Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köttbullar med spännande smaker

”Det finns något trösterikt med köttbullar”

Mammas köttbullar må vara godast. Men de smakar olika beroende på var man kommer ifrån. I dag serverar vi köttbullar på tre olika språk.
Jag tror att alla innerst inne gillar köttbullar. Man kanske inte gillar alla varianter, men det finns en köttbulle för varje mathjärta. Eller vegetarisk bulle om man är lagd åt det hållet. Men rullade bullar i någon form är något som vi definitivt vill ha i våra liv.
För det finns något trösterikt med själva konceptet köttbullar. Det är tallrikens motsvarighet till en varm famn, välanvända förkläden och mammas kök. Kanske beror det på kärleken och hantverket som trots allt krävs för att de alls ska bli av. Någon måste lägga ned lite kärlek på att stå och rulla de små godingarna för hand. Ja, jag vet att det går att spritsa köttbullar – men det ska ändå göras. En i taget. Det tar tid. Och tid är en lyxvara i våra dagar.


Det kan vara förklaringen till att köttbullar är så populärt vart i världen man än vänder näsan. Alla har sina egna varianter och smaksättningar. I många varmare trakter som Marocko och Grekland föredrar man att göra dem på lammfärs, i Skåne använder man helst fläskfärs, medan kalvfärs går hem i Italien.
Smaksättningarna kan variera i det oändliga – allt från kryddpeppar och ansjovis som i våra julköttbullar till russin, citron, fänkål och salsiccia som i de sicilianska (som jag för övrigt rekommenderar å det varmaste, de är helt enkelt suveräna).
Det finns också olika trick för att få färsen att hålla ihop. Inget av dem är överlägset det andra, huvudsaken är att man använder sig av något som binder, till exempel ströbröd, ägg och/eller mjölk. Att arbeta med fuktade händer underlättar själva rullandet. Och stek inte för många i taget, då förmår de varken rulla sig runda eller få färg.
Men å andra sidan – en perfekt köttbulle är en tråkig köttbulle. Ju mer personliga köttbullarna är desto bättre smakar de. Tänk också på hygienen, köttfärs är känsliga saker.

Så testa lite variation och låt dig inspireras av mammas köttbullar på utrikiska. Att vi vågar nosa på valmöjligheterna kommer inte att hota vår heliga lingon-, brunsås- och köttbulletradition. Det är ingen skam att piffa till en smet med spiskummin, mynta och cayenne. Det är kul och gott att lära av andra. Och varför inte bjuda mamma?

Mia Gahne

 

 

Marockanska
lammköttbullar

Till 4 portioner, 45 minuter
En del av hemligheten ligger i den marockanska kryddan ”raz el hanout”. Du hittar den i välsorterade mataffärer eller mellanösternbutiker, men du kan också göra din egen, se recept nedan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cirka 1 dl färsk mynta
cirka 1 dl persilja
cirka 1 dl färsk koriander
500 g lammfärs
2 äggulor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk torkad chili eller cayennepeppar
1-2 tsk raz el hanout (finns i mellanösternbutiker, alt. gör egen)
1/2 tsk salt
olivolja

smör
Raz el hanout:
1/4 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk malen muskot
1/4 tsk kanel

Skala lök och vitlök och skär i klyftor. Kör i mixer med mynta, persilja och koriander till en grön smet. Häll upp i en bunke tillsammans med lammfärsen. Tillsätt äggulor och alla kryddor (anpassa gärna mängden efter smak) och blanda väl. 
Doppa händerna i kallt vatten och forma ovala köttbullar. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek i omgångar tills de är bruna runt om och precis genomstekta. Det tar ett par minuter.
 
Mexikanska 
köttbullar i rökig chili-tomatsås

Till 4 portioner, 1 timme
Smarriga köttbullar med mexikansk hetta och massor av smak.
500 g blandfärs
1 liten lök, finhackad eller riven
70 g bacon, finskuren
1/2 dl ströbröd
1 ägg, uppvispat
1 tsk torkad oregano
2 tsk engelsk senap
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
färsk koriander

Sås:
1-2 torkade anchochili (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
2 tsk spiskummin
1/2-1 msk chipotlepaste (eller efter smak)
1 burk hela tomater à 400 g
2 1/2 dl oxbuljong
1/2 lime
1/2 tsk kanel
1 nypa socker
salt
nymalen svartpeppar

Blanda köttfärs, lök, bacon, ströbröd, ägg, oregano och senap i en bunke. Se till att smeten blandas riktigt väl.
Häll kokande vatten över anchochilin och låt den stå och dra under tiden du med fuktade händer rullar köttbullarna.
Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt spiskummin och chipotlepaste och låt fräsa tills det börjar dofta. Häll på tomater, buljong och pressa i limesaft. Mosa tomaterna lätt med en träslev. Mixa anchocilin med vattnet och häll ned alltsammans. Smaksätt med kanel, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme medan du bryner köttbullarna.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar så att de precis bara får färg runt om. Lägg ned dem i tomatsåsen (stekskyn får gärna följa med) och låt sjuda under lock i cirka 25-30 minuter. Garnera med färsk koriander eller persilja.

Gratinerade 
sicilianska köttbullar

Till 4 portioner, 1 timme
Det här är så gott att jag smäller av, och då har jag ändå valt att fuska och kör med färdigköpt pastasås. Är du mer ambitiös kokar du förstås din egen.
1/2 dl russin, gärna gula
1/2 dl balsamvinäger
150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)
500 g kalvfärs
1 knippa bladpersilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
50 g pinjenötter
1 citron, skalet
1 tsk torkad oregano
50 g riven pecorino + lite extra
nymalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
salt
olivolja
1 burk arrabbiatasås (eller liknande pastasås med tomat)
1 mozzarella
1/2 kruka basilika

Lägg russinen i blöt i balsamvinäger i 5 minuter.
Skär upp salsiccian och skrapa ur innanmätet. Blanda med kalvfärs, persilja, ströbröd, pinjenötter, rivet citronskal och oregano. Riv ned pecorino och blanda i russinen med balsamvinägern. Krydda med peppar och cayenne och en liten nypa salt (korven kan vara ganska salt i sig). Fukta händerna och rulla köttbullar.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar i ett par minuter tills de får färg runt om.
Häll upp tomatsåsen i en ugnsform. Fördela köttbullarna ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med rivna basilikablad. Riv över lite extra pecorino (eller parmesan). Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter. Under tiden kan du koka spaghetti att servera till. Garnera med basilika och servera med spaghetti och en krispig grönsallad.
Servera med myntayoghurt, salladsblad, tomater och pitabröd.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.