Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kitty Jutbring: "Borde jag kanske flytta hem?"

Här kommer testet som en gång för alla ger svar på något vi undrat länge nu:
E du go’ eller?
Myten om det ständigt göttiga Göteborgs-moset, ligger det något i den? Som utflyttad göteborgare längtar jag såklart hem ibland och i somras tog vi tåget ner. Väl i Majorna, hemma hos Lovisa, min vän och kollega från förr, bad jag om en uppdatering: ”Vad händer, hur mår ni, vad gör ni, vad gör alla andra?” Lovisa berättade och det slog mig att allt låter så … harmoniskt, alla verkar må så … liksom … bra!
Innan jag flyttade störde jag mig på alla utsocknes som skulle berätta hur jäkla HÄÄÄLIGA vi göteborgare är. Som om din personlighet skulle ha nåt att göra med i vilken stad du råkar vara född. Så fånigt och generaliserande. Men fasen, tänk om det ligger nåt i det?
För första gången på länge tänkte jag: ”Vad har jag gjort, borde jag ha bott kvar?”
Ju längre jag bor borta från min födelsestad desto mer tydligt blir det vad som skiljer den från andra ställen. Är det inte lite lugnare, roligare, mer avslappnat och tryggare i Göteborg?
Så nu är det min tur att ­generalisera. Snälla, får jag, som infödd göteborgare, i en göteborgstidning ta mig en friheten att testa dig? Jag kallar testet ”E du go’, eller?” Svara bara ”ja” eller ”nej” på ­följande påståenden:
– Jag trivs ändå ganska bra med livet, jag tar motgångar med ro och tänker ofta att ”det kunde varit värre”.
– Jag är stolt över min dialekt och brer gärna på lite extra. Kanske säger jag ”gött” en sådär 5-10 gånger per dag?
 – Jag är inte så rädd för att göra bort mig eller gå fram och hjälpa någon med väskan på spårvagnen.
– Jag nojar sällan över mitt utseende till vardags, jag duger gött som jag är och Göteborgsvinden rufsar än då alltid till håret lite snyggt.
– När jag går ut på lokal väljer jag ställen där jag känner mig hemma och är tjenis med personalen (fast jag ska kolla in nya Sing Sing asap).
– Många av mina närmsta vänner har jag haft sen jag var barn eller tonåring. Nästan alla bor kvar och vi hjälper och tipsar varann om jobb och annat … gött.
– Jag stör mig på stressade mediemänniskor med vassa armbågar, typ sådana som finns på vip-området på Way out west (80 procent stockholmare).
– I mitt flöde på sociala medier försöker jag inte imponera. Det skulle vara med nån räkmackebild från Heaven 23, ibland.
– Min personlighet är allmänt vänlig och mysig, det händer att jag drar en vits.
– Jag vill inte flytta från Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svarade du ”ja” på fem eller fler av påståendena, så kanske det ligger nånting i min spaning ändå?
I så fall vet du vad du ska svara nästa gång nån ställer den där frågan:
 – Ja, jag är helt jävla GO’!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.