Programledaren och kokboksförfattaren Johanna Westman fyller 50 år. ”Det italienska köket har präglat mig jättemycket, kanske framför allt italienarnas inställning till mat.”
Programledaren och kokboksförfattaren Johanna Westman fyller 50 år. ”Det italienska köket har präglat mig jättemycket, kanske framför allt italienarnas inställning till mat.” Bild: Stina Stjernkvist/TT

Köket är navet i Johannas liv

I kylskåpet finns alltid parmesan, runt köksbordet familj och vänner. Johanna Westman har matlagning både som yrke, livsstil och fritidsintresse – gärna med en nypa av Italien på toppen.

ANNONS

Johanna Westman gör intervjun på telefon från ett hett Sardinien, där hon semestrar med barn och pojkvän. Här har hon tillbringat de senaste 20 somrarna, mycket tack vare exmannens band till Italien. Men hennes relation till den här delen av Europa går längre tillbaka än så.

Morfar var Sven Hettemark, fabrikör bakom ett på sin tid välkänt klädmärke, vars plagg syddes upp i den syditalienska staden Bari. Johannas föräldrar flyttade ned för att arbeta med familjeföretaget en tid och Johanna tillbringade sina första år i Apulien. De åren har format henne.

– Jag återvänder alltid till Italien. Och det italienska köket har präglat mig jättemycket, kanske framför allt italienarnas inställning till mat. De har ett passionerat intresse för råvaror snarare än för tricks i köket.

ANNONS

Från tv till böcker

Hon besöker Italien så ofta hon kan, senast för ett matreportage till SVT:s ”Go’kväll”, där hon även är tv-kock. Den som är tillräckligt gammal för att minnas 1990-talets television kommer kanske ihåg Johanna som 21-årig programledare för det tidstypiskt ironiska musikprogrammet ”Popitopp”, med Henrik Schyffert och Andres Lokko i manusgruppen.

Johanna Westman

Fyller: 50 år den 11 augusti 2019.

Gör: Tv-kock, receptkreatör och kokboksförfattare. Aktuell med bakboken ”Cookie Rookie” och tv-serien "Gud så gott" på SVT.

Bor: På Söder i Stockholm.

Familj: Tre barn: Greta, 21, Bobo, 20, och Svante, 13. Pojkvännen Andreas och många nära och kära vänner.

Så firar jag födelsedagen: "Informell fest med familj och nära vänner."

Om att fylla 50: ”Jag är ganska nostalgiskt lagd och har nära till att summera och tänka tillbaka. Det jag har kommit fram till är att jag har en underbar familj och är väldigt bra på att få goda och fina vänner.”

Favoritsyssla hemma: Äta och laga mat.

Alltid i kylskåpet: Parmesan, smör och citroner.

Gör mig arg: ”Jag blir väldigt sällan arg...”

Stör mig på: ”Restauranger där maten är lagad utan engagemang och kärlek.”

Efter det gled hon över till SVT:s barnredaktion, där hon gjorde flera programproduktioner. Sedan kom nästa stora karriärvändning. Johanna Westman tillfrågades om att göra en kokbok för barn och efter moget övervägande tackade hon ja. Resultatet blev ”Den första kokboken” som gavs ut 2001 och gjorde succé. Johanna hade plötsligt hittat en egen nisch – kokboksförfattaren som tog barns matlagningsintresse på allvar. "Den första kokboken" har kommit ut i flera nya upplagor och numera kommer unga vuxna fram och berättar att deras första steg in i matlagningens konst gick via Johanna Westmans böcker.

– Jag skulle säga att det händer mig någon gång i månaden, faktiskt.

Förebild för unga

Sedan dess har hon gett ut ungefär en kokbok om året och driver en liten matstudio med kursverksamhet på Mosebacke i Stockholm. Men det är fortfarande barns matintresse som är i fokus.

– Jag har träffat unga kockar som en gång började med mina kokböcker, och föräldrar som berättar att deras barn lagar mat en gång i veckan tack vare dem. Det är fantastiskt. Jag tycker på riktigt att matlagning är ett av de bästa intressena man kan ha, för det skapar så många öppningar åt olika håll.

ANNONS
Att samla nära och kära kring matbordet kommer alltid att vara hennes stora intresse, även om barnen skaffar egna hem.
Att samla nära och kära kring matbordet kommer alltid att vara hennes stora intresse, även om barnen skaffar egna hem. Bild: Stina Stjernkvist/TT

En sådan ”öppning” är matens koppling till kulturer, såsom den italienska. En annan är religion. På det temat har Johanna just spelat in en ny tv-serie för SVT, som ska sändas i höst. Hon och programledaren Anna Lindman har utforskat sambanden mellan maten och de stora världsreligionerna.

– Det man framför allt lär sig är att det kanske inte är så obegripligt och annorlunda egentligen. Det finns en logik som gör att man förstår varför till exempel fasta eller andra religiösa företeelser har uppkommit genom åren.

Omvälvande tid

Det har varit en intensiv vår för Johanna Westman, ännu mer så på grund av omtumlande händelser i privatlivet. Hon har träffat en ny kärlek och inlett en relation. Dessutom har de båda äldsta barnen flyttat hemifrån, en naturlig följd av vuxenblivandet, men en process som kräver en hel del bearbetning.

– Det är tufft när barnen flyttar hemifrån, tycker jag. Det blir otroligt tomt när man har haft ett liv med ganska mycket fokus på familj, och på barn över huvud taget under de här senaste 20 åren. Det blir en markant skillnad.

Men tro inte att Johanna har slutat ordna stora middagar och samla nära och kära runt köksbordet för det. Det är och kommer alltid att vara hennes stora intresse och glädje i livet.

ANNONS

– Det bästa jag vet är att laga mat, bjuda folk på middag och umgås med kompisarna, barnen och familjen. Köket är ganska mycket ett nav i livet.

LÄS MER:Tareqs matlagning slukar alla sinnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS