Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karim Zendegani, tisdagskrönikör.

Karim Zendegani: "Guldstjärnor till de osynliga hjältarna"

"Vi ska vara försiktiga med begreppet enkla jobb. Som ett exempel, städ och lokalvård är inte ett enkelt jobb", skriver tisdagskrönikören Karim Zendegani.

Dagens krönika vill jag tillägna de tysta hjältarna. Alla människor som med nyfikenhet vågar se individen bortom våra föreställningar om grupper som till exempel nyanlända, ungdomar utan gymnasiekompetens, personer med olika funktionsvariationer, försörjningsstödstagare etc. 
Jag vet inte hur många gånger jag själv varit i sammanhang när någon nyexad student eller någon som vill byta karriär snabbt fått tips och råd att kontakta Johan eller Göran för att de letar personal och är i behov av rekrytering. Ett kontaktnät och en rekommendation är guld värt. Det första jobbet kan betyda det första bilinköpet, att du kan gå till banken för att låna pengar till ditt första lägenhetsköp eller att kunna ta med familjen en vecka om året utomlands. I mitt dagliga arbete träffar jag personer som saknar dessa ovärderliga nätverk och kontakter och jag vill ge guldstjärnor till samhällets osynliga hjältar som delar med sig av sina nätverk. Jag pratar om jobbcoacher, jobbmäklare, studie- och yrkesvägledare och arbetsförmedlare som dagligen träffar arbetssökande och ger tips och kontaktuppgifter och till och med följer med personen till den första anställningsintervjun. Allt detta för att ge förutsättningar till arbete för någon som så gärna vill men inte får in en fot. Jag kallar dem hjältar för att deras insatser inte bara påverkar en individ. Det första viktiga riktiga jobbet påverkar också personer runt om kring individen och det påverkar hela samhället. Varje person som får ett arbete innebär mer skatteintäkter till vård, omsorg och skola!  

Vi matas ofta med rapporter om att arbetslösheten bland nyanlända och utrikesfödda är på rekordhöga nivåer. Detta trots att ekonomin går bra i Sverige och företagen skriker efter personal. Men det som inte kommer fram i dessa rapporter är alla de initiativ och insatser som pågår i det tysta i vårt land.  Ett viktigt initiativ i vår stad Göteborg pågår just nu inom Framtidenkoncernen som syftar till att snabba på inträdet på arbetsmarknaden för 300 lågutbildade nyanlända personer. Det är husvärdarna och miljövärdarna på bostadsbolagen som är de tysta hjältarna, som utöver sina ordinarie arbetsuppgifter introducerar sina praktikanter i både yrket och de informella koderna vid fikabordet. 
Eller varför inte nämna Trollhättan stads initiativ ”Double cup” som skapar enkla möten över en kopp kaffe mellan näringslivet och nyanlända eller asylsökanden där anställda agerar framtidsguider. Ännu fler osynliga hjältar!

Det pratas också mycket om enkla jobb nu. Vi ska vara försiktiga med det begreppet. Enkla jobb för vem? Som ett exempel, städ och lokalvård är inte ett enkelt jobb. Det är ett oerhört viktigt jobb och hela din upplevelse av en hotellvistelse grundar sig på hur rent och städat hotellrummet var. På sjukhusens infektionsavdelningar kan städning vara en fråga om liv och död. Nedvärdera inte dessa yrken till enkla jobb. Skapa istället en yrkesstolthet och hitta engagerade och motiverade människor som vill utföra yrket. Det behövs inte alltid fullgoda kunskaper i svenska eller gymnasiekompetens utan det behövs i stället kreativa pedagogiska sätt att arbeta på, något som många företag har kommit underfund med. Dessa företag är vinnare!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.