Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jonathan kan utses till årets seniorkock

Jonathan Thorlin tänkte bli matros men mönstrade på en kock-utbildning. Nu är han kandidat till att bli Sveriges bäste seniorkock. Samtidigt har Rådahemmet, äldreboendet där han jobbar, chans till titeln årets seniormåltid i White Guide.

På Rådahemmet i Mölnlycke tycks de äldre smörja kråset med god och bra mat. Tack vare matkonstnärerna Jonathan Thorlin, Fredrik Adén och Heru Susanto.
– I Härryda kommun tillagar vi mat på våra fem äldreboenden, berättar Fredrik.

I vintras dök bedömare från White Guide upp på Rådahemmet. 
– Förra årets vinnare hade rekommenderat oss. Vi valde laga till en långbakad rimmad fläskbog med puré av rotselleri och en senapssås i dragon, säger Jonathan. 
Fredrik fyller i:
– Efteråt hade vi ett samtal i tre timmar med de som skulle bedömas oss. Det var om allt från hur stolarna känns att sitta på till hur gardinerna ser ut. Juryn fick veta att vårdpersonalen hjälper synskadade och rullstolsburna att välja mat. Vi har alltid två rätter. Om någon säger ”gud vad längesedan jag åt kåldolmar”, så serverar vi det inom några dagar.

43 kronor per person och dag ska räcka till råvarorna. Med gäster utifrån tillagas 50 portioner varje dag.
– Pengarna räcker, men det vore förstås trevligt med mer resurser. Mest handlar det om engagemang. Vi uppmuntrar våra gäster att säga vad de tycker och att komma med egna förslag. Vi har en bra dialog, förklarar Jonathan.
Finns det någon rätt som är särskilt populär?
– Fisk går alltid hem. Senast körde vi panerad, smörstekt makrill med gräddstuvad potatis.

Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Jonathan hade länge sneglat på gourmé-krogen Noma i Köpenhamn. Han ställde sig på baksidan av restaurangen, en av världens mest ansedda med två stjärnor i Michelinguiden, för att få en minut med kökschefen.
– Jag hade följt den krogen på Instagram och i media och har en stor respekt för vad de gör. Det kändes ouppnåeligt att få chansen. Men när jag var i Köpenhamn passade jag på. Efter en timma, när personalen haft ett möte, tog kökschefen en cigg och då passade jag på.
Thorlin tror att hans sätt att ta kontakt uppskattades. 
– Det ger en helt annan kontakt att skaka hand och få ögonkontakt. Jag visade att jag var angelägen. Men de fick säkert tusentals mejl i månaden, från personer som vill få en chans.

Efter två månader fick Thorlin svar. Han fick hoppa in en vecka, och fick sedan förlängt, allt obetalt. Jonathan tvingades säga upp sig på Rådahemmet och flyttade till den danska huvudstaden där 50 kockar lagade mat till 45 gäster på Noma.
Vad lärde du dig?
– Struktur, disciplin, arbetsflöde och lagarbete. 
Var det lika tufft som hos Elake kocken Gordon Ramsey?
– Hierarkin fanns där. Det är ett väldigt hårt och stressigt arbete.  Blodigt allvar men roligt och givande. Bokningen var öppen bara en gång i kvartalet. En del gäster tvingades vänta ett år för att få chansen att äta där. Då gäller det att prestera på topp.
Nu är han tillbaka i Mölnlycke.
Vad gillar du med att vara kock på ett seniorboende?
– Man kan göra skillnad. De flesta här har ingen möjlighet att välja var eller vad de ska äta. Kontakten med matgästen och god service är viktig. Att sprida glädje till seniorerna här är lika viktigt, som att göra det till en gäst som bokat bord på en stjärnkrog. Nomineringen är ett bevis på att vi jobbar åt rätt håll och det gagnar alla, sägerJonathan Thorlin.
Vad bjuder du privat helst på?
– God familjemat, som folk känner igen. Det som väcker känslor och minnen.
Hur är du som person?
– Nästan maniskt noggrann. En fördel men också nackdel eftersom det kan sinka tid.
White Guide-galan kommer att avgöras ett stenkast från där Jonathan bor – i Eriksbergshallen den 19 september.
– Det är bara tio minuter från dörr till dörr, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.