Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alternativ till sockersött

Fun light den utan socker. Låter ju bra i tv-reklamen. Däremot skryter tillverkarna inte gärna om vad de häller i saften i stället. GP har kartlagt alternativen till socker.
Du blir fet av socker. Vi har hört det hela året och i onsdags berättade GP att var tredje svensk har dragit ner på socker under det senaste året. Tillverkarna är inte sena med att slå mynt av vår sockerrädsla. Och det är lätt att låta sig luras av reklamen.
Ett exempel är Bobs massiva reklamkampanj i tv för saften Bob Mixx. Produkten har lyckats kapa åt sig 10 procent av saftmarknaden på mindre än ett halvår. Men faktum är att Bobs Mixx innehåller nästan lika mycket kalorier som den vanliga saften. Det skiljer bara fem kalorier per deciliter jämfört med originalsaften.
Fem kalorier är kanske inte jättemycket men många bäckar små blir en stor å, säger Anders Högberg, näringsexpert vid Procordia som tillverkar saften.
Enligt Nils Georg Asp, professor i näringslära vid Lunds universitet, är flytande kalorier i form av läskedrycker en betydande orsak till ökningen av fetma och diabetes bland barn.
Det är en faktor som får allt mer vetenskapligt stöd, säger han.
Ungefär en tredjedel av det socker vi sätter i oss varje år kommer från läskedrycker. Flytande kalorier ger ingen mättnad och det är lätt att hälla i sig för mycket. Och det gäller även saft och juice. Carlsberg har bland annat mot bakgrund av sockerdebatten i stället använt fruktsocker i sin senaste produkt Aktive Nouveau. Fruktsocker har de senaste åren lanserats som det nya hälsosockret. Men enligt Nils Georg Asp är det en myt att fruktsocker som tillsats i livsmedel skulle vara så mycket bättre än vanligt socker.
Fruktsocker har en liten, liten fördel framför vanligt socker för det påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker. Men nya vetenskapliga studier visar att för mycket fruktsocker höjer blodfetterna i stället, säger han.
Att skedvis hälla i sig fruktsocker på samma sätt som vanligt socker är, enligt Asp, inte att rekommendera. Men det naturliga fruktsockret i frukt och grönt behöver vi inte bekymra oss eftersom halterna är så låga vid normal konsumtion.
I dag använder läskindustrin en rad konstgjorda sötningsmedel istället för socker men det är sällan något de skryter med. Visserligen innehåller de sötningsmedlen inga kalorier och kan användas av diabetiker men de har fått en farligshetsstämpel som är svår att tvätta bort.
När Fun light gör reklam för sin saft slår de på trumman för att deras produkt inte innehåller socker. Att produkten är sötad med aspartam och acesulfam K kan bara läsas i det finstilta på baksidan av saftflaskan.
Att produkten inte innehåller socker är det som är kommersiellt gångbart och sedan finns det naturligtsvis en skepsism hos konsumenterna till sötningsmedel och tillsatser över huvudtaget, säger Anders Högberg, näringsexpert vid Procordia som säljer saften.
Enligt Nils Georg Asp är de konstgjorda sötningsmedlen helt riskfria för människan i de tillåtna nivåerna.
Det har fått en farlighetsimage som de inte förtjänar. Säger Livsmedelsverket att sötningsmedlen är ofarliga så är de ofarliga eftersom medlen är oerhört väl kontrollerade, säger han.
Men det hjälps inte. När Norrmejerier nyligen frågade konsumenter om hur de ställer sig till aspartam i fruktyoughurt var över 60 procent negativa. Så det blir inget aspartam när Norrmejerier ska dra ner på sockret.
Men det är svårt att hitta någon riktigt bra ersättning till socker. Än så länge har vi tagit fram ett mindre sortiment där vi har minskat på det tillsatta sockret, säger Anna-Karin Karlsson, utvecklingsansvarig vid Norrmejerier.
Samtidigt finns det en rad olika naturliga sötningsmedel som utvinns ur råvaror på samma sätt som socker (se faktaruta). De innehåller färre kalorier och kan användas av diabetiker och andra i till exempel kaffe eller på filen i stället för konstgjorda sötningsmedel. Två av medlen, xylitol och maltitol, är också lika söta som socker.
Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket, tror att orsaken till att de används i så liten grad bland annat beror på att konsumenterna inte känner till att de finns.
Om det hade funnits ett konsumentintresse skulle produkterna säkert gå att utveckla och kunna säljas i större skala, säger han.
Att konsumenterna drar alla sötningsmedel över en kam visar en marknadsundersökning gjord av GB-glace där majoriteten uppgav att de trodde att xylitol var ett konstgjort sötningsmedel när det i själva verket framställs ur björkved. Vidare avfärdas de naturliga sötningsmedlen av livsmedelsindustrin på grund av att de är milt laxerande. Men det är en dosfråga och alla reagerar inte likadant.
Det är bara att prova sig fram, säger Charlotte Erlandsson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.
De naturliga sötningsmedlen finns i dag i huvudsak i tuggummi, halstabletter, karmeller, vitaminer och läkemedel. Isomalt som utvinns ur socker har till exempel länge använts inom bagerinäring och även i Viktväktarnas produkter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.