Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Sollenbys färdigheter i roddbåten tog henne för snart två år sedan till Perth i västra Australien. Nu bor hon i Canberra i den östra delen av det väldiga landet. Så småningom tänker hon flytta hem till Sverige och inleda sina juridikstudier. Bild: Privat
Karin Sollenbys färdigheter i roddbåten tog henne för snart två år sedan till Perth i västra Australien. Nu bor hon i Canberra i den östra delen av det väldiga landet. Så småningom tänker hon flytta hem till Sverige och inleda sina juridikstudier. Bild: Privat

Karin är på sitt livs äventyr – och tar det med ro

Karin Sollenby är göteborgstjejen som tack vare sina kunskaper att träna unga roddare hamnade i Perth i Australien för snart två år sedan. Det skulle bli början på en resa som få ungdomar i hennes ålder upplevt i en världsdel långt hemifrån.

För tillfället har hon ”gått i land” och jobbar som au pair i landets huvudstad Canberra. Där sköter hon om två barn till en roddintresserad familj. Men det är för närvarande enda fasta kontakten hon har med sporten som förde henne ända hit.

Intresset för rodd började hemma i Göteborg.

– Genom en kompis kom jag i kontakt med först Göteborgs roddklubb och därefter blev det roddklubben i Mölndal som via skolan hade ett roddprogram jag blev intresserad av.

Som aktiv nådde Karin tämligen långt inom roddsporten – hon har varit med på SM, dock utan att nå prispallen.

– Jag tävlade i SM några gånger, men lyckades inte speciellt bra. Dessutom skadade jag mig i ryggen vid ett träningstillfälle 2016 och efter det kom jag aldrig riktigt igång igen. Då insåg jag att chansen att nå framgång inom roddsporten var som coach.

Populärt med rodd i Australien

Det hela slutade med att Karin via en god vän fick möjlighet att resa till Australien och träna ett pojklag från Trinity Collage i Perth.

– Rodd är en populär sport här. När jag fick erbjudandet tackade jag omedelbart ja och såg med spänning fram emot att komma dit. Skolan hade ett stort roddprogram och jag har aldrig sett så många fatta årorna och ro samtidigt. Eftersom jag inte riktigt visste vad mina arbetsuppgifter skulle vara kändes det lite nervöst. Men jag blev väldigt väl mottagen.

För Karin blev det också en bra möjlighet att komma in i det australienska samhället. Hon fick följa med på utflykter och evenemang och efter en tid också chansen att coacha ett lag med bara tjejer.

– Det var märkbart med vilken energi både pojkar och tjejer gick in för sina uppgifter. De var väldigt tävlingsinriktade.

Lämnade storstadslivet

Efter att ha hållit på med rodd från november 2017 slutade hon i mars i fjol. Karin kände sig mogen för att prova på något annat men för det krävdes ett nytt visum. Hon började jobba på en stor farm i Northcliff, söder om Perth.

– Det var viktigt att lämna storstadslivet. Jag fick ett visum för ett år om jag jobbade tre månader utanför själva storstadsregionen.

Karin lämnade roddbåtarna och började med farmarliv och ”coacha” kossor i stället, ett tufft arbete med tidiga morgnar och sena kvällar.

– Jag lärde mig jordbruksliv och bland annat att mjölka kor. Vid ett tillfälle var jag och min arbetskompis Lara från Tyskland ensamma hemma när vi fick förlösa en av korna som skulle till och kalva och det uppstod problem. Vi fick helt enkelt dra ut kalven. Allt gick bra så både kossa och kalv var snabbt okej efter den dramatiska födseln.

Farmen var stor och flera andra ungdomar från olika platser runt om i världen arbetade också där.

Ut på långfärd med begagnad bil

Efter de tre månaderna bestämde sig Karin och Lara för att skaffa en begagnad bil och ge sig ut på en egen resa norrut och utforska västra Australien ända upp till Darwin. En lös resplan lades upp, bilen fylldes med tältutrustning och andra nödvändiga förnödenheter och så gav det lite äventyrliga paret sig iväg.

– Vad vi inte hade klart för oss var det var en väldigt lång resa vi planerat och att avstånden mellan olika platser också var långa. Viktigt var att hitta och försöka hålla koll på bensinstationerna efter vägen. För vad skulle vi göra om vi stod utan drivmedel på en lång vägsträcka utan slut mitt ute i ödemarken?

Karin i nationalparken Karisinis svindlande miljö.. Bild: Privat
Karin i nationalparken Karisinis svindlande miljö.. Bild: Privat

Karin och Lara fick uppleva många minnesvärda händelser. De övernattade och slog upp sitt tält efter vägen. I nationalparken Karisini mötte de en röd stensort överallt på vägen, i Exmouth gjorde de en utflykt med en turistbåt ut i Indiska Oceanen.

– Vi skulle försöka träffa valhajar och simma tillsammans med dem. Arrangören hade ett spaningsplan uppe för att lokalisera de stora djuren. När de fann dem stannade båten och sedan var det bara för oss att hoppa i havet. Det kändes lite konstigt och man kände sig liten men det var en fantastisk känsla att simma sida vid sida med dem och bara ha havet runt omkring. Det glömmer jag aldrig.

Utanför den lilla staden Derby på vägen upp mot Darwin mötte paret något märkligt.

– Det var ett horisontellt vattenfall. Jag har aldrig sett något liknande.

På en vägkrog utanför Darwin ingick den här krokodilskallen i restaurangens inredning.. Bild: Privat
På en vägkrog utanför Darwin ingick den här krokodilskallen i restaurangens inredning.. Bild: Privat

Den spännande roadtrippen till Darwin slutade väl och Karin och Lara blev många erfarenheter rikare.

Karin återvände tillfälligt hem till Sverige några veckor under den varma sommaren i fjol. Men sedan bar det åter iväg igen till Perth. Genom rodduppdraget på Trinity Collage fick hon på hösten ett jobb hos en familj i Canberra som au pair åt två små barn. Familjen har ett stort intresse för sporten och Karin fick dessutom chansen att på fritiden coacha ett nytt gäng roddintresserade ungdomar. Hon stannar där fram till april i år.

Gillar att sjunga också

Karins andra stora hobby är körsång. Hon började sjunga med en kör från Brunnsboskolan i Göteborg, en skola som gjort sig känd för sitt engagemang med sångkörer i olika åldersgrupper.

I framtiden planerar Karin att återvända till sitt Göteborg. Målet är att plugga juridik antingen i Göteborg eller i Lund. Men tanken att komma tillbaka till Australien finns kvar.

– Jag har ju bara upplevt den västra delen av denna stora kontinent. Nu vill jag se den andra sidan med Queensland, Melbourne och Sydney också. Den sistnämnda staden har jag varit i. Men bara på en kort visit. Det finns så mycket mer att se. Men först av allt vill jag se Tasmanien, ön utanför landet. Det ser jag fram emot.

Karin Sollenby

Ålder: 21 år.

Yrke: Studerande, arbetar just nu som aupair.

Bor: I Canberra i Australien.

Familj: Pappa Bengt, mamma Johanne och lillasyster Anna.

Hobby: Träna rodd, gymnastik, rider och sjunger i kör hemma i Göteborg, läser gärna deckare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.