Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dramachefen och producenten Josefine Tengblad ligger bakom flera tv-succéer, exempelvis Modus, Gåsmamman och Solsidan. Nu fyller hon 40 år och i mars blir hon mamma för andra gången. Bild: Fredrik Sandberg
Dramachefen och producenten Josefine Tengblad ligger bakom flera tv-succéer, exempelvis Modus, Gåsmamman och Solsidan. Nu fyller hon 40 år och i mars blir hon mamma för andra gången. Bild: Fredrik Sandberg

Josefine är doldisen bakom tv-succén Solsidan

Hon kom in i filmvärlden via Lars von Trier, och vid 40 är hon en veteran både framför och bakom kameran.
– Man måste känna, att om jag inte gör det här så dör jag, säger tv-dramachefen Josefine Tengblad om livet med filmen och teatern.

Hon gillar inte regler eller etiketter. Josefine Tengblad blev skådespelare utan att ta vägen förbi Scenskolan. När hon debuterade som producent startade hon helt enkelt ett eget produktionsbolag för att få filmen gjord.

Hon söker sina egna vägar och trivs följaktligen inte med att placeras i en låda. Ändå märker hon att det är just vad folk ofta vill göra med henne.

– Många undrar, vad är du? Producent eller skådespelare? Dramachef? Gillar du män eller kvinnor? Jag har varit gift med en man och var tillsammans med honom i tolv år innan jag träffade min fru. Folk vill stoppa in mig i ett fack, och tycker att det är jobbigt att jag inte vill vara med på det.

Ingen spikrak väg

Hon är dramachef för TV4 och C More, men vägen dit var alltså inte spikrak. Hon växte upp på Lidingö, som barn till ett arkitektpar ”som blev livrädda” när hon bestämde sig för att satsa på ett yrke inom teater och film.

Josefine skrattar lite åt deras panik inför hennes framtidsutsikter, men konstaterar att de ändå stöttade och satt där på första bänk på alla hennes föreställningar. Och de hade rätt – branschen är tuff. Josefine beskriver resan in i dramavärlden som en kamp där man inte får mycket gratis.

– Man måste kämpa, och man måste älska det så fruktansvärt mycket. Man måste känna att om jag inte gör det här så dör jag.

”Det är roligt med livet. Jag trodde aldrig att jag skulle leva med en kvinna, och jag trodde aldrig att jag skulle bli dramachef på en kanal”, säger Josefine Tengblad, som kan checka av båda delarna.. Bild: Fredrik Sandberg
”Det är roligt med livet. Jag trodde aldrig att jag skulle leva med en kvinna, och jag trodde aldrig att jag skulle bli dramachef på en kanal”, säger Josefine Tengblad, som kan checka av båda delarna.. Bild: Fredrik Sandberg

Föräldrarnas oro blev en sporre och även utan formell teaterutbildning hittade hon in i de kreativa sammanhangen. Inte minst tack vare den danska filmproducenten Vibeke Vindelöv som tidigt såg Josefine och tog in henne i arbetet med Lars von Triers filmer Dogville och Manderlay.

Skådespelaren Krister Henriksson var – och är fortfarande – en viktig mentor sedan de möttes i samband med filmerna om Wallander vilket resulterade i ett samarbete i hennes film Kyss mig. Det romantiska dramat handlar om Mia, som tvingas ifrågasätta sin sexualitet när hon förälskar sig i en kvinna. Historien är Josefines egen, hon mötte sin fru Sandra under liknande omständigheter. Filmen fick ett stort genomslag långt utanför Sveriges gränser, och Josefine får fortfarande mejl från kvinnor som har orkat ändra sina liv efter att ha sett den.

Har själv en roll

Josefine och Sandra blev för övrigt ett par inte bara privat, utan även i yrket. Tillsammans har de gjort kriminalserien Modus som blev en internationell succé och bland annat ledde till att Josefine rekryterades som dramachef till TV4 och C More. I den rollen har hon varit drivande i den stora satsningen på egenproducerade serier, med titlar som Gåsmamman, Solsidan och Farang.

Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch och Johan Rheborg, som spelar huvudrollerna i tv-succén "Solsidan".. Bild: Janerik Henriksson
Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch och Johan Rheborg, som spelar huvudrollerna i tv-succén "Solsidan".. Bild: Janerik Henriksson

Modus var viktig för mig eftersom den hade ett gaytema och därför blev lite personlig, säger Josefine som själv spelade en liten roll i serien.

– Och jag ville visa att man kunde kräva lite mer av publiken, att även en dramaserie klarar reklamavbrott. Man trodde inte då att en kommersiell publik skulle tåla det. Det var häftigt att få bevisa det.

Andra barnet i mars

Samtidigt har hon blivit mamma och väntar nu sitt andra barn i mars. Det har varit ett högt tempo på många fronter och hon har vid ett tillfälle gått in i den berömda väggen. Det fick henne att söka upp buddismen, börja meditera och skifta fokus från jaget till helheten.

– Jag mediterar mycket, och det hjälper mig i vardagen, i beslut både yrkesmässigt och privat.

Har du något intresse utanför arbetet?

– Jag är besatt av havet. Under stora delar av mitt liv har jag jobbat på dykskola och har en halv utbildning i marinbiologi. Jag tycker egentligen mer om världen under vattenytan än ovan. Det som är fascinerande är att det är två världar, och när man kommer ner så hälsar man på. Den fridfullheten och det vackra – att få hälsa på där är väldigt rofyllt.

Josefine Tengblad

Ålder: Fyller 40 år den 14 november.

Gör: Dramachef på TV4 och C More.

Bor: Vasastan i Stockholm, lantställe på Gotland och i Stockholms skärgård.

Familj: Frun Sandra Harms, filmproducent, sonen Ennio, 4 år. Barn nummer två på väg.

Så firar jag födelsedagen: Först med hela familjen och hela tjocka släkten. Sedan med en resa till Island med hustrun och sonen. Efter det med lite olika firanden med vänner. ”Men eftersom jag är gravid väntar jag med brakfesten till nästa år.”

Om att fylla 40: ”Det är väldigt jobbigt och på många sätt svårt att acceptera. Men jag försöker omfamna det och tycka att det är härligt att bli äldre och få mer pondus.”

Tittar på: ”Kidding”, tv-serie med Jim Carrey på HBO.

Stör mig på: Rädda människor. ”Så många är rädda för att vi är olika som människor i stället för att vara nyfikna och se vad vi kan lära av varandra.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.