Friidrottens Hus är verkligen hemmaplan för Katrin Klaup. För närvarande ingår 14 aktiva i hennes träningsgrupp där Khaddi Sagnia, bronsmedaljör i längd vid inne-EM i början på mars, är den stora stjärnan.
Friidrottens Hus är verkligen hemmaplan för Katrin Klaup. För närvarande ingår 14 aktiva i hennes träningsgrupp där Khaddi Sagnia, bronsmedaljör i längd vid inne-EM i början på mars, är den stora stjärnan. Bild: Tommy Holl

Katrin är den ständigt aktiva kvinnan bakom Khaddi Sagnia

Bakom en framgångsrik kvinna står en annan kvinna. Vi skriver om det gamla ordspråket efter mötet med Katrin Klaup, som tränar OS-hoppet Khaddi Sagnia.

ANNONS
|

I hjärtat av Friidrottens Hus står en ivrigt gestikulerande kvinna omgiven av adepter. Estländskan Katrin Klaup håller på att avsluta ett träningspass. Ett av oändligt många sedan hon utexaminerades från universitetet 21 år gammal. I början av karriären jobbade hon ideellt och hade som mest ett 80-tal aktiva.

– Det här jobbet har aldrig handlat om pengar för mig, det är passionen som har varit drivkraften, säger Katrin.

Katrin Klaup har vigt sitt liv åt att vara friidrottstränare.
Katrin Klaup har vigt sitt liv åt att vara friidrottstränare. Bild: Tommy Holl

Det fungerade att jobba ideellt tack vare hennes mormor som också är hennes stora förebild i livet.

– Livet i Estland var väldigt annorlunda. Vi bodde tre generationer under samma tak och min mormor ställde upp med allt, hushållsarbete, barnpassning och allt annat praktiskt, vilket skapade möjligheter för oss andra. Det är jag fortfarande oändligt tacksam för. Det innebar att jag kunde hålla på med det jag älskade, säger hon.

ANNONS

Sadlade om till tränare

Katrin började själv med friidrott när hon slutade som balettdansös som tolvåring. Hon hade talang och var snabb, men saknade däremot viljan att jobba hårt. Efter några år kom de andra ikapp och den riktiga passionen för sporten kom först när hon sadlade om till tränare. Mångkamparen Indrek Kaseorg, som hon var tränare för i två olympiska spel, 1996 (Atlanta) och 2000 (Sydney), var hennes stora stjärna då och ett stipendium förde duon till Göteborg 1991.

– Vi hade varit i Friidrottens Hus på en tävling och såg att där fanns idealiska förhållanden. Hemma i Tartu hade vi ingen inomhushall för vinterträning.

I Göteborg blev Katrin kvar. Hon träffade flera andra estniska familjer som blev ett enormt stöd för familjen. I Friidrottens Hus träffade hon också stavtränarlegendaren Pekka Dahlhöjd, som hjälpte till att träna Indrek i den krävande hoppdisciplinen.

– Pekka blev en väldigt nära vän. Han hjälpte mig med så mycket. Jag kommer aldrig att glömma när han skulle ha första träningspasset tillsammans med oss, han fick se Indreks trasiga spikskor som dessutom var till medeldistanslöpning. Han sa att det inte skulle bli någon stavträning, att vi skulle köra lite andra övningar först och stavträning dagen efter. Vi blev besvikna för vi hade verkligen sett fram emot det här passet.

ANNONS

Perfekt födelsedagspresent

Men beslutet stod fast. Dagen efter var det Indreks födelsedag och Pekka mötte upp med en vackert inslagen present i famnen.

– I paketet låg det ett par nya fina stavskor. Alltså, det är en så himla fin gest. Vi hade ingenting, var inte vana vid att få. Indrek var så glad över skorna att han sov med dem under kudden den natten. Jag saknar Pekka (gick bort 2013, reds anmärkning) något oerhört.

OS-hoppet Khaddi Sagnia i samspråk med sin tränare Katrin Klaup.
OS-hoppet Khaddi Sagnia i samspråk med sin tränare Katrin Klaup. Bild: Tommy Holl

I dag är Katrin avlönad, även om summan är liten. Den största stjärnan heter Khaddi Sagnia, ett av svenskhoppen i OS i Tokyo senare i sommar. Khaddi är en av 14 aktiva som Katrin tränar, i gruppen finns även den mångkampande dottern Mari. Katrin bor numera i Högsbohöjd och har promenadavstånd till träningsarenan, något som underlättar hennes vardag enormt mycket och frigör tid. Hon fick lägga åtskilliga timmar på resorna in till stan när hon bodde i Angered och Lövgärdet utan bil.

Katrin menar att häckträning är nyckeln till alla friidrottsgrenar.

– Det kräver smidighet, spänst, snabbhet, rytm och koordination, något som du har nytta av vilken friidrottsgren du än väljer, säger hon bestämt.

Van vid högt tempo

Katrin har alltid jobbat hårt och är van vid ett högt tempo. Nu när utomhussäsongen drar igång blir det en än mer hektisk period. Senast hon hade semester var 1997, när hon tillbringade en vecka med vänner i en stuga i Dalarna.

ANNONS

– Jag var helt vild och hittade på en massa saker under de första tre dagarna, men den fjärde dagen var det som att hela kroppen fylldes av ro. Det började med något som kändes som små stickningar i ena handen och det spred sig ut i hela kroppen och jag slappnade verkligen av, säger Katrin och fortsätter:

– Jag kände att jag aldrig ville tillbaka till det höga tempot mer, men det har varit full fart sedan dess. Jag längtar verkligen efter lite ledighet, jag skulle gärna ha just en sådan semestervecka igen, säger hon och ler brett.

Det lär dröja. Nu är det fokus på utomhussäsongen med OS i Tokyo som huvudnumret.

Katrin Klaup

Ålder: 67 år.

Familj: Gift och två döttrar.

Född: I Tartu, Estland.

Bor: Lägenhet i Högsbohöjd.

Yrke: Friidrottstränare.

Klubb: Utby IK (Ullevi).

Läser: Mycket, men gärna böcker av Terry Pratchett.

Tittar på: Allätare, helst krim, thriller och dokumentärer.

Lyssnar på: Jazz, blues och rock beroende på humör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS