Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manilla Bergström, lördagskrönikör.

Konfirmanden hittade de rätta orden

Lördagskrönikören Manilla Bergström skriver om den svåra konsten att sätta ord på det osynliga.

Att ha konfirmandundervisning är bland de mest lärorika som finns. För prästen.
Det är lätt att tänka på allt jag ska lära konfirmanderna, men ofta handlar undervisning om det ömsesidiga och gemensamma lärandet och jag har lärt mig så mycket av ungdomar i konfirmandåldern. 
Särskilt i samtalen om sådant som är svårt att beskriva för att det knappt går att beskriva utan istället måste upplevas. Och om det mysterium som är svårt att förklara för att inte har någon förklaring. 
Men tack och lov har en femtonåring ofta kvar en del av barnets självklarhet och har förmågan att sätta egna ord på det som vi ibland står stumma inför. 
Jag minns en konfirmandträff då vi hade pratat om Gud som Fadern, Sonen och den helige Anden. Ofta har jag själv svårt att sätta ord på hur man ska beskriva just den helige Ande, utöver katekesens ord och på ett mer begripligt sätt om det nu går att begripa. 

Men vid detta tillfälle för några år sedan hade jag en konfirmand som kunde sätta ord på vad den helige Ande är för henne. Hon sa "Den helige ande är liksom det som pushar mig den sista biten och får mig att göra det jag inte hade kunnat annars". Hon beskrev den helige Ande som den kraft som får henne att klara det hon inte hade kunnat helt och hållet av egen kraft. Och det är ju rätt, för det är hennes sätt att beskriva sin upplevelse.

Nu närmar sig pingst och det som brukar beskrivas som Andens tid. Jesus beskriver Anden som den hjälpare som finns kvar hos människorna när Jesus själv har lämnat sina lärjungar och stigit upp till himlen. Och bibeln berättar om den kraft som gör oss helhjärtade och sanna, som hjälper oss och vägleder oss. En kraft som bär fram Guds ord och som ger oss det mod vi behöver känna inom oss för att verkligen våga. Anden är Guds osynliga närvaro mitt ibland oss och inom oss. Osynlig men högst verklig.
Den närvaron är lika verklig som luften jag andas även om den inte syns för effekten av den är märkbar. Och den heliga ande är lika verklig som vinden som blåser, även om du inte ser själva vinden men desto tydligare ser spåren av den när gräset vajar eller vågorna krusar sig. 

Och visst kan du känna vinden i ryggen eller den ljumma brisen mot din kind när du upplever den vind som inte syns. Osynlig men verklig, detta beskrivs av många i psalmboken och psalmerna målar fram poetiska och konstnärliga bilder av det heliga. 
Och i psalmförfattarnas ord finns bland de bästa beskrivningarna för det osynliga. Det som är svårt att greppa, blir tydligare med hjälp av konst, musik och poesi som om det finns en närvaro, en nerv eller ett språk där som kan uttala det som vi inte själva har ord för. 
Vilka ord skulle du själv välja för att beskriva den helige Anden?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.