Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en ölresa till Belgien tog Josefines ölintresse fart ordentligt och hon började ordna ölprovningar för kompisar. Foto: Privat

Josefines ölgrupp för tjejer gör succé på Facebook

Josefine Olsson tyckte att det saknades en plattform för ölintresserade tjejer som ville snacka öl, utan att bli ifrågasatta av män. – Det blir man ofta av självutnämnda ölexperter på hemmafester och i barer, säger Josefine Olsson, som tog initiativ till Facebookgruppen ”Ölgäris”.

Josefine jobbar själv för ett företag som importerar öl till Sverige. När hon jobbade under ”Stockholm beer & whiskey-festival” tidigare under hösten kände hon att det var för lite kvinnor ute på branschens festivaler och mässor.

– Jag är ju själv väldigt intresserad och kände att det behövdes en plattform för tjejer som vill snacka öl, både intresserade och ölproffs, som känner att man vill träffa och prata med andra som inte är män, säger Josefine Olsson.

Hon startade Facebookgruppen ”Ölgäris”, som efter bara någon månad har nästan 1 500 medlemmar.
 

Rörde upp känslor i hembryggargrupp

Gruppen är sluten och inläggen syns bara för de som är medlemmar. Målgruppen är tjejer och icke-binära, det vill säga folk som inte är män. Nyligen rörde gruppen upp känslor i en hembryggargrupp på Facebook.

– Det blev väldigt infekterat med många arga och kränkta män. Diskussionen fick stängas på grund av att den hade en väldigt otrevlig ton. Efter det har en del män försökt komma in i vår grupp för att förklara varför gruppen inte ska få finnas.
 

Får kontrollfrågor från män

Josefines eget ölintresse började som för många andra. Hon testade lite spännande nya ölsorter i någon bar och började strax beställa hem flaskor som hon blev intresserad av. En ölresa till Belgien gjorde att ett större ölintresse tog fart på allvar och hon började brygga hemma och ordna ölprovningar för sina kompisar.

Branschen i sig tycker hon är väldigt stöttande och många bryggare vill själva se mer tjejer som jobbar med öl. Däremot har hon som kvinna blivit ifrågasatt när hon har jobbat på ölmässor och liknande.

– Man får kontrollfrågor som personen egentligen redan vet svaret på. Även som besökare kan jag bli ifrågasatt. Det kan vara frågor som ”Vet du ens vad IPA står för?” eller till och med ”Tycker du ens öl är gott?”.
 

Planerar träff i Göteborg 

Facebookgruppen har redan börjat leda till möten utanför internet. Ölgäris hade nyligen en träff i Malmö och en i Stockholm. Om några veckor är en ny planerad i Göteborg. Tanken är att träffarna ska bli ganska regelbundna framöver.

– Det är lite olika hur det brukar se ut. Några av oss håller i ölprovningar annars och ska börja hålla sådant bara för oss. Vi har också träffats en del under event och i barer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.