Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krönikören Magnus Carlsson tycker inte att man kan ha för många löpskor.

Kan man ha för många?

För flera år sedan spårade krönikören Magnus Carlssons skogarderob ur. Sist han räknade hade han drygt 20 stycken löpskor. Men det är kanske inte helt fel ändå, menar han.

Den intervjuade sjukgymnasten Eric Hagelin slår fast att man bör ha flera par löpskor i garderoben. Med en väldämpad modell för distanspassen och en lättare variant för tävlingar, teknikträning och intervall ska man vara väl rustad för sin löpning säger han.
Skönt att höra! Då borde jag nämligen vara extraordinärt super-
duperutrustad för att hålla på med löpning.


Min egen skogarderob spårade nämligen ur för flera år sedan. Senast jag räknade hade jag drygt 20 olika modeller, för att kunna täcka in vartenda tänkbart scenario. 
Vi snackar väldämpade distansskor för långpass, mellandämpade skor för mellanlånga rundor, lätta skor för långa intervaller, superlätta skor för korta intervaller. För att inte tala om alla olika varianter av dubbade och odubbade terrängskor. Och så mina spikskor för banlöpning förstås. 
De sistnämnda köpte jag visserligen på 90 procent rea på en utförsäljning, men de har fortfarande ett ganska högt pris per användningstillfälle då jag enbart använt dem till ett tvåhundrameterslopp under en svensexa på Åbyvallen.
Här är jag och min sambo inte helt överens, men jag vill påstå att det är otroligt skönt att veta att spikskorna finns där i garderoben. Så att jag är redo om jag plötsligt får för mig att satsa på banlöpningen, menar jag. 


För en poäng som ofta glöms bort när det kommer till löpskor är att löpningen faktiskt blir så mycket roligare om man använder rätt sko till rätt sak. Precis som vi inte spelar tennis i gummistövlar ska vi inte springa i skogen med asfaltsskor eller för den delen med terrängskor på asfalten. 
Och har man en gång sprungit intervaller i tunna intervallskor vill man aldrig göra något annat. Testa får du se! 
Men så klart finns det en uppenbar nackdel med att ha 20 par skor i garderoben också.
Man kan aldrig mer skylla dåliga resultat på bristfällig utrustning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.