Ägg 06

ANNONS
|

Under några intensiva timmar på påskafton trycker svenskarna i sig sex miljoner ägg i timmen. De allra flesta kokta.

Men vilken kvalitet håller egentligen äggen?

GP lät testföretaget Consumercontent laboratorietesta elva av de vanligaste äggsorterna. Tio var svenska och en, finska Suneye, var importerad.

- Resultatet var förvånansvärt bra. Det brukar vara en del ägg som inte håller måttet. Så var det inte nu. Men en förklaring kan vara årstiden. Äggen är sämre på somrarna, säger Tommy Mattsson, kontrollant från det oberoende institutet SGS, som var med när äggen testades vid Svenska lantäggs laboratorium i Skara.

De ägg som hade transporterats längst klarade sig bäst. De finska äggen, som tillhörde testets billigaste, var färskast.

ANNONS

Färskheten bedöms utifrån en internationell standardmetod, Haugh. För att klara EU-kraven måste ett ägg klara 60 i Haugh-tal, vilket motsvarar ett 28 dagar gammalt ägg som förvarats i rumstemperatur.

Av de tolv testade Suneye-äggen var det två som hade ett Haugh-tal över 100. Det mäktade inget annat ägg med.

Att finska ägg blir bäst i test är knappast något som branschorganisationen Svenska Ägg jublar åt. I slutet av förra året gjorde man en aktion mot en stor Icahandlare utanför Stockholm som sålde den vinnande äggsorten.

Camilla Sandenskog, vd på Svenska Ägg, säger att protesten inte handlade om att finska ägg skulle vara sämre än svenska.

- Nej, både vi och Finland har samma krav på salmonellafri uppfödning. Det har exempelvis inte Danmark.

Varför vill ni stoppa de finska äggen?

- Sverige har tuffare djurskyddslag än i Finland. De kan konkurrera med lägre priser genom att ha sämre villkor för hönsen. Vi vill konkurrera på lika villkor, säger Camilla Sandenskog.

De regler som gäller i Sverige kommer tidigast 2012 att bli standard i hela EU.

Även om de svenska äggen fick se sig besegrade av de finska så gav årets undersökning betydligt bättre betyg än de två laboratorieundersökningar som Consumercontent genomförde 2003 och ifjol.

ANNONS

2003 klarade 26 procent av äggen inte EU-kravet och siffran underkända ägg ifjol var 30 procent.

Har svenska ägg blivit bättre?

- Jag hoppas det. Vi ändrade rutinerna för märkning ifjol. Numer måste ägget märkas på värpdagen. Tidigare stämplades de från hämtdagen. Den kunde vara tre-fyra dagar senare, säger Camilla Sandenskog.

En tydlig trend bland landets livsmedelshandlare är att ägghyllan flyttats bort från kyldisken. Numer ligger äggen ofta i rumstemperatur. Något som kan förkorta äggens livslängd. Men inte nämnvärt, menar Camilla Sandenskog:

- Ägg ska klara den temperaturen utan problem. EU-kravet är att äggen får förvaras i högst 18 grader i butiken. Vi vill flytta fram bäst-före-datumet från maximala 28 dagar till 35 dagar.

Vi äter 200 om året

Så gjordes testet

ANNONS