Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh har som vanligt en massa planer. Just nu sitter hon dock fast i Marbella i Spanien utan möjlighet att ta sig hem till Sverige. Nu fyller hon 40 år. Bild: Jessica Gow
Läkaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh har som vanligt en massa planer. Just nu sitter hon dock fast i Marbella i Spanien utan möjlighet att ta sig hem till Sverige. Nu fyller hon 40 år. Bild: Jessica Gow

Kändisdoktorn: ”Hoppas karantänen är över innan jag hunnit bli sinnesrubbad"

Hon är känd som Doktor Mouna och som energisk förespråkare för avancerad teknik inom vården. Mouna Esmaeilzadeh tycks ha ett enormt driv. Det kan delvis bero på barndomens livsfarliga flykt från revolutionens Iran.

För några år sedan sålde läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh sin klinik. I dag använder hon sin position som föreläsare och medieprofil till att sprida kunskap och framtidstro på vetenskaplig grund.

– Det är i tider som dessa som vår mänsklighet sätts på prov; vår förmåga att hålla huvudet kallt, att tänka rationellt och använda vår intelligens för att lösa utmaningarna som vi står inför, säger hon.

När vi hörs på telefon sitter hon i karantän i hemmet i spanska Marbella. En utmaning också det.

– Jag hoppas karantänen är över innan jag hunnit bli sinnesrubbad. För mig som är extrovert och har ett stort socialt behov är det påfrestande. Man får gå ut och köpa mat men inte mer. Polisen patrullerar och har drönare i luften som övervakar gatorna.

Väljer att agera

I stället för att sitta sysslolös eller paralyseras av rädsla har hon jobbat febrilt med coronarelaterade frågor. Bland annat har hon tillsammans med sin bror Saeid som bor i Sverige arbetat för att skapa en distributionskedja hela vägen från Kina in till Sverige som ska säkra tillgången till ett blodprovsbaserat covid-19-test.

– Det är lätt för hjärnan att gripas av panik och rädsla, säger hon. Det leder till irrationellt beteende som att slåss om toalettpapper, men också till att vi stoppar huvudet i sanden och inte ser de verkliga farorna. Därför är det viktigt att ta kontroll över hjärnan och fokusera rätt. Omvandla sin oro till att kavla upp ärmarna och bidra med det man kan.

Vetenskapliga mirakel

Hon brukar tala varmt om hur den tekniska utvecklingen är exponentiell och går i raketfart. Att vi är omringade av vetenskapliga mirakel. Att vi för första gången i världshistorien kan börja drömma om en värld utan fattigdom och sjukdomar.

Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Många kan nog ha svårt att förhålla sig till en sådan optimism i dag när framtiden känns oviss. Men Mouna Esmaeilzadeh talar lyriskt om människans intelligens och kapacitet och slår fast att vi har bättre möjligheter än någonsin tidigare att lösa de problem vi står inför.

Hennes energi är det inget fel på, inte ambitionsnivån heller.

– Mina vänner brukar använda uttrycket ”göra en Mouna”, det vill säga göra något fast det inte går.

Uträtta stordåd

Hon har ett behov av att prestera och göra skillnad som nog bottnar i en skuldkänsla hon burit på hela livet, tror hon. Mouna Esmaeilzadeh var tre år när familjen flydde från diktaturens Iran. Hon höll på att dö av köld i de turkiska bergen men överlevde mirakulöst och familjen tog sig till Sverige.

– Jag känner en skuld, eftersom många andra inte klarade sig. Så jag måste uträtta stordåd. Det kommer säkert från mina föräldrar också som arbetade inom motståndsrörelsen. De är idealister, har kämpat för frihet. Det finns alltid ett stort allvar, man kan inte bara lattja lite med livet.

Även senare under hennes uppväxt var familjen aktiv i motståndet mot den iranska regimen, och Mouna har varit med om livsfarliga situationer både som barn och vuxen.

Älskar att flyga

På något konstigt sätt kan hon sakna det. Hon talar om kampen och faran som en sorts bekvämlighetszon, det där att man kämpar för något som är större än en själv.

– Jag har levt ett extremt spänningsfyllt liv, på gott och ont. Dramatik och fara men också glädje. Spänning är tydligen något vi gillar i min familj.

Det är nästan lite typiskt att Mouna Esmaeilzadeh älskar att flyga. Som pilot alltså. Hon började ta lektioner för att få ett certifikat, men sedan kom annat emellan.

– Familj och barn du vet, då måste du fokusera på rätt saker. Men jag kommer att ta mitt flygcertifikat en dag. Nu har jag också blivit sugen på att flyga helikopter. Men först får vi kavla upp ärmarna och se till att ta oss ut ur den här krisen.

Mouna Esmaeilzadeh

Ålder: Fyller 40 år den 15 april.

Gör: Läkare, hjärnforskare, entreprenör, TV-profil.

Familj: Man och två barn.

Bor: Marbella i Spanien.

Så firar hon födelsedagen: ”Med mina närmaste. I fantasin firar jag på svensk mark. Fantasin kan ingen sätta i karantän.”

Om att fylla 40: ”Som barn trodde jag inte jag skulle bli 20 och nu har jag dubblat det!”

Bakgrund: Född i Iran, kom till Sverige som treåring. Magisterexamen i filosofi, utbildade sig sedan till läkare och har forskat om hjärnan. Drev egen klinik 2009–2016. Gjort sig känd som förespråkare för medicinsk teknik och artificiell intelligens inom vården. Sommarpratade 2018. Utsetts av Medtech Magazine till en av de hundra viktigaste inom medtech-världen.

Kuriosa: Sjöng i tenoren Luciano Pavarottis kör på hans sista konsert i Sverige 1999. Fick Mensapriset 2019 av snilleföreningen Mensa. Priset går till en person som främjar mänsklig intelligens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.