Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Apelsinjuice 07

Lita inte på innehållsdeklarationen på juicepaketet. Det visar ett laboratorietest som GP låtit göra av 13 vanliga apelsinjuicer. I fem av apelsinjuicerna var det mellan 20 och 80 procents skillnad mellan verklig och redovisad c-vitaminhalt.

Sedan början av 90-talet har svenskarna mer än fördubblat sitt juicedrickande. De ungefär 15 liter vi häller i oss var årligen har gjort att inte bara antalet fabrikat har ökat.
Men vad innehåller egentligen de olika apelsinjuicerna? På GP:s uppdrag lät Testfakta.se livsmedelslaboratoriet Analycen undersöka 13 av våra vanligaste apelsinjuicer.
Resultatet visar att det inte går att lita på vad som står på juicepaketet.
På förpackningarna stod det att c-vitaminhalten varierade från 45 milligram (Brämhults) till 24 milligram (Tropicana) per 100 gram juice. Men verkligheten var en helt annan.
Fem av de testade juicerna hade 20 procent mer eller mindre c-vitamin än vad som stod på paketet. Lägst c-vitamin hade Coop med 19 milligram medan Hemköp hade hela 54 milligram c-vitamin. Såväl juicen från Hemköp som standardjuicen från Willys innehöll betydligt mer c-vitamin än vad pressade apelsiner har.
Förklaringen är enkel. På Axfood bekräftar man att man tillsätter extra c-vitamin. Det är tillåtet, men kräver tillstånd från Livsmedelsverket.
- Såväl Willys som Hemköp har ett tillstånd från 2003. Så det gäller än. Anledningen till att man får tillsätta c-vitamin är att få ungefär samma vitaminhalt som juicen hade från början, till exempel före den omvandlades till koncentrat, säger Elisabeth Marmon, byråchef på Livsmedelsverket.
Redan efter halvårsskiftet kan tillståndet vara överspelat.
- Den första juli införs ett nytt EU-direktiv. Det innebär med största sannolikhet att det blir svårt för Sverige att ha kvar kravet på tillstånd för att tillsätta c-vitamin.

Så det blir en sämre kontroll av apelsinjuicen då?
Det behöver det inte alls bli. För själva kontrollen av juicerna ligger hos kommunerna. Vi på Livsmedelsverket gör inga regelbundna kontroller.
De enda som gör stora regelbundna tester av juicerna är ett internationellt branschorgan, där Svenska Juiceföreningen är med. Två gånger per år testas svenska juicer i ett tyskt laboratorium.

Håller den svenska juicen måttet i de testerna?
Nästan varje gång brukar det vara någon juice som får någon anmärkning, säger Arne Gabrielsson, ansvarig på Svenska Juiceföreningen.

Vilka fick underkänt?
Det är interna uppgifter bara för branschen. Men de som får anmärkning kontaktas och oftast åtgärdas problemet. I extremfall kan juicen dras in.

Arne Gabrielsson berättar att ett par svenska livsmedelskedjor för några år sedan drog in en juice eftersom den innehöll för höga halter av bakterier.

De 13 sorter som undersöktes av Analycen visade inga sådana tendenser. Däremot klarade fyra juicer (Del Monte, God Morgons och Willys koncentrat och Coop) inte branschkravet på 11,2 i Brixtal för koncentratjuicer. Brixtalet mäter halten i en vattenlösning och har inte något att göra med juicens näringsämnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.