Kattis Ahlström leder tv-programmet ”Muren” i SVT, men har som vanligt mycket på gång samtidigt. Snart kommer boken ”Konsten att mötas”, som hon är medförfattare till.
Kattis Ahlström leder tv-programmet ”Muren” i SVT, men har som vanligt mycket på gång samtidigt. Snart kommer boken ”Konsten att mötas”, som hon är medförfattare till. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Kattis Ahlström tror inte hon får åldras i bild

Kattis Ahlström fyller 55 år och menar att hon nog inte kommer att få synas i tv när hon blir äldre: "Det är lite sent att byta till något helt annat yrke men jag bekymrar mig inte."

ANNONS

Kattis Ahlström gillar att hoppa mellan uppdragen på tv och radio men kan också fokusera hårt på en enda sak när det gäller. Som i fallet med Sjostakovitj andra pianokonsert.

Efter ett drygt år av inställda arrangemang börjar Kattis Ahlström nu se möjligheter att ta itu med sådana jobb som har blivit liggande. Hon har i och för sig haft mycket att göra ändå, inte bara i aktuella frågeprogrammet ”Muren” på SVT.

Gjort klart sin bok

Förra året spelade hon in ”Arvinge okänd” och tidigare i år kunde man höra henne i Sveriges Radio P1 under ett månadslångt inhopp på pratshowen ”Nordegren & Epstein”. Och så har hon skrivit klart sin del i boken ”Konsten att mötas” som kommer ut i höst. Där medverkar också forskaren Stefan Einhorn och psykiatern Ullakarin Nyberg.

ANNONS

– Vi har inte träffats en enda gång under den här tiden men lyckades samarbeta via Zoom. Vi delar intresset för möten och det är ju faktiskt vad jag har jobbat med hela mitt liv. Det mellanmänskliga har alltid intresserat mig och jag skriver utifrån mina egna erfarenheter.

Kattis Ahlström försökte en gång räkna alla människor hon har intervjuat genom åren men det gick inte, de var för många.

Trygg i yrkesrollen

Den gedigna erfarenheten har gjort henne trygg i sin yrkesroll. Å andra sidan tycks självförtroendet ha varit gott redan 1995 då hon skulle intervjua operasångerskan Montserrat Caballé under en direktsänd gala i Globen i Stockholm.

– Jag sa till producenten innan: "Det här gör jag på spanska". Jag hade ju pluggat spanska i Guatemala, det skulle jag klara. Men trots att jag förberett mig jättemycket förstod jag inte ett ord när hon började prata. Vi fick byta till svengelsk-spanska, tror jag. Minns inte, jag har förträngt.

Kattis Ahlström tänker efter lite när hon får frågan vad som gör henne till en så uppskattad programledare. Att hon är sig själv även framför kameran tror hon är viktigt.

– Men det kanske också är den här märkliga dialekten jag har. Mamma är från Varberg och pappa från Lund och vi pratade nog så här hemma. Folk undrar ibland varifrån jag kommer, säger hon på sin lite svårplacerade sydsvenska.

ANNONS

Uppvuxen i Lund

Under uppväxten i Lund drömde Kattis om att bli musiker. Hon spelade både piano och cello, och musiken har alltid varit som ett andra språk. Som barn upptäckte hon att det kunde vara lättare att bearbeta vissa upplevelser genom att spela dem än att prata om dem.

En handskada satte dock stopp för en framtid som professionell musiker. Fast om hon tänker efter skulle hon nog aldrig ha kunnat fokusera så hårt på en enda sak under så lång tid.

Är du rastlös?

– Nej, inte rastlös men en person som behöver göra olika saker.

När det verkligen gäller kan hon ändå ge sig hän, särskilt om andra inte tror att hon klarar det. Som när hon bestämde sig för att lära sig spela Dmitrij Sjostakovitjs andra pianokonsert. Hon hörde den spelas vid minnesstunden för journalisten Nils Horner och berördes starkt.

Kattis Ahlström letade upp en nothandel i Stockholm och efter en del trixande lyckades handlaren beställa hem noterna. När hon kom för att hämta dem tillade han: ”Det är ett avancerat stycke, det där.”

Det avskräckte henne inte.

Efter många tårar och kastade noter lyckades jag. Den känslan – att ha klarat av något som var nästan omöjligt – den var obeskrivlig. Likadant med min pianoelev som började hos mig innan han kunde en enda not – nu läser han noterna utan att ens behöva spela dem! Det är så häftigt att lära sig ett nytt språk.

ANNONS

Har lärt sig jazz

Själv har hon under pandemin ägnat en del tid åt att lära sig jazz, vilket för henne är en ganska ny och oprövad stil. Det har blivit många timmar framför instruktionsvideor på Youtube.

– Jag älskar jazz men har aldrig kunnat spela det. Min dröm är att när jag är 70 år så ska de kunna ringa mig från Grand Hôtel, och då ska jag sitta där och spela och folk hänga runt pianot.

Kattis Ahlström funderar även på den mera närliggande framtiden. Tv-mediet är i och för sig tryggt och bra och känns nästan som ett andra hem.

Samtidigt kommer det en dag när de på tv säger adjö, så är det bara. Det är inget jobb man åldras i, inte om man är med i bild. Det är lite sent att byta till något helt annat yrke men jag bekymrar mig inte. Jag kan tänka mig många roliga saker att göra.

Kattis Ahlström

Ålder: Fyller 55 år 9 juni.

Gör: Programledare.

Bor: Stockholm.

Familj: Barnen Ebba, 25, och Love, 23.

Om att fylla 55: ”Jag har otroligt mycket lust till livet och vill så mycket. Men jag är lugnare och jagar inte upp mig på samma sätt som förr.”

Så firar hon födelsedagen: ”Det blir ingen större baluns, men kanske en brasa nere vid stranden i Fredhäll där jag bor.”

Förutom tv och radio: Hon var chefredaktör för tidningen Icakuriren 2006–2010 och generalsekreterare för Barnens rätt i samhället (Bris) 2012–2015 efter att tidigare ha varit frivillig inom Bris hjälptelefon. Utkommer i höst med boken ”Konsten att mötas” (Natur & Kultur) med Stefan Einhorn och Ullakarin Nyberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS