Katarina har blåst liv i den gamla biografen

Bio Capitol satsar på ”Bra film varje dag”. Den devisen plus modern teknik har räddat den privatägda biografen. "Vi ville inte se ännu en klassisk biograf lägga ner", säger Katarina Lorentzon, en av de tre som tog över våren 2013.

ANNONS
|

Sveriges äldsta biograf i drift, Saga i Kalmar, byggdes 1906. I det perspektivet är Göteborgs nu levande äldsta bio relativt ung. Under sina 76 händelserika år har Capitol lyckats undvika ”biodöden” som drabbat hundratals Göteborgsbiografer.

Capitols brokiga historia började 1941 i svartvitt med stjärnor som Errol Flynn och Gary Cooper på filmduken. När tv-tittandet såg till att minska antalet biobesök, hittade Capitol en ny nisch år 1973 och blev porrbiografen Nya Boulevard.

Nästa epok, 1988-2012, inriktades på smal kvalitetsfilm. Namnet Capitol återtogs, nu med Bio framför. Ensam ägare på sluttampen var Folkets Bio-profilen Clas Gunnarsson. Han hade redan tvingats lägga ner sin biograf Svea på Sveaplan, och flaggat för samma öde för Bio Capitol.

ANNONS

Katarina Lorentzon som jobbat som biografmaskinist på Capitol sedan 1989, visste vad som krävdes.

– Vi måste digitalisera. De nya filmerna gick inte att visa på analoga projektorer. Färre filmer att visa gav färre besökare, i en nedåtgående ond spiral. Det var ett generellt problem för hela branschen.

För att överleva måste man alltså satsa. Clas Gunnarsson ville inte längre, men Katarina och två kollegor tvekade inte att ta över, även om det är ovanligt med privatägda biografer i en storstad.

– Vi fick en del bidrag från Svenska Filminstitutet, kommunen och regionen för att ställa om. Det fanns en pott för detta. Efter ett glapp på några månader från det att vi gick in som ägare och digitaliserade, kunde vi visa film igen.


    Bild: Elisabeth Wikström
Bild: Elisabeth Wikström

Bio Capitol är Göteborgs Filmfestivals populäraste visningslokal efter Draken. Filmklubben Cinemateket är en annan välbesökt verksamhet. Varje tisdag och lördag kör de äldre filmer utifrån ett tema. Ibland behövs då de gamla 35-mm-projektorerna.

I dag på Capitols födelsedag står den animerade filmen Le Roman de Renard på Cinemateket-programmet. Filmen är från 1941, alltså samma år som biografen startade. Födelsedagen firas även med smygpremiär på det romantiska dramat Call Me by Your Name.

ANNONS

I den ordinarie repertoaren visar Bio Capitol kvalitetsfilm, ”nånstans mellan Folkets Bio och SF” kategoriserar Katarina. Hon tycker ordet inte är trist, men det stämmer att de inte visar dussinaction, inte säljer pop-corn och inte har superlånga kommersiella reklamblock.

– Vi gör bara reklam för kommande filmer. Trailerfönstret blir en mjuk övergång mellan verklighet och film för publiken.

Ur filmdistributionen på den svenska marknaden kan de plocka guldkorn som de tror passar deras publik. Filmhyra betalas i förhållande till biljettintäkter, så de tar inga större risker genom att chansa.

– Vi spikar program för en vecka framåt. Det gör det lätt att styra om. En film som bara haft fyra besökare under premiärveckan är ju ingen idé att visa veckan därpå.

Roligast är när de är först med en publikdragare. Dokumentären Ingen tid för kärlek om den ekivoka Johnny Bode drog mycket folk till premiären 3/11 och fortsatte gå bra.

Nu kan även de som inte har svenska som förstaspråk lära känna filuren Bode. Bio Capitol har precis lanserat engelsk textning av svensk film på måndagar.

Katarina är egentligen ingen filmfantast men ser till att vara påläst. Hon vet vad filmerna handlar om, nyckelpersonerna och har kollat recensioner.

ANNONS

– Jag gillar framför allt biografer och är intresserad av teknik. Och så föredrar jag kvällsarbete. Jag är nog världens mest morgontrötta människa.

Katarina jobbar mer än heltid från 15-tiden på eftermiddagen till cirka midnatt.

När filmerna gått igång i de två salongerna och inga nya biljettköpare ännu dykt upp passar Katarina på att städa, fylla på godis, brygga kaffe, uppdatera hemsidan och sätta upp affischer.

– Miljön ska vara välkomnande. Vi har både stamgäster och folk som tittar in spontant när de har vägarna förbi.

Besökarna uppskattar att lokalen bevarat sitt klassiska stuk. Bio Capitol är enda biografen i Sverige med mittgång, en kvarleva från Boulevard-tiden, då porrfilmerna kördes nonstop. Tanken var att underlätta ett diskret kommande och gående i biomörkret.

Katarina Lorentzon

Ålder: 52 år.

Bor: Bostadsrätt i Kungsladugård, Göteborg.

Familj: Två katter samt en särbo i Spånga.

Gör: Biografdelägare och föreståndare på Bio Capitol. Övriga delägare är Magnus Eriksson och Mattias Mattsson.

Intressen: Stickning, trädgård, teknik och gamla prylar.

Aktuell: 21 november fyller Bio Capitol 76 år.

Hemsida: capitolgbg.se

ANNONS