Anton Svanbergs arbetsplats är i källaren till en av kyrkorna i Kungsbacka. Hans tålamodsprövande yrke är att tillverka exklusiva klockor helt efter kundens specifika önskemål.
Anton Svanbergs arbetsplats är i källaren till en av kyrkorna i Kungsbacka. Hans tålamodsprövande yrke är att tillverka exklusiva klockor helt efter kundens specifika önskemål. Bild: Clas-Göran Sandblom

Klockrent yrkesval för Anton att bli urmakare

Anton Svanberg har älskat klockor ända sedan barnsben. Det nördiga intresset väcktes redan när han knappt kunde prata.
– Varje gång vi var bortbjudna gick jag runt och kollade om det fanns klockor i huset. Julen 1984 fick jag min första bok, den handlade om klockor och jag var fyra år, säger han.

ANNONS
|

Numera är urmakare ett bristyrke, men för Anton var det alltså ett klockrent yrkesval.

Nu skräddarsyr han mekaniska klockor – till dem som har råd att betala sexsiffriga belopp – med urverk inköpta i Schweiz

– Men jag byter oftast ut urverken, ritar om och gör egna. Våra verk är mycket vackrare. Justeringar, polering och ytbehandlingar görs också här. Gravyren fixar en gravyrmästare i Tyskland.

Kunden kan få sitt namn, sin födelseort, adelsmärke eller något annat ingraverat bak på klockan.

– Många spännande detaljer är bortglömda i dagens likriktade designvärld. Det finns så mycket fin design från 1600-talet. Vår målgrupp är inte personer som vill synas, säger Anton och berättar att de flesta köparna är egna företagare i 60-årsåldern.

ANNONS
Bild: Clas-Göran Sandblom

Klockorna är inspirerade av en 1800-talskronometer med romerska siffror. Varje klocka är unik, ingen är den andra lik.

– Nu är klockan ett modesmycke för män. Våra kunder köper nog inte i första hand för att hålla koll på tiden, tror Anton.

– Kunderna uppskattar ett hantverk, gillar fina saker, kan bedöma kvalitet och har ofta ett mekaniskt intresse.

Urgammalt hantverk

Urmakare är ett av världens äldsta hantverk.

– De första mekaniska klockorna byggdes redan på 1100-talet. På 1500-talet kom klockorna hit från Tyskland, och i Sverige var det inledningsvis bara kungligheter som bar klocka. En av Johan III:s klockor finns kvar.

Efter utbildningen på urmakarskolan i Borensberg i Motala kommun sökte Anton lyckan i England.

– Det är faktiskt klockornas hemland. Nästan allt om urmakeri kommer därifrån. Jag ville dit för att lära mig. Mycket av dagens mekaniska klockor har sitt ursprung i England.

Gängse uppfattningen är annars att Schweiz var och är klocklandet nummer ett.

Men Anton anser att det främst beror på att urfabrikörerna i alplandet var först med att inse marknadsföringens kraft.

– Nu börjar Tyskland komma starkt på marknaden. Japan är numera ett kvalitetsland med klockor som kostar allt mellan 500 kronor och miljoner. Och nuförtiden görs faktiskt de allra flesta klockorna i Kina.

ANNONS

Regnet det bara öste ner

Efter en tid tröttnade Anton på det eviga regnandet i England och flyttade hem.

– Fast det var inte bara regnets fel. Konkurrensen var hård och priserna låga. Jobb som jag gjorde där kunde jag ta tre gånger så mycket betalt för i Sverige.

En urmakare måste ha bra tålamod, något som Anton definitivt är utrustad med.

– Små detaljer och pill kräver både noggrannhet och bra syn. Det är en fördel att vara närsynt som jag. Erfarenheten är bra vid reparationer. Det finns inga manualer för antika ur, och det råder brist på reservdelar.

Allt färre köper klockor, men allt fler köper exklusiva klockor.

– Kunder som förr ville ha en rejäl kvalitetsklocka har mer eller mindre försvunnit nu när allt inklusive klocka finns i mobilen. Antingen äger folk en klocka för 40 000 eller mer, eller ingen alls.

En yrkessjukdom hos Anton är att han alltid kollar vänster handled på folk för att se om det över huvud taget sitter en klocka där – och vad det i så fall kan vara för märke.

– Fast en billig klocka behöver inte vara en dålig klocka. En Omega från 50-talet vore ett fynd för den som råkar hitta en sådan. Nu vet folk det och inte så mycket hamnar på tippen längre.

ANNONS

Hans kompanjoner är Gustav Werner, urmakare, och Fredrik Ottedag, designer.

– Efter utvecklings- och investeringsfasen har vi kommit igång med försäljningen. Det är ingen massprodukt, så vi tar det i lagom takt, säger Fredrik.

I kyrkans källare

Firmans lokal ligger i källaren till en av Kungsbackas kyrkor.

– Verkstaden ligger diskret, de som kommer hit har alltid ett ärende. Jag gör ett jobb som väldigt få gör, de som vet det söker upp mig. Jag kan jobba långa stunder utan att bli avbruten, säger Anton.

Där sitter han i tickandet från små och stora klockor, klangen från väggur och ”ko-ko” från gökur.

Passar du själv alltid tiden?

– Nej, jag är en tidsoptimist.

Anton Svanberg

Ålder: 38 år.

Yrke: Urmakare.

Bor: I Frillesås.

Familj: Barnen Sigrid, 6, Carl, 8, Alexandra 13 och Vera, 14. som jag har varje helg.

Intressen: Klockor, paddling, historia och gamla bilar. ”Ägare till gamla klockor är ofta inbitna veteranbilsägare. Det tycks finnas en nära koppling”.

Hemsida: www.svanbergwerner.com

Bolagsnamn: AB Victor Söderberg Urmanufaktur AB.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS