Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Intresset för att experimentera och laga saker har Benny Birgersson haft sedan barnsben. Han fick tillåtelse att hoppa av skolan i årskurs 8 och redan som 15-åring hade han fast jobb på en verkstad för bilelektronik. 23 år gammal startade han sedan en egen firma i samma bransch, ett företag som fortfarande blomstrar. Bild: Nicklas Elmrin
Intresset för att experimentera och laga saker har Benny Birgersson haft sedan barnsben. Han fick tillåtelse att hoppa av skolan i årskurs 8 och redan som 15-åring hade han fast jobb på en verkstad för bilelektronik. 23 år gammal startade han sedan en egen firma i samma bransch, ett företag som fortfarande blomstrar. Bild: Nicklas Elmrin

Julklappen banade väg för Bennys långa yrkeskarriär

– Redan när jag var liten plockade jag ofta ner cyklar och satte ihop dem igen. Sedan blev det moppar och bilar och det har jag fortsatt med, säger Benny Birgersson.

En favoritjulklapp för den mycket unge Benny var "Den lille elektrikern", en experimentlåda som kunde få lampor att blinka och lysa. Jättespännande tyckte Benny.

– Det var kul att se att man kunde få något att fungera. Och ju mer jag kunde fixa och reparera desto säkrare och nöjdare blev jag. Jag har alltid varit enveten och ger mig aldrig förrän jag har hittat lösningen.

– Att det var en bra start för ett liv som bilmekaniker tänkte jag förstås inte på just då.

Mild form av dyslexi

Men snart skulle vägen visa sig. Skolan var ingen hit för Benny.

– Jag hade nog någon mild form av dyslexi fast den aldrig blivit diagnostiserad. Det betydde att läsningen gick trögt. Med åren har det blivit mycket bättre så jag klarar mig utan problem nu, men jag har nog bara läst en bok från pärm till pärm i hela mitt liv.

Den boken var "Rötter" av Alex Haley, en riktig tegelstensroman. Inte vad man skulle gissa som förstabok för en person med mild dyslexi.

– Men det var både kusligt, spännande och intressant att läsa om hur afrikanerna tvingades till USA och utnyttjades som slavar i generationer så jag kunde inte sluta.

Alla inblandade var överens

Benny gjorde pryo i åttan på en verkstad för bilelektronik. Sista halva terminen i åttan jobbade han praktiskt taget heltid där.

– Både rektor, pappa, föreståndaren på bilfirman och jag var överens om att jag lika gärna kunde sluta skolan och börja jobba. Så kunde man göra på den tiden. När jag var 15 hade jag alltså fast jobb på Gillbergs Bilelektriska och där blev jag kvar i fyra år.

Det visade sig vara en mycket bra introduktion till arbetslivet.

– Jag lärde mig mycket av mina arbetskamrater och de behandlade mig hela tiden som en av dem.

Extraknäckte hos kompisen

Under några år som låssmed efter jobbet på Gillbergs jobbade Benny ibland extra på hans äldre kompis Göran Anderssons bilverkstad.

– En dag berättade Göran att han tänkte sälja verkstaden. Men då kan jag köpa den, sa jag spontant. Och så blev det. Under ett år drev vi firman ihop och sedan tog jag över.

Så gled Benny in livet som egen företagare. Rätt djärvt av en 23-åring kan man tycka, men själv upplevde han det ganska odramatiskt.

– Jag växte in i den nya rollen under året Göran och jag jobbade ihop. När han sedan slutade hade jag hela hans gamla kundkrets som bas. Jag hittade en bra revisor och sedan var det bara att jobba på.

Alltid fullt i kalendern

Samma år köpte han och sambon huset han fortfarande bor i och första barnet föddes.

– Ja, det hände mycket det året.

Sedan dess har det rullat på.

– Det finns mycket jobb för bilmekaniska firmor här i Kungsbacka. Under mina 35 år har jag bara kommit till jobbet tre dagar utan att ha haft något antecknat i kundkalendern. Men det gäller förstås att sköta sina kunder så att de kommer tillbaka. Det stora problemet för framtiden blir att hitta nya bra mekaniker. Det utbildas alltför få och här behöver branschen göra mycket för att stimulera intresset bland de unga.

Snart dags för ny flytt

Efter 25 år på Järnvägsgatan i Kungsbacka fick Benny flytta på grund av planerad byggnation.

– Den 1 april 2010 fick vi flytta till min nuvarande verkstad. Det är inget litet jobb att flytta en bilverkstad med all utrustning som finns där men vi kom på att placera allt på pallar, plasta in dem och sedan lyfta dem på transportbilarna. Nu ska jag snart flytta igen för det ska byggas här också men det går säkert bra för nu vet jag ju hur man gör det lättast.

Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

I samband med flytten 2010 blev han också en del av Mekonomen.

– Det är en trygghet på många sätt att vara knuten till en större kedja. Vi får hjälp med reservdelar och vidareutbildning vilket är mycket viktigt nu när bilbranschen ändras i turbofart.

Snabb teknisk utveckling

Det är länge sedan bilreparationer bara handlade om mekanik och teknik.

– Från och med katalysatorerna gjorde sitt inträde 1988 har datorer allt mer tagit över felsökning. Elbilar är på frammarsch även om jag tror det dröjer länge till de blivit ett hållbart alternativ om man tänker på hela processen från produktion till skrotning. Till och med självgående bilar är en verklighet – jag undrar ibland om en bilförare inte ska behöva ha något ansvar alls i framtiden. Mycket kommer hur som helst att hända på marknaden de närmaste åren.

Nu ser Benny och hans två medarbetare fram mot sin verkstad i Inlag i centrala Kungsbacka.

– Det blir kul att starta på ett nytt ställe. Fast längre än till 65 år ska jag nog inte jobba. Det ska bli roligt att få mer tid att spela golf och också för att resa till nya platser. Hurtigruten står på listan.

Benny Birgersson

Ålder: 58 år.

Bor: Fors, Kungsbacka.

Familj: Sambon Tina, Nicklas, 35, Sofie, 32, Markus, 24.

Jobb: Firar 35 år som ägare till Bennys Servicehall Mekonomen i Kungsbacka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.