Lätta utsågs av Äkta vara till årets matbluff, för att ”förpackningen skriker rapsolja, samtidigt som den innehåller mest palmolja”.  Produkten innehåller 18 procent rapsolja respektive 21 procent palmolja. Till höger: Oljepalmens frukter som palmoljan utvinns från.
Lätta utsågs av Äkta vara till årets matbluff, för att ”förpackningen skriker rapsolja, samtidigt som den innehåller mest palmolja”. Produkten innehåller 18 procent rapsolja respektive 21 procent palmolja. Till höger: Oljepalmens frukter som palmoljan utvinns från. Bild: Anna von Brömssen och TT

Äkta vara anmäler tolv matbluffar

Äkta vara utser inte bara matbluffar. De anmäler dem också till ansvariga myndigheter. Bland andra de tre finalisterna till det senaste antipriset.

ANNONS
|

Konsumenterna får nominera Årets matbluff. 120 produkter kom in i senaste omgången och av dessa valdes fem ut till finalister som allmänheten fick rösta på. Upfields bordsmargarin Lätta original fick flest röster, med palmolja som näst största ingrediens efter vatten.

Fast Äkta vara nöjer sig inte med att leverera det inte så smickrande omnämnandet. Nu har föreningen anmält tolv av konsumenternas alla nomineringar till ansvariga myndigheter. Antingen för att livsmedlet är en ”bluff” eller för att de är slarvigt eller misstänkt felaktigt märkta.

Bland annat handlar det om tre av finalisterna till den senaste nomineringsomgången av antipriset. Äkta vara har anmält produkterna till den myndighet som utför tillsynen, vilket oftast är kommunen där tillverkaren eller importören ligger.

ANNONS
Björn Bernhardson, Äkta vara
Björn Bernhardson, Äkta vara

Hur valde ni bland nomineringarna?

– Vi har valt dem som vi tror att vi får störst framgång med, att de kan bli fällda, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Vad brukar hända när ni anmäler livsmedel till myndigheterna?

– Det vanligaste som händer är tyvärr att de tackar för tipset och ”ska titta på det” vid nästa inspektion. Tråkigt, eftersom vi tillsammans med svenska folket hittar bluffarna. De borde tacka och ta emot och granska produkter där företagen helt felaktigt påstår saker, som livsmedelsinspektörerna har missat.

Vad är en bluff när det handlar om livsmedel?

– En bluff är något i budskapet, antingen skrivet eller i bild, att produkten presenteras så att vi ska tro något som inte nödvändigtvis är sant.

Vad hoppas ni uppnå med Årets matbluff?

– Det ligger i linje med det vi jobbar med hela tiden. Att man ska kunna välja bra mat i Sverige, vilket är svårare om det finns mycket bluffiga produkter. Den som ska köpa en bil tar reda på mycket, medan den som handlar mat gör det fort. Livsmedelstillverkarna utnyttjar att man inte hinner ta reda på sanningen.

Vill vi konsumenter bli lurade?

– Hoppas inte det. En del vill kanske höra ett budskap för att det ska kännas bättre, men det här är att ta marknadsandelar från andra företag som kanske vill vara ärliga, säger Björn Bernhardson.

ANNONS

Vad är viktigast i ert arbete just nu?

– Vår kampanj In Vino Veritas, en namninsamling för att EU-kommissionen ska ta bort undantaget för ingrediensförteckningar på alkoholdrycker. Det är ett märkligt undantag att så fort en dryck innehåller 1,2 procent alkohol behöver inte innehållet deklareras. Vinlobbyn har varit duktig på att hålla den frågan borta från bordet sedan 1979.

LÄS MER:Populärt bordsmargarin blev Årets matbluff

LÄS MER:Blev Årets matbluff – så reagerar tillverkaren

De anmälda produkterna

Här är produkterna i bokstavsordning, samt en kort beskrivning av de eventuella brister som Äkta vara vill att livsmedelskontrollörerna ska granska:

1. Big Sam's Grillsåser, flera olika: ”Tveksamt påstående om naturliga ingredienser. Innehåller bland annat syntetiskt framställda konserveringsmedel.”

2. Brunneby, Mjöd: ”Innehåller ingen honung.”

3. Glacéau, Smartwater: ”Tveksam användning av ordet smart.”

4. Dear T Mango & citrus fruit ice tea: ”Ingen mangoarom.”

5. Frill the frozen smoothie: ”Tveksamt deklarerade tillsatser.”

6. Gårdschips, Chips Sourcream & Black Garlic: ”Ingen svart vitlök, bara ett aromämne.”

7. Knorr, Mörk oxbuljong: ”Innehåller inte kvalitetsingredienser.”

8. Lätta Original: ”Förpackningen skriker rapsolja, samtidigt som den innehåller mest palmolja.”

9. Oatly, Havregurt: ”Otydligt kring syrningen.”

10. Santa Maria, Guacamole style topping: ”Mycket lite avokado.”

11. Semper, Bovete & Teffmjöl: ”Står inte att det är en mjölmix och innehåller dessutom mycket lite teff.”

ANNONS

12. Vika, Bröd knäckebröd: ”Avbildar vedeldad ugn, men bakas numera i elugnar.”

Produkterna som fick flest röster

Drygt 30 000 personer röstade på fem finalister som juryn valt ut av sammanlagt 120 nomineringar. Produkterna fanns på marknaden 2018 och vinnaren utsågs i januari 2019.

1. Lätta Original, 17 606 röster

2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5 338 röster

3. Oatly Havregurt naturell, 4 266 röster

4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1 769 röster

5. Festis Guanabana pineapple, 1 701 röster

Källa: Äkta vara

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS