Kändisarna faller för smycken som Paula har designat

En rad svenska artister har fallit pladask. Den amerikanska stjärnan Alicia Keys kunde inte heller stå emot. Alla vill de synas med smycken som formats av Paula Pantolin i Särö. Mormor Ingalisa ler nöjt i sin himmel.

ANNONS
|
Paula Pontalin kan låta som ett artistnamn, men är det inte. Flicknamnet Sundström byttes ut när Paula gifte sig med skulptören Peter. Nu bor de i Särö med hav och natur in på knuten. Viktiga inspirationskällor i Paulas smyckesdesign.
Paula Pontalin kan låta som ett artistnamn, men är det inte. Flicknamnet Sundström byttes ut när Paula gifte sig med skulptören Peter. Nu bor de i Särö med hav och natur in på knuten. Viktiga inspirationskällor i Paulas smyckesdesign. Bild: Lars Hjertberg

Ett knotigt träd, en slipad klipphäll eller som nu senast: en sanddyn där vattnet lämnat oregelbundna spår – Paula Pantolin har naturens inspirationskällor alldeles in på knuten till hemmet och ateljén i Särö. Att den lilla Hovåstjejen skulle välja en konstnärlig bana stod skrivet i stjärnorna. Alla kunde se det, bokstäverna var både stora och tydliga.

– Mormor gick på Slöjdis redan på 30-talet. Hon hette Ingalisa Blom och var en fantastisk förebild; textilkonstnär och kläddesigner som gjorde fina haute couture-plagg.

– Hon lärde mig att det alltid ska vara lika vackert på insidan som på utsidan, och att man måste ha tålamod: ”Visst, skissa ner din idé medan du har glöden, men sedan måste du alltid gå tillbaka och göra jobbet från grunden.”

ANNONS

Spännande stickspår

Paulas mamma Brittmarie Sundström tog upp tråden, men valde en bana som målande konstnär, och när Paula 19 år gammal antogs på Högskolan för Design och Konsthantverk var det i samma lokaler på Kristinelundsgatan i centrala Göteborg, som mormor Ingalisa en gång utvecklades till en fullfjädrad designer.

– Så småningom hade jag min examensutställning på Röhsska museet, precis som mormor en gång haft.

Vägen dit hade flera spännande stickspår, för den här konstnärssjälen ville nyfiket pröva så många hantverk och uttryckssätt som möjligt. Stenhuggeri, bronsgjutning…

– Ett tag höll jag nästan på lika mycket med måleri och skulptur.

Bild: Lars Hjertberg

Efter tio års heltidsstudier stod hon vid millennieskiftet med ett riktigt respektingivande cv: förberedande konststudier vid KV konstkola på Guldheden, en Bachelor i fri konst på Hovedskous och en Master från HDK i silversmide.

Gott så. Men förstås ingen garanti för uppdrag och framgång.

– Jag hade precis tagit examen, fått rätt stor uppmärksamhet, flera fina stipendier och ställt ut runt om i världen. Ändå började jag grubbla: varför gör jag det här egentligen? För första gången i mitt liv kände jag ingen inspiration över huvudtaget.

Paula bet ihop.

– Jag gick till min ateljé i ett gammalt hus i Gårda och tänkte att jag skulle jobba tillbaka lusten. Nöta fram inspirationen.

ANNONS

Extremt dyr vigselring

2006 var den första egna linjen redo att möta marknaden, och tio år senare presenterades systerlinjen La Maison Bagatelle.

– Från början arbetade jag ofta med riktigt exklusivt material – häromveckan lämnade jag till exempel ifrån mig en vigselring för 120 000 kronor – men jag har förstås märkt att många frågat efter lite billigare grejer. Och jag vill ju gärna att alla ska ha råd att bära mina smycken.

– Så om det blivit en hel del glamour och röda mattan kring Pantolin-linjen, är det nya märket tänkt för en bredare publik.

Stjärnor och vardagshjältar sida vid sida.

Veronica Maggio ingår i kundkretsen.
Veronica Maggio ingår i kundkretsen. Bild: Claudio Bresciani

Artister som Agnes, Linnea Henriksson, Veronica Maggio, Icona Pop, Loreen och Tove Styrke – men också fruar, systrar, döttrar.

Paulas mormor Ingalisa älskade naturen och havet.

– Vi gick långa promenader runt Särö, plockade blommor, och hon lärde mig deras latinska namn.

Närheten till naturen bär Paula ständigt med sig. På samma sätt som musik av Bach, Brahms och Bowie ofta fungerar som ett soundtrack till tankar om nya former, kan växter, stenar och sand föda tankar som visualiseras i Paulas hand och ritstift,

Med sådana inspirationskällor känns det viktigt för Paula att veta att det inte finns några tungmetaller i hennes smycken – kadmium, nickel och bly göre sig icke besvär. Och att hennes ädelstenar är spårbara till gruvor med justa arbetsvillkor.

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

En allvarlig nackskada ledde häromåret till att Paulas egna arbetsförutsättningar radikalt förändrades. Arbetet i smedjan måste lejas bort, men sinnenas väg till hennes eget skissblock kan ingen ta ifrån henne.

På Särövillans vind ligger massor av mönster som mormor Ingalisa en gång ritat. Paula har börjat titta närmare på dom. Kanske kan något utvecklas.

– Jag bottnar verkligen där. Vi hade ett väldigt speciellt band.

Mormor Ingalisa ler i sin himmel.

Fotnot 1: Slöjdföreningens skola, populärt kallad Slöjdis, startade 1848 och flyttade i januari 1904 in i arkitekten Hans Hedlunds specialritade hus på Kristinelundsgatan i centrala Göteborg. 1964 bytte verksamheten namn till Konstindustriskolan och sedan 1989 går den under namnet HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Fotnot 2: Hovedskous målarskola startades 1943 av den danske konstnären Börje Hovedskou. Sedan hösten 2000 heter skolan Göteborgs Konstskola.

Paula Pantolin

Ålder: 49 år.

Yrke: Silversmed och designer.

Bor: Villa i Särö.

Familj: Maken Peter och barnen Wera, Wendela och William.

Fritidsintressen: Att teckna, promenera, simma och fixa hemma.

Favoritmusik: Barockmusik, jazz, indie och 80-talssynth.

Senast lästa bok: ”Hovjuvelerarens barn” av Gunnar Bolin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS