Karin Nyquist har tillsammans med maken Peter byggt allt i huset i Grimmered själv, till stor del av återanvänt och hållbart material. Alla nya material och ytskikt är närproducerade och förnybara, för att skapa en så bra inomhusmiljö och en så liten påverkan på miljön som möjligt.
Karin Nyquist har tillsammans med maken Peter byggt allt i huset i Grimmered själv, till stor del av återanvänt och hållbart material. Alla nya material och ytskikt är närproducerade och förnybara, för att skapa en så bra inomhusmiljö och en så liten påverkan på miljön som möjligt. Bild: Marie Grahn

Karin har alltid fullt fokus på det hållbara byggandet

Hon är arkitekten som drömmer om ett holistiskt synsätt på byggande. Själv har Karin Nyquist under drygt tjugo års tid åkt Göteborg runt och samlat in byggmaterial som andra slängt. Resultatet har blivit ett unikt hus, till stor del byggt med återanvänt och hållbart material – och utan en enda krona i lån.

ANNONS

– När barnen var små kunde jag gå runt med barnvagnen här i området och få syn på byggarbetare som slängde tegelpannor uppifrån ett tak rakt ner i en container, så att de gick sönder. Oftast blev folk glada när vi bad att få ta vara på dem i stället. Avfallet står för en stor del av klimatutsläppen inom byggsektorn Vi måste bli mycket bättre på att återanvända byggmaterial, säger hon engagerat.

Huset liknar inget annat

Vi står i trädgården till Karins och maken Peters hus längst in på en återvändsgata i Grimmered. Huset liknar inget annat i närheten. Det består av ett litet hus till vänster och ett likadant fast större till höger, sammanbundna av en hall. Det lilla huset stod redan på tomten, det större har Karin ritat själv. Längst upp mot taknocken sitter vattenburna solfångare som värmer vattnet och ger golvvärme. För några år sedan tillkom solceller som täcker resten av taket och ger hushållsel.

ANNONS

– Det roliga är att vi rent fysiskt byggt allt i huset själva. När vi började på 90-talet fanns inte internet så vi läste GP:s radannonser på söndagarna. Hittade vi någon som ville bli av med byggmaterial kastade vi oss in i vår lilla elbil och hämtade. Vi skaffade allt material i förväg och renoverade efterhand. Badkaret hittade vi innan vi hade ett badrum så det skyfflades runt i huset. Ett tag hade vi 25 fönster staplade i vardagsrummet…

Varje del av huset som Karin och maken Peter byggt själva har sin historia. Fönstret i badrummet kommer från författarinnan Marianne Fredrikssons barndomshem.
Varje del av huset som Karin och maken Peter byggt själva har sin historia. Fönstret i badrummet kommer från författarinnan Marianne Fredrikssons barndomshem. Bild: Marie Grahn

Karin berättar målande och entusiastiskt om alla detaljer i huset. Det runda fönstret under taknocken som kommer från Chalmers gamla kapell, badkaret på fötter som kossor drack vatten ur på en åker i Kungälv, balkongdörrarna hämtade från ett renoveringsprojekt på Arkivgatan, det välvda badrumsfönstret som satt i författarinnan Marianne Fredrikssons barndomshem.

Bygga utan att låna

Även om hållbarhet varit en central del av projektet har det också handlat om ekonomi.

– Vi var nyutbildade och hade ingen kreditvärdighet. Hela utgångspunkten var att vi skulle kunna bygga utan att ta lån. Hade vi några tusen över en månad så köpte vi brädor för det. Ekonomin och byggandet har hela tiden gått hand i hand, konstaterar Karin.

Småbarnsår och ”evigt” husbyggande – har ni tröttnat någon gång?

ANNONS

– Det har funnits perioder, speciellt när stora delar av huset liknade en verkstad. Nu funderar jag på hur vi orkade…

Många av dörrarna kommer från hus i närheten som skulle rivas.
Många av dörrarna kommer från hus i närheten som skulle rivas. Bild: Marie Grahn

Karin menar att mycket inspiration kommer från pappa Anders, också han arkitekt, ”han är min största mentor”. För 50 år sedan ritade han Sveriges första ekoby, Rumpans By, söder om Sundsvall.

– Det kallades inte ekoby på den tiden men var ett av de första projekten i Sverige där det fanns en social dimension med i byggandet. Att växa upp i den miljön har naturligtvis präglat mig.

Helhetssyn på byggandet

I dag arbetar Karin och hennes pappa med att förespråka en helhetssyn på byggande.

– Ett holistiskt byggande innebär att man tänker socialt, ekonomiskt, tekniskt och ekologiskt. Att man inte bara pratar om ekonomi utan om vacker design, kostnadseffektivitet, biologisk mångfald, energibesparing, god inomhusmiljö och livscykelanalyser samtidigt - att man verkligen bygger för framtiden!

Karin ger exemplet Bhutan, det lilla Himalayariket mellan Indien, Tibet och Kina, där hon tillsammans med Anders Nyquist arbetat med att utbilda lokala hantverkare i hållbart byggande. Detta efter att landets kungafamilj uppmärksammat hennes pappas arbete och ville ha hjälp att kretsloppsanpassa landets kulturcentra.

– Kungahuset där har varit väldigt drivande i att göra hela landet hållbart. Som vanligt när man tror att man skall lära andra något lär man sig lika mycket själv. Bhutan är världens enda koldioxid-negativa land. Bekämpningsmedel är förbjudna och hundra procent av allt som odlas är ekologiskt. Och i stället för att mäta BNP har de ett lycko-index, Gross National Happiness, för att mäta landets välmående.

ANNONS
Bild: Marie Grahn

Som ett led i arbetet kom kungahuset på besök till Sverige och bodde bland annat hemma hos familjen Nyquist.

– Ena dagen stod jag och visade drottningmodern hur en separeringstoalett fungerar, nästa dag åt hon lunch med vår kung och drottning!

Spännande utmaning

Hur ser du på att hållbarhetsperspektivet inte alltid finns med i många stora byggprojekt i Sverige i dag?

– Jag möter ofta åsikten att det är omöjligt, för krångligt, för dyrt att bygga hållbart. På min arbetsplats Wästbygg arbetar vi för att vår byggprocess ska vara helt fossilfri till 2030 – en mycket spännande utmaning! Ett av de roligaste jobben jag och min pappa har gjort är i Umeå där man ville bygga den mest kretsloppsanpassade bilanläggningen i Sverige, med bra material och bra livsförutsättningar för de anställda. Resultatet har blivit Sveriges lägsta sjukfrånvaro för liknande anläggningar. Det blir ekonomi i det också till slut!

Karin Nyquist

Ålder: 55 år

Familj: Maken Peter, barnen Thea 24 år, studerar miljövetenskap och Elias, 21 år, studerar grafisk design.

Yrke: Arkitekt SAR/MSA. Arbetar som miljösamordnare på Wästbygg, driver företaget EcoCycleDesign.

Intressen: Tidigare medlem i den internationella showgruppen Up With People, gillar att åka skidor, dyka, vandra, spela harpa och tvärflöjt, sjunga i kör och inspirera andra att leva hållbart.

Motto: "Alltid när jag föreläser brukar jag citera det gamla ordspråket: Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar, vi har lånat den av våra barn".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS