Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag får umgås med både hästar och människor varje dag. Djur tar fram det bästa hos människor så det är en ynnest att få ha dem runt sig”, säger Erica Lundqvist. Här med hästen Vera.  Bild: Kjell Flodin
”Jag får umgås med både hästar och människor varje dag. Djur tar fram det bästa hos människor så det är en ynnest att få ha dem runt sig”, säger Erica Lundqvist. Här med hästen Vera. Bild: Kjell Flodin

Klubbliv i stallet som tar fram det bästa hos de flesta

Hästar har alltid funnits i hennes liv. För henne är de ett livselixir. I dag är hon verksamhetschef på en av Sveriges största ridklubbar vilket tar det mesta av hennes tid. Att rida själv hinner hon inte så ofta längre. Men hon är på rätt plats och älskar sitt jobb.

Erica Lundqvist, 32, växte upp på en hästgård i Värmland. Hästintresset kom med modersmjölken och hon visste tidigt vad hon ville göra i framtiden. Redan i högstadiet hade hon en plan och den har hon följt till punkt och pricka. Det har inneburit en hel del flyttande och det började med flytten till Plönninge naturbruksgymnasium i Halmstad.

– Det blev de tre roligaste åren i mitt liv. Hittills i alla fall. Lärarna var helt fantastiska och vi blev som en enda stor familj, säger Erica

Samtidigt var det förstås en utmaning för en ung tonårstjej att ta hand om allt själv. Med 40 mil hem var det bara att lära sig att tvätta och laga mat på egen hand. Eleverna på Plönninge kom från hela Skandinavien och stortrivdes men i dag finns inte skolan kvar längre. Något som Erica beklagar.

Brinner för undervisning

– Det är tack vare de duktiga lärarna på Plönninge som jag brinner för undervisning och pedagogik. Så jag utökade min plan till att även omfatta en utbildning till ämneslärare på gymnasiet. För att kunna göra både och i framtiden och inte gå miste om något, säger Erica som alltid gillat skolan och att studera.

Men självklart var det ridlärare och tränare hon skulle utbilda sig till först. Erica sökte till Hippologen i Strömsholm som är den enda universitetsutbildningen inom häst som finns i Sverige. Hippologprogrammet omfattar 180 högskolepoäng och ger förutom kunskaper inom allt som rör häst även kunskaper i företagsekonomi, hur man driver företag samt pedagogik och ledarskap. En eftertraktad utbildning som ger praktiska färdigheter samtidigt som studier på högskolenivå.

– Under åren i Strömsholm jobbade jag hårt. Som andraårselev hade jag upp till nio hästar i träning per dag. Jag var hopp- och fälttävlansryttare med stor tävlingserfarenhet då men mina lärare ville även få mig att inrikta mig på dressyr. Så där och då upptäckte jag hur kul det är med dressyr också.

Van att jobba mycket och trivs med det

Det blev några år till i Strömsholmstrakten eftersom Erica blev ridlärare på Stora Ekeby ridskola. Samtidigt som hon jobbade studerade hon till ämneslärare i svenska och historia på distans. På heltid.

– Ja, då hade jag mycket att göra under några år. Och samtidigt hade jag tre egna hästar. Men jag är van vid att jobba mycket och trivs med det. Åtminstone så länge det är kul, säger hon och ler.

Till sist landade hon i Göteborg. Anledningen till det var att kärleken kom in i bilden och han bodde i Göteborg. För att försörja sig började Erica jobba som ridlärare på timmar på Göteborgs Fältrittklubb (GFRK) samtidigt som hon pluggade vidare på ämneslärarutbildningen. Efterhand blev det mer jobb och Erica blev alltmer involverad i klubbens verksamhet. Så när klubben en dag stod utan verksamhetschef delade Erica och Linda Wallin på tjänsten. Och nu ett par år senare axlar Erica själv arbetet som verksamhetschef. Men först efter att ha fött barn och varit mammaledig.

– Det blev lite struligt för klubben när Linda och jag fick barn samtidigt så att ingen av oss kunde jobba. Sedan flyttade Linda till Skåne så vi fick lösa det på annat sätt. Efter mammaledigheten blev jag först ridskolechef och sedan i våras verksamhetschef också.

GFRK är en ideell förening vilket innebär att klubbens medlemmar äger hästarna och anläggningen och driver ridskolan i egen regi. Klubben har 850 medlemmar och 700 uppsittningar per vecka och lika många vuxna som barn rider på ridskolan.

– Vi har lång kö till ridskolan vilket beror på att våra elever inte slutar. Anledningen till att vi har så många duktiga ungdomar och vuxna som fortsätter år efter år är våra fina hästar. Vi har satsat på bra hästar och det uppskattas. Och vi har speciella tävlingsgrupper där eleverna får tillfälle att tävla.

Hade klubben haft mer mark hade klubben kunnat utöka verksamheten. Så är inte fallet men på pluskontot står klubbens centrala läge. Det är lätt att ta sig till anläggningen och hela Delsjöområdet lockar med fina ridvägar utan biltrafik. Ridskolan ser till att både ryttare och hästar utnyttjar det.

Fantastiska eldsjälar i klubben

– Vi rider förstås ut en hel del och på söndagarna ser våra fantastiska eldsjälar i klubben till att hästarna får en härlig promenad utan ryttare på ryggen. Både hästar och ryttare uppskattar det här sättet att umgås på.

Det märks att Erica är stolt över att det finns så många medlemmar som gladeligen ställer upp för sina fyrbenta vänner. Det skapar trygghet och gemenskap och gör vardagen lite enklare. På det stora hela är Erica tacksam över hur väl allt fungerar.

– Att ha en kompetent och välutbildad personal betyder allt. Och personal finns på anläggningen mellan 06.00 och 23.00. Det behövs för man vet aldrig vad som kan hända när man jobbar med hästar. När julshowen pågick för fullt i manegen skadade sig en häst allvarligt i hagen och en annan häst fick kolik. Jag brukar skoja om våra höga veterinärkostnader men hade förstås helst sluppit dem.

Sedan finns det förstås saker som kan förbättras. I nuläget är det mest underhållsarbetet på anläggningen som står i fokus. Med 44 år på nacken är det mycket som behöver fixas.Erica som har det övergripande ansvaret för allt har fullt upp.

– Klart att det blir lite mycket ibland. Häromdagen var jag här från åtta på morgonen till nio på kvällen. Fast jag kan ofta flexa vilket är jättebra.

Vad är bäst med ditt jobb?

Att jag får umgås med både hästar och människor varje dag. Djur tar fram det bästa hos människor så det är en ynnest att få ha dem runt sig. Och att jag känner att jag kan göra skillnad, det är det som gör jobbet så fantastiskt roligt.

Erica Lundqvist

Gör: Verksamhetschef på GFRK med 15 fast anställda och 10 timanställda

Ålder: 32 år

Familj: Sambon David och sonen James snart tre år, Berner Sennen hunden Bessie, hästen Ragge, som är egen uppfödning samt mamma och syster i Värmland.

Bor: Hemsjö

Intressen: Lagar mat och bakar, läser massor och gillar att skriva

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.