Kenneth Herpel har bott hela sitt liv i Jonsered och var bland annat anställd på Jonsereds fabriker under 30 år. Numera sysselsätter han sig bland annat som sekreterare i hembygdsföreningen.
Kenneth Herpel har bott hela sitt liv i Jonsered och var bland annat anställd på Jonsereds fabriker under 30 år. Numera sysselsätter han sig bland annat som sekreterare i hembygdsföreningen.

Kenneth är sin hembygd trogen

ANNONS
|

Året var 1939 och andra världskriget hade brutit ut. Den 4 december föddes Kenneth Herpel på Jonsereds BB. Han växte upp i Kåhög, ett par kilometer därifrån och bor där fortfarande.

– Jag gick sju år i Jonsereds skola innan jag började på verkstadsskolan, som var tvåårig. Utbildningen varvades med teori och praktik som var förlagd på fabriken. Jag började sedan med monteringsarbete på verkstaden, men jag har haft många olika sysslor genom åren innan jag slutligen blev inköpare, ett jobb jag hade fram tills pensionen. Jag började jobba på Jonsereds fabriker i augusti, 1953 och slutade i augusti, 1983, så det blev 30 år. Jag fortsatte sedan jobba som inköpare på ett annat företag, fram till pensionen.

ANNONS

Jonseredshembygdsförening bildades 1981 i samband med nedläggningen av Jonsereds fabriker. Många av de äldre gick i pension men ville fortsätta träffas och så bildades föreningen som då kallades Jonsereds vänner.

Att Kenneth numera är sekreterare, är inte särskilt förvånande.

– Jag har varit medlem i kanske 20 år och aktiv sedan jag gick i pension för 15 år sedan.

Jonsereds hembygdsförening med sina dryga 200 medlemmar, är en aktiv förening. Varje vecka är det måndagsmöten i föreningslokalen Porten på fabriksområdet (det tidigare kontoret) och dit är alla välkomna. Under vinterhalvåret är Porthuset med sitt museum och kaffeservering öppet mellan 11 och 15.

– Vi har också månadsmöten. Ofta kommer någon och håller ett föredrag om forna tider – det kan handla om textilindustrin som var här – det hade vi i januari eller fina naturbilder som visades av en naturfotograf i februari. På senaste månadsmötet fick vi höra ett kåseri kring Jonsered och i maj hade vi en vårmarknad med Jonsereds musikkår som spelade. Vi har också många guidningar i Jonsereds samhälle, förra året hade vi 13 stycken guidningar.

Vårprogrammet avslutas på lördag med en sommarkonsert vid sjön Aspen med Jonsereds musikkår.

ANNONS

    Bild: Robert Gorne
Bild: Robert Gorne

Sällskapet Oscar II:s vänner, kallas en liten underförening inom Jonsereds hembygdsförening. Alla medlemmar i hembygdsföreningen är också medlemmar i Oscar II:s förening. Föreningen har sitt ursprung i att kung Oscar II besökte Jonsered den 14 september 1901. Intill tunneln i Jonsered, finns en inskription från denna dag då kungen besökte samhället och fabriken. Några av hembygdsföreningens medlemmar, däribland Kenneth, tyckte det skulle vara kul att fira denna dag och nämnde detta för föreningens ordförande.

Sagt och gjort, så blev det.

– Vi gör en uppmarsch klockan 12, oavsett veckodag, då vi går upp till stenen, där vi har kransnedläggning. Ett jubileumskantat läses av en särskilt utvald person – det är samma kantat varje år – och sedan sjunger vi Kungssången och Nationalsången. Enligt protokollet har vi ett ”mingel/orationellt gående och pratande”.

– Sedan marscherar vi tillbaka till Porthuset till den väntande banketten. Sällskapet bjuds på en Oscar II tårta. Visst, det är lite Grönköping över det hela, men det finns en underton av allvar, han har ju faktiskt varit här! Från början trodde vi att det skulle bli en engångs-grej, men nu får vi allt fortsätta! Tror att det är 10-årsjubileum i år, vi får fundera på om det ska bli extra stort i år…

ANNONS

I år firar folkskolan i Sverige sitt 175-årsjubileum. Jonsereds skola startade tre år tidigare, 1839 och är Sveriges äldsta skolhus. På Jonsereds fabriker var det som ett litet samhälle i sig med sjukvård, bb, skola, lägenheter till arbetarna, ålderdomshem och flickhem. Här kunde du bo från ”vaggan till graven” och bli omhändertagen på alla sätt.

I dag går eleverna fem år i Jonsereds skola, innan de får flytta över till Lexbyskolan.

– Mina barnbarn var sjätte generationen som gått i Jonsereds skola, berättar Kenneth. Jag växte upp i Kåhög och hade två kilometer att gå eller cykla till skolan. Och då gick man också i skolan på lördagar.

– Samhället är fortfarande som när man växte upp. Här bor cirka 1 000 personer. Efter kriget hade vi många flyktingar som kom från Estland och Ingermanland. De bodde i baracker, som inte finns kvar längre, i Bokedalen. Flyktingarna fick jobb på fabriken.

Kenneth berättar att det finns många gamla traditioner i Jonsered. Till exempel en nyligen genomförd marsch på Kristi Himmelfärdsdagen genom samhället med musikkåren upp på berget ovanför Missionskyrkan där söndagsskolan har sin avslutning. Hembygdsföreningens vårkonsert vid sjön Aspen i juni är också en årlig tradition liksom julmarknaden och höstkonserten i oktober.

ANNONS

Fakta: Kenneth Herpel

Ålder: 77 år.

Yrke: Före detta inköpare på Jonsereds Fabriker.

Bor: Född på Jonsereds BB, bor i Kåhög, Jonsered.

Familj: Fru, Claire, två barn och två barnbarn.

Intressen: Jonsereds hembygdsförening och fotografering, mest naturbilder.

Fakta: Jonsered

  1. 1833: köptes egendomen Jonsered av skotten och affärsmannen William Gibson tillsammans med Alexander Keiller för att där anlägga en textilindustri. Gibson anlade även gjuteri och verkstadsindustri och på 1860-talet, började man producera träbearbetningsprodukter.
  2. 1839: Tre år före den allmänna folkskolestadgan infördes, upprättades en skola i Jonsered.
  3. 1856: Första sträckan på västra stambanan mellan Göteborg och Jonsered invigdes.
  4. 1877: Första telefonförbindelsen i Göteborg upprättades mellan staden och Jonsered.
  5. 14 september 1901: Kung Oscar II besökte Jonsered.
  6. Bruket expanderade och samhället byggdes ut med nya arbetarbostäder, som ägdes av bruket. Anställning och boendet var knutna till varandra, om man förlorade sin anställning blev man tvungen att flytta.
  7. Ett socialt system i brukets regi, utvecklades med bland annat sjukstuga och tandläkarvård. Ett flickhem fanns för unga kvinnor anställda på bruket och år 1899 var ålderdomshemmet färdigbyggt.
  8. Hela samhället präglades av familjen Gibson som ägde nästan allt.
  9. Under och efter andra världskriget kom många flyktingar till Jonsered där de fick arbete på bruket. Många kom från Estland men även ingermanländare kom till Jonsered.
ANNONS