Runtomkring Jozye Kaya Kesje finns färgpytsar. Alla innehåller pulveriserade blommor, svampar och örter – allt för att ha en palett i form av naturens eget färgmaterial.
Runtomkring Jozye Kaya Kesje finns färgpytsar. Alla innehåller pulveriserade blommor, svampar och örter – allt för att ha en palett i form av naturens eget färgmaterial. Bild: Peter Svensson

Jozye Kaya Kejse målar organiskt med svamp, te och örter

Sista arbetsdagen som bartender är gjord. Nu vill Jozye Kaya Kesje måla organiskt. En ingång hon hittade under en omtumlande resa till Indien.

ANNONS
|

Nyligen singlade det glädjeskrik från studenter vid Röda Sten. Nu är det fiskmåsar och svagt trafikbrus som hörs genom det öppna fönstret. Smygen är inredd som sittplats för att sitta och skissa. Enda stolen i rummet står framför ett slags altare med reliker från olika resor. På golvet ligger en påbörjad målning som hon gör till sin kompis nyfödda dotter.

Runtomkring små färgpytsar i form av kokosskal och återvunna glasburkar. Alla innehåller pulveriserade blommor, svampar och örter – allt för att ha en palett i form av naturens eget färgmaterial.

Reste i Indien och det förändrade livet

– Jag backpackade med en kompis i fyra månader i Indien. Den resan förändrade mitt liv. Innan dess var jag ganska vilsen i mig själv och i samhället. Jag målade bara svartvitt, klädde mig i svarta kläder och hade kort svart hår, beskriver Jozye Kaya Kesje.

ANNONS

Hennes vän tog helt sonika tag i henne, fixade resan till Indien och guidade henne genom landet. Tiden innan hon åkte till Asien, hade hon flackat runt, skaffat sig viss resvana, jobbat som bartender i Köpenhamn och hade en sammantagen livslust som låg på noll. Hon beskriver det som en räddning genom människor hon mötte; vänligheten, generositeten och respekten – sakta fick henne att fokusera på det fina i livet. Och att möta de sidorna inom sig själv. Det gjorde att hon kände självrespekt.

– Jag var 21 år och på botten. I Indien hittade jag en del av mig själv. Något som jag inte hade haft kontakt med tidigare. Något som var fint. Jag slutade använda smink och lät håret växa. Det låter klyschigt och prata om pånyttfödelse men det jag tog med mig från den resan var yoga och meditation, förklarar Jozye Kaya Kesje .

Lust att måla med naturmaterial

Plus upptäckten och lusten att måla med naturmaterial. Men innan det kom i gång på riktigt så hann hon komma tillbaka till Danmark och söka till Göteborgs konstskola. Därför flyttade hon till stan för ett par år sedan. I dag har hon en ateljé i Sockerbruket vid Klippan i Göteborg och målar på heltid.

ANNONS

– Jag har precis slutat mitt nattjobb som bartender på Gothia Towers. Jag gillade det verkligen; att skapa små konstverk av drinkarna, genom att garnera dem. Och jag gillar att vara social och visa omsorg om människor. Men det är skönt att inte jobba sent. Nu lever jag ett enkelt liv genom att läsa, dricka en kopp kaffe och att gå ut i skogen och plocka växter, berättar Jozye Kaya Kesje .

Skördar i den egna täppan

Gärna i trakterna kring Delsjön eller Änggårdsbergen. Där och i den egna täppan, finns det mesta som hon behöver till sina stora målningar. Det är växter som salvia, rosmarin, lavendel och mynta. I naturen hittar hon mossor och björktickan som nu ligger och torkar på bordet i ateljén. När den är redo, är det dags att mortla den och sila den i flera omgångar, tills den har blivit ett fint puder. För att sedan hällas ned i en glasburk tillsammans med vatten. Den björktickan används ofta till att grunda målningar med en svamp. Jozye Kaya Kesje målar hellre med fingrarna eller spatel, än med pensel. Sandpappret används till att rispa kanterna av duken till den rätta slitna känslan.

På golvet finns även urlakat lakritste i en skål och gurkmeja från Indien. Svart och gult finns med i de flesta målningar.

ANNONS

– Jag har fortfarande en del naturpigment och mineraler kvar från Indien. Sedan utforskar jag nya växter och testar hela tiden. Mitt mål är att enbart använda organiskt material och återvinna. För mig räcker det inte med att äta veganskt och leva miljövänligt. Jag vill kunna stå för allt jag gör, i vardagen och inför vår jord. För mig är det av väldigt stor vikt, menar Jozye Kaya Kesje .

Blandar i linolja för att göra målningarna beständiga

Linoljan hon blandar in är till för att få målningarna beständiga. Nackdelen är att det tar lång tid att torka. En vanlig målning med vatten tar ungefär tio timmar att göra klar. De flesta målningar har mängder av lager av olika färger.

– Många säger att det inte är någon idé, att det inte går att göra något på individnivå. Men om vi alla gör någonting, så händer det nåt, konstaterar Jozye Kaya Kesje och tillägger att hon är på en bra plats i livet och att hon vill fortsätta leka med pigment som finns runtomkring oss.

Jozye Kaya Kesje

Ålder: 26 år.

Familj: Sambo.

Bor: I Örgryte.

Intressen: Yoga, dans, naturen och att läsa biografier.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS