Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vardagskrönikören Karim Zendegani har just genomfört en stor förändring i sitt liv – han har bytt jobb. Bild: Stina Stjernkvist, Anders Hofgren
Vardagskrönikören Karim Zendegani har just genomfört en stor förändring i sitt liv – han har bytt jobb. Bild: Stina Stjernkvist, Anders Hofgren

Karim Zendegani: Karim Zendegani: Nu är det fullt fokus på hållbar utveckling

Karim Zendegani är inne på sin andra arbetsvecka på sitt nya jobb: "Nu ska nya relationer och rutiner formas och ny kunskap ska matas in varje dag. Hållbar utveckling är det jag kommer att syssla med från och med nu", berättar han i sin vardagskrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag står nu inför en förändring som inte är ovanlig på något sätt men som ändå påverkar mitt liv i det stora hela. Jag pratar om att byta jobb!

Under drygt tre år har jag nästan varje dag studsat som en glad kanin till mitt arbete på Kompetenscenter. Jag har sett fram emot att arbeta med, och vara en del av, det viktiga uppdraget att ge stöd till arbetssökande göteborgare att komma in på utbildningar eller få ett arbete.

Det har varit en förmån att se hur människor växer i sin självkänsla i det ögonblick de får reda på att de har fått ett jobb eller kommit in på en efterlängtad utbildning. Kvinnor som stolt berättat om när de säger hejdå till sina barn på morgonen för att gå till sitt första jobb och hur stolta deras barn har varit över sin mamma.

Det är inte sällan som vi i personalgruppen upptäcker och pratar om hur ett jobb kan påverka en persons kroppshållning. Att människors gångstil förändras när självkänslan ökar. Dessa minnen tar jag med mig med ett leende.

Med mig tar jag också minnen av hur dedikerat min personal har jobbat i vår verksamhet. Att dag ut och dag in motivera, utmana och hitta lösningar för varje individ som sätter sin fot på ett Kompetenscenter. Jag måste medge att jag ibland förvånat undrar hur de bar de sig åt?

Nu är det ett nytt jobb som gäller där nya relationer och rutiner ska formas och ny kunskap ska matas in varje dag. Hållbar utveckling är det jag kommer att syssla med från och med nu. Ett begrepp som vi hör nästan varje dag nu för tiden.

Rent teoretiskt handlar hållbar utveckling om att vi ska kunna tillfredsställa dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Visst låter det fint, men hur ska du och jag göra det praktiskt möjligt? Framtiden är framför oss och i vardagsbestyret har vi fullt upp med att hinna med dagen. Vi är också ganska inpräntade med att det brukar gå att lösa det mesta. Så hur kan vi göra hållbar utveckling enkelt och förståeligt för oss mitt i livspusslet?

En reaktion jag har fått från folk runt om kring mig när jag har berättat om nya jobbet är att de ofta kopplar hållbar utveckling till elbilar eller förra sommarens rekordvärme (ekologisk hållbarhet).

Och för att koppla tillbaka till vårt arbete på Kompetenscenter så handlar hållbar utveckling också om att ha ett arbete att gå till och en lön på kontot varje månad (ekonomisk hållbarhet) samt alla människors rätt att inte bli diskriminerade på arbetsmarknaden utifrån kön, religion, etnicitet, funktionshinder med mera (social hållbarhet).

Ja, vem sa att livet ska vara lätt? Att hitta balansen mellan dessa tre dimensioner av hållbar utveckling kommer att vara en av vår tids största utmaningar och så mycket tid har vi inte på oss.

Så, låt oss gilla läget, kavla upp ärmarna och göra jobbet. För det finns stora möjligheter bakom kröken som vi inte har en aning om och det känns spännande. Det här välkända citatet: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden” känns otroligt passande just nu, i mitt liv.