Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kan vara festligt att servera efterrätt i glas.  Bild: Leif R Jansson / SCANPIX
Det kan vara festligt att servera efterrätt i glas. Bild: Leif R Jansson / SCANPIX

Julig efterrätt med vaniljmousse och pepparkakssmulor

Denna fräscha och lättlagade efterrätt är en av Alexandra Zazzis favoriter. Toppa med pepparkakssmulor för extra julkänsla.

Så var det dags igen för årets julspalt. Förra året var en annorlunda jul för många och i år känns det fortfarande väldigt oroligt. Pandemin håller oss i ett skräckslaget grepp och förra året valde många, eller blev tvungna, att fira jul ensamma. De ensamma julfirarna är något många blev varse om och insatserna att sprida extra ljus över dem uppmärksammades redan förra julen.

Och nu är det dags igen, för det är inte bara en pandemi som skapar ensamhet och utanförskap. Vi har ett samhälle, en ”stör inte” kultur och ett klimat som skapar ensamhet.

Julens budskap är kärlek och generositet. Öppna era hem och ert hjärta om ni känner någon som skulle behöva lite extra kärlek, gå över med en kaka eller nygjorda saffransbullar, se era grannar i ögonen och önska dem en hjärtlig god jul, det tänker jag göra.

LÄS MER: Recept: Cajungryta på kräftor och korv

För det finns inget bättre än att sprida kärlek i form av mat. Mat och bakverk man tagit sig tid att skapa med mycket passion och kärlek, det smittar av sig. Och när det kommer till recept önskar jag att jag alltid kunde skriva in kärlek i ingredienslistan. Allting blir godare då.

Och med det sagt vill jag passa på att önska er alla matglada läsare en riktigt fin, kärleksfull jul. Ta hand om varandra därute.

Hej Alexandra,

Det blir ett litet julbord i år. Vi är två stycken och det känns inte värt att duka upp. Kan du ge en lista på vad du tycker måste vara på ett litet julbord? Lägg gärna in ett recept eller två när du ändå är igång.

God Jul önskar Jasper

Hej Jasper,

god jul även till dig. När det gäller små julbord tänker jag hur mycket man orkar äta och att det ändå ska vara en komplett måltid, alltså förrätt, varmrätt och dessert.

Jag hade gjort en ”jul till bordet” snarare än ett julbord. Att börja med en silltallrik, med 2 sillar (en klar och en krämig), en god bit gravad lax med egen hovmästarsås, skagenröra och en stark ost. Som varmrätt en tallrik med småvarmt, bakad kål, lite skinka efter smak och eget tycke och sedan en valfri, god dessert.

Jag tänkte tipsa om en av mina favoriter på julbordet, en fräsch och lättlagad efterrätt.

Coupe med bär, vaniljmousse, passionsfruktscurd och pepparkakssmulor

Gör gärna en stor sats passionsfruktscurd och njut på rostat bröd över julledigheten.

Passionsfruktscurd:

3-4 passionsfrukter, mogna

1 ekologisk citron

2 äggulor

1 ägg

2 dl socker

100 g normalsaltat smör

Gör gärna så här:

Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna.

Tvätta citronen, finriv och samla ihop skalet (ej det vita) och pressa ut saften.

Skär kylskåpskallt smör i små kuber.

Vispa ihop lite lätt med en handvisp, ägg, gulor och socker i en skål. Sätt skålen i hett vatten på spisen och vispa tills det tjocknat. Tillsätt citron och passionsfrukt allt eftersom.

När det tjocknat efter cirka 15 minuter, tag av från spisen och vispa i smöret, några bitar i taget. Sätt i burk och förvara kylt.

Vid servering, värm försiktigt innan du klickar på krämen.

Världens snabbaste vaniljmousse

4 personer

2,5 dl hårt vispad grädde

250 g vaniljkesella

Gör gärna så här:

Vänd ihop kesella och grädde försiktigt utan att slå ur luften. Färdigt att servera.

Kan smakas upp med ett stänk mörk rom eller cointreau för de vuxna.

Bygg ihop din coupe genom att lägga hallon och blåbär i botten med en generös klick vaniljmousse ovanpå. Rippla över ljummen passionsfruktcurd och smula sist på en pepparkaka.

Och ännu en gång, ha en riktigt fin jul allesammans!

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: Fylld pasta med sidfläsk och salsicciakorv

LÄS MER: Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.