Ägg 05

ANNONS
|

Ägg är inte bara mat. Det är filosofi. I flera skapelsemyter har världen uppstått ur ett brustet jätteägg där den undre skalhalvan var jorden och den övre himlen. Ägget symboliserade de fyra elementen. Skalet var jorden, hinnan under var luften, vitan var vattnet och gulan var elden.

Under påskveckan äter genomsnitts-svensken åtta ägg. Det kokas, målas och skalas ägg i de flesta hushåll. Men spelar det någon roll vilket ägg man väljer? Vi lät konsumentpanelen smaka på ägg av åtta olika fabrikat. Det var inte enkelt. "Det smakar ägg", var vanliga utrop, det förklarar också varför en stor del av äggen hamnade i mittfåran med tre fyrar i betyg. Ägg med vanlig, neutral äggsmak. Som man är van vid.

ANNONS

God smak inte alltid kvalitet

Men samtidigt avvek några fabrikat. Änglamarks ekologiska och kravmärkta ägg var dyrast, 2:49 kronor styck, men smakade klart bäst. Sämst betyg fick Selmas, också kravmärkta och nästan lika dyra.

- Det är jätteskillnad mellan vissa ägg. Det ena kommer från en glad höna, det andra från en mindre glad höna, säger Bengt Stenborg från GP:s konsumentpanel.

För många konsumenter är frågan om hur hönsen har det viktig. Här har livsmedelskedjorna följt folkopinionen. Ingen av de stora kedjorna vill längre köpa ägg från höns i gamla, oinredda burar. Hönsen ska ha tillgång till rede, sittpinne och sand att bada i för att må bra.

Men betyder god smak hög kvalitet? Några av de äggfabrikat som panelen fick smaka på fanns med i det kvalitetstest av ägg som GP publicerade i förra veckan. Icas ägg, som höll bra kvalitet, fick inte så bra betyg i vårt smaktest. Äggda hade sämst kvalitet, men fick en trea för smaken. Och vår smakvinnare Änglamark höll medelmåttig kvalitet i labbtestet.

Fodret avgör smaken

Det är framförallt hönans foder som påverkar smaken på äggen. Svenska höns äter i huvudsak vanligt spannmål, som vete, korn och havre. Det ekologiska fodret är lite grövre, och det kan ge viss påverkan i smak, menar Anna Carlström, vd för branschorganisationen Svenska ägg.

ANNONS

Förr smakade ägg ofta fisk, vilket berodde på att hönsen utfodrades med fiskmjöl.

- I dag använder man andra proteinkällor som är billigare än fiskmjöl, till exempel soja, som inte slår igenom i smak, säger Anna Carlström.

I den Krav-märkta produktionen används fortfarande fiskmjöl i viss utsträckning eftersom det är svårt att få tag på ekologiskt foder med högvärdigt protein - och det kan förklara varför många tycker att ekologiska ägg smakar lite annorlunda.

- Men man får inte glömma att hönor är lika individuella som människor. Olika hönor lägger helt enkelt ägg med olika smak, säger Anna Carlström.

HELA TESTET:

ÄNGLAMARKS EKOLOGISKA

(Svenska Lantägg)

KRONÄGG

ÄGGDA

KRONÄGGS EKOLOGISKA

OMEGA 3-ÄGG

SVENSKA LANTÄGG

ICA

SELMAS

Det här betyder betygen:

Så gjordes testet:

Så förvarar du äggen

ANNONS