Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 "Människor är skapade för att leva tillsammans. Önskan om gemenskap är genetiskt grundad och har bidragit till mänsklighetens framgång jämfört med andra djur", konstaterar läkaren och forskaren Peter Strang, som kan sägas vara expert på livets stora frågor.

Kärlek och vänskap är grunden till allt

Längtan efter gemenskap finns i våra gener. Bara banden till andra människor kan lindra ensamheten. Läkaren och forskaren Peter Strang är – så långt det går – expert på livets stora frågor.

Konserten är över och fansen skriker efter extranummer. Himlen över Ullevi färgas rosa av glädje och jublet tycks aldrig ta slut. På scenen tackar artisten för sig, segerrusig av bekräftelsen från 70 000 människor i publiken.
Är det inte kärlek, säg? 
– Nej, att bli beundrad är inte samma sak som att bli sedd på riktigt. I en djupare relation blir du älskad för den du är, inte för vad du gör. Då är du heller inte utbytbar, säger Peter Strang.
Kärlek och vänskap är fundamenten i livet. Inte bekräftelse genom arbete och prestation även om den kan kännas bra för stunden. Bara banden till andra människor kan överbrygga den existentiella ensamheten. Så kan man sammanfatta Peter Strangs klokskap. 

Peter Strang, läkare och forskare.
Peter Strang, läkare och forskare.

Läkaren, som är en av de främsta i landet när det gäller palliativ medicin, har skrivit flera böcker om ensamhet och gemenskap och hans råd är lika enkla som svåra.
– Sök kärleken. Blanda inte ihop äkta känslor med bekräftelse. Det är kärleken som gör tillvaron uthärdlig när livet krånglar till sig, säger han.
Jag möter Peter Strang på hans kontor på Stockholms sjukhem vid Fridhemsplan och det blir ett samtal – ingen intervju. Mina intentioner är vaga, jag vill veta hur han ser på åldrande och ensamhet, men för Peter Strang har ålder ingen betydelse. Behovet av att höra ihop med andra är lika för oss alla och följer oss från vaggan till graven.
– Människor är skapade för att leva tillsammans. Önskan om gemenskap är genetiskt grundad och har bidragit till mänsklighetens framgång jämfört med andra djur, konstaterar han.

Däremot har utvecklingen ställt till det för oss, menar Peter Strang. Numera bor de flesta av världens människor i stora städer, samtidigt som vi rör oss kors och tvärs över jorden. Den hanterbara lilla skara vi omgav oss med förr har vuxit till oigenkännlighet, och våra relationer har blivit lidande.
– Vi är skapade för en bygemenskap med 30-50 personer runt omkring oss. Förr bildade man familj med grannflickan eller pojken på gården intill och nöjde sig med situationen. Nu är det lätt att tänka att det alltid finns något bättre runt hörnet, säger han.
Svenskarna lever ensammast i världen. Av landets 4,3 miljoner hushåll är 40 procent, eller 1,7 miljoner, ensamhushåll. Den siffran ger oss en topplacering i internationella jämförelser. 

Den positiva sidan är att det inte längre är skamligt att vara ensam och att många vågar bryta upp från dåliga relationer.
– Avigsidan är att ensamhet påverkar förmågan att läsa av andra personer. Den som lever i en relation blir bra på att känna av stämningar, vilket gör att hon eller han är lätt att umgås med. Därför är också sociala människor generellt mer attraktiva än andra, säger Peter Strang.
Den som skiljer sig, eller på andra sätt förlorar sin partner, och inte träffar någon ny kärlek direkt löper större risk att förbli ensam. Det går nämligen ganska fort att förlora förmågan att ”läsa av” andra människor, menar Peter Strang.
Jag lägger ner pennan. Det låter ju bara för dystert. Läkaren skrattar snällt.
– De sociala livsvillkoren är inte rättvisa och därför kan det vara viktigt att göra ett aktivt val. Vill man fortsätta att ha nära relationer i sitt liv behöver man ge sig ut och söka kontakt, säger han.

Vi känner igen råden. Gå med i en kör om du tycker om att sjunga, delta i en idrottsförening om du gillar att röra på dig.  Att sysselsätta sig med något man är intresserad av gör det enklare att träffa likasinnade, och har man tur går det att få nya vänner. Vänskap är nämligen minst lika viktigt som en kärleksrelation, menar Peter Strang.
– Vänskapen är oftast mer osjälvisk. En nära vän kan man unna allt som är gott, utan att det inbegriper en själv. När det gäller en partner vill man ju ogärna att hon eller han ska bli lycklig på annat håll, säger han.

Vi vet sedan länge att ofrivilligt ensamma löper större risk att drabbas av en rad åkommor, inte minst hjärt- och kärlsjukdomar, och att sociala relationer fungerar som ett skydd. Dessutom hjälper banden till andra människor oss att överbrygga den existentiella ensamhet vi alla bär inom oss. 
Som cancerläkare har Peter Strang lämnat många besked om aggressiva sjukdomsförlopp och utmätt tid. Han har sett insikten växa i patienters ögon om den totala ensamheten. Trots att det finns en familjemedlem eller vän i rummet sänks en ”glaskupa” ner över patientens huvud. Inne i den finns bara den som är drabbad, alldeles själv. Den allra första tanken vid ett hemskt besked är nästan alltid densamma: ”Att ingen annan utanför kan förstå hur det känns just nu”.
– Den existentiella ensamheten är motorn i allt liv, och vi drivs av att hitta en motvikt till den. Kärlek och vänskap suddar inte ut ensamheten, men gemenskapen gör lidandet hanterbart, säger Peter Strang.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

När vi är mitt uppe i arbetslivet kan vi glömma bort vad vi verkligen behöver. Vi får beröm efter prestation, och det är lätt att förlora sig i de snabba kickar som bekräftelse kan ge. Risken finns att vi förväxlar applåderna med kärlek och gapar efter mer. När rampljuset sedan slocknar – och det gör det alltid – kan vi uppleva en ökad ensamhet.
– Jag tror att det beror på att man inte har förstått att det man gör och det man är handlar om olika saker, säger Peter Strang.
Han skiljer på ”Jag  Det”-relationer, och de som är baserade på ett ”Jag – Du”, i enlighet med filosofen Martin Bubers tankar. De förstnämnda är de vanligaste och består av alla ytliga bekanta runt omkring oss. Arbetskamrater, grannar och medlemmar i samma förening. Vi har glädje av ”Jag – Det”-relationerna, men de kan ersättas utan större problem. Till och med artisten på scenen som gör sommarnatten i Göteborg till en fantastisk kväll är utbytbar. 
– Det är ”Jag - Du”-relationerna som är mest betydelsefulla när det verkligen gäller. De består av två subjekt och innebär en helt annan kontakt mellan två människor.
 
Motvilligt lämnar jag Peter Strangs kontor. Att få en möjlighet att samtala om de stora frågorna gör något med en som människa, även om det egentligen inte är någon raketforskning. För att hålla kvar känslan bläddrar jag återigen igenom hans bok.
”I grunden tror jag att behovet av att bli sedd är det allra viktigaste, eftersom den känslan för stunden upphäver människans känsla av ensamhet och hemlöshet i världen”, skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.