Katarinas husdröm gick i uppfyllelse i Languedoc

Konstnärinnan Katarina Ekelund från Trollhättan har länge drömt om att köpa ett hus i Frankrike. Nu har hon renoverat och inrett ett vackert stenhus, från 1700-talet, i en liten by i Languedoc.

ANNONS

Katarina Ekelund hade länge surfat runt efter ett hus i solen, för 6 år sedan gick äntligen hennes husdröm i uppfyllelse.

– Vi var och hälsade på goda vänner i Provence när jag såg ett hus, i vår budget, på nätet. Det låg cirka 15 mil bort så jag och min man, Olle, åkte dit på visning. Det var då vi upptäckte hur fint det var i Languedoc, där fanns vackra medeltida byar, berg, vita sandstränder och framför allt bra huspriser.

Ville ha ett vackert hus

Huset var en besvikelse men av en slump stötte de på en annan mäklare som var på hugget och frågade vad de letade efter. De förklarade att de ville ha ett vackert gammalt hus med karaktär.

ANNONS

– Han visade oss det här huset och sen gick allt av bara farten, berättar Katarina.

De tyckte båda om det gamla byhuset men Katarina hade svårt att ta in allt i stunden.

– Jag var inte så engagerad för jag trodde aldrig min husdröm skulle gå i uppfyllelse. Det är tur jag har en man som är mer en doer än en drömmare. Han ville att vi skulle slå slag i saken på en gång.

Den kvällen tog de in på ett litet hotell vid havet, bara två mil från byn och tänkte över saken.

– Sen åkte vi hem till Sverige och kunde inte släppa tankarna om huset. Vi bad vår franske vän att titta på det så att vi inte missat några större problem. När allt verkade bra slog vi till.

Granne med medeltida bykyrkan

Huset de hade köpt ligger på ett torg mitt i byn, alldeles vid trapporna som leder in till den medeltida bykyrkan.

– Det är mysigt att bo så nära kyrkan, vi hör klockorna slå varje timme. Vi kan sitta utanför vårt hus och se brudföljen gå uppför trappan på lördagar.

Det Katarina föll för var dels det mysiga torget dels att huset hade en enkel planlösning med rejäla rum.

ANNONS

– Det kändes genuint och hade karaktär. Jag tyckte om alla fina detaljer som kakelgolven, de öppna spisarna och naturligtvis takterrassen med den fantastiska utsikten över byn och bergen.

Inrett med bohemisk och charmig stil

Huset har Katarina inrett i sin personliga stil. En bohemisk och charmig inredning med hennes egna tavlor, svenska möbler och franska detaljer. Som konstnär har hon aldrig haft en stor budget att röra sig med, så när Katarina inreder kör hon alltid budget, det ska vara vackert och billigt.

– Om jag ska vara en längre tid någonstans vill jag känna mig hemma och omringa mig med vackra saker, annars trivs jag inte. Det första vi körde ner var ett lass med mina målningar som jag hade valt ut efter rummens karaktär.

Katarina har aldrig riktigt tyckt om den skandinaviska avskalade stilen och det syns att hon älskar att experimentera med form och färg.

Känner in rummet

– Jag tänker mycket innan jag börjar på ett rum, jag känner in det och funderar vilken stämning jag vill ge det. Jag ser rummet som en tom duk som jag ska måla.

Ovanför två svarta järnsoffor i vardagsrummet har hon hängt upp några tavlor hon gjort som påminner om Matisse, Monet och Cézanne.

–Det var kul att tänka ut den här väggen, det blev som ett stilleben av franskinspirerade tavlor.

ANNONS

På väggen mittemot hänger ett tiotal svenska antika guldklockor.

– Första klockan köpte vi på en loppis i Uddevalla för några år sedan. Jag ser dem som gamla vackra tavlor med guldramar, jag tycker om krusiduller och guld.

– Här nere har vi också gått på antikmarknader och Emmaus, där kan man fortfarande fynda, men i allmänhet är antikviteter dyrare här.

Lass med loppisfynd från Sverige

Paret har kört många lass med loppisfynd från Sverige till Frankrike.

– En gång körde vi genom hela Europa med en sammetssoffa på biltaket, säger Katarina och ler åt minnet.

Ett annat stort intresse Katarina har är matlagning och här nere njuter hon av att gå på marknader och köpa de lokala produkterna. Köket blev en av de största utmaningarna i renoveringen.

– Eftersom det inte finns en enda rak vinkel i huset fick vi hitta speciallösningar på allt vi satte in. Vi köpte också en köksö från Ikea som vi klätt med kakel och arbetsskivan gjorde vi av trä från gamla kyrkbänkar, så det ser ut som om den alltid varit här.

Katarina och Olle har känt sig välkomna i byn från första stund och borgmästaren planerar en utställning med hennes målningar så fort man släpper på restriktionerna.

ANNONS

– Det är så fint att alla hälsar när man är ute i byn. När vi sitter framför vårt hus och äter, går folk förbi och säger ”bon appetit”. En del skakar också på huvudet och tycker vi är konstiga som sitter ute och äter mitt i vintern, de kallar oss för tokiga vikingar, säger hon och skrattar.

Katarina Ekelund

Ålder: 55 år.

Familj: Maken Olle, en dotter och Olles 7 barn.

Yrke: konstnär.

Bor: I ett hus i Bohuslän och i ett byhus i Languedoc.

Tips när man köper ett gammalt hus utomlands:

– Känn in platsen - läget är viktigt.

– Ta dit någon som kan kolla huset, så att det inte finns dolda fel.

– Räkna med att det tar tid att restaurera gamla hus.

– Spara en del av er budget till renoveringen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS