Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karolina Palmér är lika delar konstnär och entreprenör, som tycker att konsten måste komma ut från gallerierna och bli mer tillgänglig för alla.

Konst är livet för Karolina

En företagsam konstnär som målar allt från tavlor till element, och vars färgstarka skapelser blir både tyger, brickor och kuddar. Karolina Palmér vill göra vardagen vackrare.

Säg ordet konstnär och många av oss får en bild i huvudet där en person i kladdig storskjorta står framför ett staffli och målar med färg och pensel.
– Haha, ja, ett kladdigt jobb är det väl i och för sig men för mig handlar det väldigt mycket om att pröva olika uttryckssätt och vara öppen för många typer av samarbeten, säger Karolina Palmér, när vi träffas hemma i hennes ateljé nere i källaren i ett varsamt renoverat 20-talshus i Kungsbacka, 

Hennes formspråk är vad man kallar naivistiskt, präglat av starka färger och uttrycksfulla figurer. 
Sitt första konstverk målade hon redan som tioåring: ett färgglatt tivoli i olja. Även om hon förfinat själva hantverket sedan dess så är känslan hon förmedlar densamma:
– Målet med min konst är att sprida glädje och beröra med mina målningar, illustrationer och mönster. Jag vill bjuda på en vackrare vardag – oavsett om det handlar om en tavla på väggen, en tapet eller en bricka. Livet är en upplevelse, precis som mina motiv, säger Karolina Palmér, som oftast målar i akrylfärg och som aldrig går någonstans utan att ha med sig penna och papper i handväskan.
Inspiration kan hon få från musik, drömmar och modemagasin. Och från naturen.
– Det finns inget bättre sätt att rensa huvudet och hitta ny inspiration än att ta en promenad eller springtur.

Bild: Agneta Renmark
Bild: Agneta Renmark

Karolina kallar sig gärna entreprenör, vilket hon egentligen alltid varit. Studier inom konst och grafisk design har kombinerats med studier i ekonomi. Första satsningen på att kombinera konst med säljande prylar gjorde hon under gymnasieåren, då hon startade ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet) som sålde fantasifullt målade postlådor till privatpersoner.
Nu kombinerar hon sitt konstnärskap med att undervisa barn i entreprenörskap. Via föreningen Framtidsfrön hjälper hon unga att ta vara på sin inneboende kreativitet och få dem att tro på sina idéer.
Själv är Karolina inte rädd för att ge sig in i nya och otippade samverkansprojekt med olika företag. Bland annat har hon ett etablerat samarbete med inredningsföretaget Dixie, för vilka hon tar fram hela kollektioner med mönster till bland annat brickor, glasunderlägg, tabletter och kuddöverdrag. Hon har även gjort mönster till tyger för Ikea och designat element för ett finskt företag.
– Jag säger hellre ja än nej och har lärt mig att det mesta löser sig på vägen. Framförallt vill jag göra konsten mer tillgänglig – man ska inte alltid behöva besöka museum eller gallerier för att ta del av den, säger hon.

Bild: Agneta Renmark
Bild: Agneta Renmark

Ett annat spännande projekt som hon jobbar med är att göra en personlig tolkning av Kvarnbyforsen i Mölndal, där byggföretaget NCC håller på att bygga ett nytt bostadsområde.
– Jag är med i hela processen och gör bland annat en stor målning i en av trappuppgångarna, säger Karolina Palmér, som även ska ta fram tryck och designa en del bruksföremål till de nya lägenheterna. 
Välgörenhetsprojekt är också något som engagerar henne, allt från Rädda barnen och Musikhjälpen till Cancerfonden och Göteborgs Stadsmission. Fram till och med 3 november kan den som är nyfiken på Karolinas konst passa på att kika på en av hennes målningar i akrylfärg: Omtanken, som ställs ut på designhotellet Avalon mitt i Göteborg.
– Alla som äter i restaurangen kan välja att skänka pengar till Stadsmissionen genom att köpa en middag, och får då ett fint konstkort som tack, säger Karolina Palmér.

Det märks att hon trivs med det hon gör – att hon "lever sin dröm" och är bra på att sälja in sig själv via hemsida, webbshop, blogg och sociala medier. 
– Vilket som är den största utmaningen med att måla? Det är nog att veta när man är klar. Det går nästan alltid att pilla lite till och rätt som det är har man pillat för mycket och måste måla över alltihop. Konsten är att sluta i tid.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.