med appen. Efter den åttonde övningen slutar appen prata och berätta vad som kommer näst.

Plus för att det går att bläddra mellan övningarna. Minus för att appen slutar prata och man inte kan spela musik från mobilen samtidigt.

7 minute workout HIIT, weight loss exercises från Ego360 
Rörig och ganska otydlig app. Mycket som visas på startsidan ingår inte och behöver köpas till. Det som är gratis är två olika träningspass. Du kan se statistik på din träning och fylla i info om dig själv för att få fram exempelvis föreslaget dagligt kaloriintag. Extra är olika dagliga utmaningar där en dag låses upp i taget.

Plus för extra utmaning. Minus för otydlig app.

Efter att ha testat ett av sjuminuterspassen i samtliga appar kan följande konstateras:

Träningspassen tar närmare åtta minuter.

Passen är väldigt lika varandra och innehåller i princip samma övningar. Ofta i samma ordning.

I de flesta appar i jämförelsen kunde man spela musik från mobilen samtidigt som man körde passet. Bara i 7 Minute Workout Challenge Free pausades musiken när man startade appen.

Ett tips är att ladda ner några olika och prova dig fram till din favorit, alternativt kombinera två appar för ett längre och mer varierat träningspass.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.