Linus Larsson är besjälad av att erbjuda bra alternativ till allehanda plastförpackningar. "Vi måste ersätta dem med mer miljövänliga och hållbara alternativ", menar han.
Linus Larsson är besjälad av att erbjuda bra alternativ till allehanda plastförpackningar. "Vi måste ersätta dem med mer miljövänliga och hållbara alternativ", menar han. Bild: Lisa Thanner

Klimatsmart snilleblixt får Linus att jubla

För tre år sedan uppfann göteborgaren Linus Larsson och hans pappa en helt ny metod att tillverka pappersprodukter. Mycket tyder nu på att det kommer få en stor och positiv påverkan för jordens miljö- och klimatproblem.

ANNONS
|

Det är vind i seglen för 31-årige Linus Larsson. Han har nyss tagit över rollen som vd för PulPac AB, bolaget som bildades ur snilleblixten. Några veckor tidigare släpptes nyheten att en grupp västsvenska affärsänglar går in med kapital, kompetens och affärskunskap till Pulpac. Precis det som behövs för att kunna gå från en startup till tillverkning av produkter. Det kan i sin tur få en avgörande betydelse för oss alla i och med de positiva miljöeffekterna.

– PulPac är en lösning som gör det möjligt att ersätta plast med ett billigt pappersalternativ. Träfiber är billigt, men metoden som hittills har funnits för att tillverka pappersprodukter är långsam och dyr. Vi har utvecklat en helt ny, som går snabbare och gör det konkurrensmässigt jämfört med plastprodukter. För att vi ska kunna ställa om till miljövänligare material är det helt avgörande eftersom de kommersiella intressena alltid kommer först.

ANNONS

En galge av papper och träfiber

På kontoret i Högsbo industriområde visar Linus exempel på PulPac-produkter som vi – om allt går enligt planerna – kommer att stöta på i vardagen inom kort. Det är ett tråg för charkprodukter, i dag ofta tillverkad i en miljöfarlig EPS-plast och en skål för take-away som börjar finnas mer och mer i papper, men görs av ett basmaterial från Asien. PulPac kommer att produceras lokalt och blir därmed mycket mer miljövänligt.

Att plast kan bytas ut i mycket mer än engångsförpackningar blir uppenbart när jag hänger min jacka i kontorets hall – jag hade aldrig kunnat gissa att galgen är gjord av papper och träfiber.

Linus beskriver sig själv som "tekniknörd och uppfinnare med miljöintresse".
Linus beskriver sig själv som "tekniknörd och uppfinnare med miljöintresse". Bild: Lisa Thanner

Linus förklarar att PulPac har alla grundstenarna som krävs för att nå en cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle. Förnyelsebart material, återvinningsbarhet, bionedbrytbart och det är billigt. Han framhåller flera argument för att öka användningen av träfiber.

– Skogen växer förutsatt att vi fortsätter att återplantera. Bara i Taigan finns det runt 300 miljarder ton biomassa. Där och på många andra ställen är det svårt att odla mat. Ett stort problem när plaster ska ersättas med biomaterial är att odlingsbar mark och grödor som exempelvis majs måste användas.

Teknikintresserad redan i unga år

Linus väg till PulPac och innovation startade tidigt i barndomen. Hemma i villan i Hagen i västra Göteborg utvecklades intresset för teknik och uppfinningar i familjens egen verkstad. Som tioåring drömde han om att tillverka en bil. Att han skulle ägna sig åt innovation var självklart men att det skulle bli inom produktutveckling av miljövänliga material kunde han inte ana då. I dag ser han det som oerhört viktigt för klimatfrågan.

ANNONS

– Jag tror inte att det går att få den stora massan att ändra livsstil, i alla fall inte tillräckligt mycket och snabbt. På kort sikt måste vi hitta nya material och utveckla fler klimatsmarta produkter om vi ska kunna rädda planeten, det är jag helt övertygad om.

Politiska beslut och regleringar som till exempel att få bort engångsplasten tycker han är bra för att tvinga industrin att ta fram miljömässiga alternativ. Målet med PulPac är främst att ersätta engångsprodukter i plast. Linus förespråkar inte att all plast ska bort.

– Plast är ett väldigt bra material men det ska användas på rätt sätt. I produkter som ska ha en lång livslängd och återvinns på rätt sätt. I engångsförpackningar är det överkvalificerat och det är en stor nackdel eftersom det inte är nedbrytningsbart. En petflaska som återvinns gång på gång är i sig klimatsmart, men hamnar den i naturen, till exempel i havet, blir den en stor miljöbov.

"Kändes för bra för att vara sant"

Linus och hans pappa förstod med en gång att de hade hittat något stort med PulPac. Då arbetade de som intraprenörer och tog fram patent åt olika kunder.

– Det var en underbar men märklig känsla eftersom det kändes för bra för att vara sant. Alla boxarna tickade direkt, industriell tillämpbart, uppfinningshöjd och framför allt helt nytt, vilket är mycket ovanligt. Vi hade hittat en metod som kunde förändra hela pappersindustrin och dessutom bli oerhört angelägen för klimatfrågan.

ANNONS

Ägarna gav klartecken för att Linus och hans pappa skulle få söka patentet själva och fortsätta att utveckla PulPac. För ett år sedan blev det ett eget bolag som fick in nytt kapital och nya ägare. Nu väntar en intensiv tid. Intresset för PulPac är enormt stort, även internationellt. Metoden är världsunik och det växer kontinuerligt i Europa och USA.

– Under 2019 skall produktionskapaciteten ökas. Vi säljer tekniken på licens och det är andra som ska tillverka produkterna och bygga fabriker. Nu måste vi bevisa fullt ut, att PulPac är ett billigt och hållbart alternativ.

Tekniknörd och uppfinnare

Linus kallar sig tekniknörd och uppfinnare med miljöintresse. PulPac har gjort honom mycket mer miljömedveten även i vardagen.

– Jag mår nästan dåligt när jag ser alla plastförpackningar. Vi måste få bort eller ersätta dem med mer miljövänliga och hållbara alternativ.

Linus Larsson

Ålder: 31 år.

Familj: sambo, mamma, pappa och en syster.

Bor: i centrala Göteborg.

Gör: Entreprenör.

Intressen: Löpning, segling. Under ett sabbatsår från studierna på Chalmers renoverade Linus och några kompisar en segelbåt och gav sig ut på haven runt om i världen.

Aktuell: nybliven vd för PulPac, ligger i startgroparna att erbjuda världen ett en helt ny metod att tillverka pappersprodukter som kan få bort miljöfarlig plast.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS